logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niskie napięcie w gniazdku - 50V zamiast 220V, jak to naprawić?

Robi@ 20 Wrz 2007 01:16 7880 12
  • #1 4301824
    Robi@
    Poziom 2  
    Witam!

Wczoraj nagle wylaczyla mi sie zmywarka, okazalo sie ze nie ma napiecia w gniazdku. Po zmierzeniu miernikiem pokazuje 50 V czy ktos wie co moze byc przyczyna? Sprawdzalem przewody nie byly upalone. Dziwne bo gniazdko bylo polaczone przewodem niebieskim i brązowym a teraz jest tam 50 V, natomiast jesli podłączylem miernik pod przewód żółto-zielony i brązowy jest 220 V czy to normalne? tzn na bolcu zrobila sie faza? Jak wogole sprawdzic gdzie jest faza bez próbowki? mam tylko miernik. Sory za glupie yc moze pytania ale nie znam sie na tym.
    Pozdr.
    Robi@
  • #2 4301842
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Odłącz wszystkie odbiorniki z prądu i sprawdź napięcie w sieci.
  • #3 4301849
    BJJ
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    1. Jak i gdzie sprawdziłeś, że przewody nie są upalone? Może gdzieś w ścianie "poszły" z dymem(w "puszce") albo w rozdzielnicy, a może przy liczniku...
    2. Sprawdź woltomierzem napięcie między np. rurą wodociągową/CO, a bolcem w gniazdku.
    Jeśli będą okolice ~230V, to na bolcu masz fazę.
    3. Czy zmywarka to osobny obwód przeznaczony tylko dla niej?
  • #4 4301873
    Robi@
    Poziom 2  
    Sprawdzilem napiecie pomiedzy bolcem a kaloryferem i 0. Natomiast gdy polaczylem przewod brązowy i kaloryfer pojawilo sie 230V. Czyli wnioskuje ze faza jest na brazowym.
    Zmywarka byla podlaczona normalnie do gniazdka elektrycznego. gniazdko bylo robione przez jakiegos amatora i nawet nie wiem do czego byly ciagniete przewody, zadnych puszek nie ma. Przewody nie byly upalone w miejscu polaczenia z gniazdkiem. Nie chce mi sie wierzyc aby mogl sie upalic przewod w scianie.
    Czy moge bezpiecznie podlaczyc teraz jakiekolwiek urzadzenie jesli podlacze przewod brazowy i zolto-zielony do gniazdka?
    Sprawdzalem inne gniazdka z bolcem miernikiem w mieszkaniu i z pomiaru wynikalo ze oprocz tradycyjnego napiecia w gniazdku pojawialo sie rowniez napiecie gdy polaczylem bolec z jedna z dziurek gniazdka. Tzn tylko z jedną bo przy wlozeniu do drugiej dziurki napiecia nie bylo.
    Pozdr.
    Robi@
  • #5 4301891
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6366
    Zero ci sie upaliło gdzieś po drodze i obwód zamyka sie częściowo przez jakiś inny odbiornik. Jak najszybciej do jakiegoś elektryka, bądź sam posprawdzaj kolejno w puszkach połączeniowych gdzie nastapiła przerwa.
  • #6 4302029
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Dokładnie.
    Upaliło ci przewód zerowy (niebieski).
    Z tego co piszesz to jest tak: faza - brązowy; zero - niebieski (upalony); ochronny - zół/ziel. Czyli jest połączone zgodnie ze sztuką :)
    Między bolcem a jedną z dziurek (fazą) normalnie będziesz miał napięcie, bo bolec w rozdzielnie powinien być połączony z zerem (niebieski) - i dlatego też między drugą dziurką a bolcem nie ma napięcia :)
    Jeśli nie ma puszek (co jest mało prawdopodobne) to gość ciągnął kable prosto od rozdzielni. Najprawdopodobniej w kostce albo na esce przewód był słabo przykręcony i się poluzował - faktycznie bardzo mało prawdopodobne jest aby przepalił się przewód w ścianie, chyba że był łączony (sztukowany) i gość wrzucił to pod tynk.
    Szukaj puszki, a jak nie to rozdzielnia. (może lepiej pod nadzorem fachowca) :)
  • #7 4302201
    Robi@
    Poziom 2  
    Dziekuje za wszystkie porady rozumiem że nie podłaczac kontaktu do zółto-zielonego i brazowego obwodu bo bede mial obudowy np. lodowke pod pradem prawda?
    Bede szukal tej przerwy choc juz wiem ze bedzie problem bo ktos robil przerobki a ja za cholere nie wiem gdzie te kable ida...
  • #8 4302407
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6366
    Robi@ napisał:
    Bede szukal tej przerwy choc juz wiem ze bedzie problem bo ktos robil przerobki a ja za cholere nie wiem gdzie te kable ida...

Dlatego polecam usługi wykwalifikowanego fachowca, z pradem żartów nie ma, a na zdrowiu sie nie oszczędza - nieprawidłowe podłaczenie zmywarki może doprowadzić do śmierteknego porażenia czy pożaru.
  • #9 4314376
    Robi@
    Poziom 2  
    Dziekuje wszystkim za porady. Bylo fatycznie upalone 0. Pociaglem nowe zero i najblizszego kontaktu ktory byl w innej linii i teraz jest ok. Mam tylko jeszcze pytanie jaki przekrój drutu powinien byc zastowsowany do zasilenia zmywarki o mocy 2.3kW? bo skoro ten sie upalil to moze i nastepny Ja dalem 2,5mm. Pozdrawiam
  • #10 4314459
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    2,5 mm jeśli tak dałeś naprawdę, to wystarczy do zmywarki
  • #11 4314582
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1657
    Człowieku! Szykujesz sobie kolejne problemy. Z wypowiedzi wynika, że nie masz pojęcia o instalacji. Dlaczego nie szukasz przerwy w połączeniu? Nie jesteś ciekaw jaki jest przekrój obecnej instalacji ale mostek robisz pewny. W taki sposób może się okazać, że unieszkodliwisz sobie instalację w pomieszczeniu a przy tym możesz zatrudnić strażaków. A ludzie których pytasz nie pozyskali informacji z jaką instalacją i pomieszczeniami mamy do czynienia.
  • #12 4340079
    semicon
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Zrób porządek z instalacją ,po fachowemu i w zgodzie z aktualnymi przepisami i sugestiami!
  • #13 4341852
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    a instalacja ktora masz w meiszkaniu jest Cu czy Al ??
    co do znalezienie przewry w obwodzie to poszukaj puszki , pewnie tam sie schowal problem.
    są instalcje gdzie gniazda są połączone ze sobą , może w takim przypadku przewód wyszedł z spod śruby

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji elektrycznej pojawił się problem z niskim napięciem w gniazdku – zamiast standardowych 220 V miernik wskazywał około 50 V. Przyczyną okazało się uszkodzenie przewodu neutralnego (niebieskiego), który prawdopodobnie został przepalony lub poluzowany w puszce, rozdzielnicy lub przy liczniku. Faza była obecna na przewodzie brązowym, a przewód ochronny (żółto-zielony) był prawidłowo podłączony. Pomiar napięcia między bolcem a przewodem fazowym potwierdził obecność fazy, natomiast między bolcem a kaloryferem (uziemieniem) napięcie wynosiło 0 V. Zalecane jest znalezienie miejsca przerwy w przewodzie neutralnym i naprawa połączeń, najlepiej przez wykwalifikowanego elektryka. Do zasilenia zmywarki o mocy 2,3 kW wystarczający jest przewód o przekroju 2,5 mm². Niewłaściwe podłączenie przewodu ochronnego i fazowego może skutkować porażeniem prądem lub pożarem, dlatego nie należy samodzielnie eksperymentować bez odpowiedniej wiedzy i narzędzi. Wskazane jest uporządkowanie instalacji zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA