logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefony a gwarancja? Ściąganie i zakładanie simlocka.

Devil 23 Wrz 2007 10:31 2243 11
REKLAMA
  • #1 4311447
    Devil
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    witam szukam wiadomości wszędzie i nie umiem znaleźć jak to jest jeżeli przywiozę telefon z za granicy (Motorola, Nokia, S-E, Nokia, LG) mam dowód zakupu i czy jak zdejmę simlocka czy stracę gwarancję?? Jak to jest?? Bo wiedzę bardzo dużo osób sprzedaje telefony przywiezione z zagranicy i pozdejmowane mają simlocki a dają pełną gwarancje producenta. Jak to jest?? Bo nie umiem znaleźć informacji na ten temat. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4311650
    Gsm_michal
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    operator wypuszcza telefony bez simlocka to dopiero odpowiednia siec zaklada na niego simlocka.. telefony np z media markt tez sa bez simlocka i maja gwarancje.. wiec z telefony z zagranicy dzialaja pewnie na podobnej zasadzie..
    pozdrawiam
    Michał
  • #4 4311674
    Devil
    Poziom 16  
    ale jak to wygląda, z gwarancją jeżeli na stronie samsunga pisze że gwarancja obejmuje produkty zakupione w danym kraju, czyli co jak mi się coś stanie z telefonem to muszę jechać za granicę i tam reklamować??Mimo że gwarancja dodawana do telefonu jest w parunastu językach? I jak wygląda sprawa założenia locka czy jeżeli na początku gdy mam kupiony telefon zgram softa i zapisze sobie locka z jakiej sieci był , i jak mi się coś stanie to oddam do serwisu z wgranym tym softem i lockiem to się nie zorientują że był zdejmowany lock?? Bo coś czytałem że w motorolach jest jeszcze jakaś inna blokada której się już nie da założyć.
  • REKLAMA
  • #5 4311742
    dn666
    Poziom 13  
    Generalnie jak masz gwarancję europejską to ona powinna być honorowana w całej Unii Europejskiej, Szwajcarii oraz Turcji. Jak to jest w praktyce? róznie. Co do simlocka, jeżeli robisz unlock metodą sprzętową aczkolwiek nie ingerującą w hardware telefonu czyli bez cięcia ekranów aby dostać się do TP to wtedy możesz założyć simlocka spowrotem i są duże szanse, że nie anulują gwarancji.
    Jest też alternatywa w postaci zdalnego simlocka via imei. Takie rozwiązanie było dość powszechne w nokiach bb5 do czasu ukazania się boxa, w se db2020 i jest nadal powszechne przy cid52, w motorolach, siemensach, lg, samsungach i sagemach.
    Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to pisz, postaramy się pomóc.
  • #6 4312311
    Devil
    Poziom 16  
    Czyli mówisz że jak przywioze telefon na gwarancji , i zdejme simlocka bez ingerencji w hardware to powninno być ok? a jak wygląda cała procedura zakładania simlocka ?? co jest mi potrzebne ?? co muszę zrobić przed zdjeciem simlocka?? czy mam zgrać soft?? co jest ważne żeby później założyć simlocka?? wiadomo narazie w BB5 muszę ingerwoać w hardware żeby zdjąc simlocka czyli te telefony odpadają żeby przeszły próbe reklamacji. Pozdrawiam i dzięki za info .
  • REKLAMA
  • #7 4320925
    Devil
    Poziom 16  
    To jak to wygląda sprawa z zakładaniem simlocka?? a co się stanie jak telefon padnie, że nie da się go sflashować założyć simlcka ?? pozdrawiam
  • #8 4320974
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Generalnie sprawa powinna wygladac tak, ze telefon ze sciagnietym simlockiem (przy zalozeniu ze nie bylo ingerencji w hardware - jak juz wczesniej mowili koledzy) powinien byc naprawiany w ramach gwarancji. Tak tez sie dzieje w bardziej cywilizowanych krajach (np. w UK ). Sami kupujemy telefony w tesco argosie i nawet o2, sciagamy simlocki i sprzedajemy, a potem (jesli sie zdarzy) wysylamy i sa naprawiane w ramach gwarancji.
    Problem pojawia sie w przypadku seriwsow autoryzowanych w polsce. Poczytaj troche na elce, bylo kilka postow o tym jak to autoryzowane serwisy sie zachowuja w polsce i niestety spora czesc odrzuca telefon z powodu utraty gwarancji bo byl sciagniety simlock. Ciekawe jak to sie ma w swietle prawa europejskiego...??
  • REKLAMA
  • #9 4320989
    Devil
    Poziom 16  
    Czyli praktycznie jeżeli kupie telefon ściągnę simlocka ewentualnie dogram polaka i nie będe ingerował w hardware powinno być ok?? całe 24 miesiące gwarancji będzie mnie obowiązywać?? a może pewniej będzie jak założe locka i wtedy oddam do naprawy gwarancyjnej?? aha i co jest wymagane do gwarancji?? czy jeżeli mam paragon zakupu i nie wypełnioną gwarancję (jak zazwyczaj jest jak kupuje się z marketu) czy gwarancja będzie obowiązywać?? pozdrawiam i dzięki za info
  • #10 4321019
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Powinno byc ok., ale moze niech sie wypowiedza Ci ktorzy maja serwisy w Polsce i maja jakies doswiadczenie z autryzowanymi serwisami.
  • #11 4321022
    Devil
    Poziom 16  
    A jeżeli mam znajomego w uk i jeżeli oddam mu tam do autoryzowanego serwisu to nie będzie problemu??
  • #12 4321222
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Nie bedzie.

Podsumowanie tematu

✨ Telefony zakupione za granicą, posiadające dowód zakupu, mogą mieć gwarancję producenta ważną w kraju zakupu, a w przypadku gwarancji europejskiej – również w Unii Europejskiej, Szwajcarii i Turcji, choć praktyka serwisowa bywa różna. Usunięcie simlocka metodą programową, bez ingerencji w hardware, zwykle nie powoduje utraty gwarancji, zwłaszcza jeśli istnieje możliwość ponownego założenia simlocka i wgrania oryginalnego softu z kraju zakupu. Metody sprzętowe ingerujące w hardware (np. w telefonach BB5) mogą unieważnić gwarancję. W Polsce autoryzowane serwisy często odmawiają napraw gwarancyjnych telefonów z ściągniętym simlockiem, co stoi w sprzeczności z prawem europejskim. W krajach takich jak Wielka Brytania telefony z ściągniętym simlockiem są naprawiane w ramach gwarancji. Do zachowania gwarancji ważne jest posiadanie dowodu zakupu (paragonu), a brak wypełnionej karty gwarancyjnej nie wyklucza jej obowiązywania. Procedura zdejmowania simlocka powinna obejmować zgranie oryginalnego softu i zapamiętanie informacji o operatorze, co umożliwia późniejsze przywrócenie simlocka przed serwisem. W przypadku problemów z ponownym założeniem simlocka lub awarii telefonu, gwarancja powinna nadal obowiązywać, o ile nie było ingerencji w hardware. Możliwe jest również serwisowanie telefonu w autoryzowanym serwisie za granicą, np. w Wielkiej Brytanii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA