logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW Compact - Wybór nagłośnienia: Pioneer, Hertz, Powerbass, Carpower

Lessson 23 Wrz 2007 11:13 2647 14
REKLAMA
  • #1 4311568
    Lessson
    Poziom 11  
    Jestem szczesliwym posiadaczem BMW Compacta..
    Przyszedł czas na nagłosnienie ,dlatego zgłaszam sie z prosba o porady !!

Moj plan wstepny wyglada tak :

1. Radio : Pioneer DEH-P4900IB

2. Przód : 2x
    - Hertz (DSK 165 ,ESK 165)
    albo
    - Powerbass (S-6C) ??

3. Tył :
    - Hertz ES 300
    albo
    - PowerBass S-12 ??

4. Wzmacniacze : Carpower HPB-604 i Carpower HPB-1502

5. Reszta :
    Kable (dietz ,sinuslive)
    Kondensator - ????
    Wygłuszenie - ????

Przyblizone koszty:

1. 550zł
    2. 600zł
    3. 350zł
    4. 900zł
    5. ...??

Całosc musi sie miescic w 3tys na nowych podzespołach =/
    Słucham zazwyczaj techno ,nieraz cos wolniejszego HH
    Jestem również otwarty na nowe propozycje..
    Licze na niezły wygar i dosc dobra jakosc dzwieku

Z góry dziekuje i pozdrawiam..
  • REKLAMA
  • #2 4311605
    toma085
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Witam Lessson:D Myśle że twuj pomysł na nagłośnienie jest całkiem niezły ale na twoim miejscu dokonał bym małych poprawek: zrezygnował bym z tylnych głośników a zainwestował w wygłuszenie dzrzwiprzednich da to bardzo dobry efekt. A jeśli chcesz głośniki zasilać wzamkiem to nie CP proponował byn jakąś używke Axtona,Alpinki albo Signata, zapewnią dużo lepszą jakość dzwięku. Pozdrawiam NARA:D:D:D
  • #3 4311626
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    Ja na przód dał bym pb 3xl6c i subik jl audio i zasił u-dimension RM V41 sprzęcik hertza się schowa:)tylko podkreślam że jest to zestaw na jakość a nie na łomot
  • REKLAMA
  • #4 4311773
    Runcajs
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    toma085 napisał:
    Witam Lessson:D Myśle że twuj pomysł na nagłośnienie jest całkiem niezły ale na twoim miejscu dokonał bym małych poprawek: zrezygnował bym z tylnych głośników a zainwestował w wygłuszenie dzrzwiprzednich da to bardzo dobry efekt. A jeśli chcesz głośniki zasilać wzamkiem to nie CP proponował byn jakąś używke Axtona,Alpinki albo Signata, zapewnią dużo lepszą jakość dzwięku. Pozdrawiam NARA:D:D:D

widze ze kolega jeszcze nie do konca obeznany.. tyl-tzn subik a nie tylne glosniki ;) .. a co do radyjka to mi sie podoba ten pomysl :) a zestaw od crazy'ego jest gitarka.. ps w Twoim modelu tez sa przednie glosniki przy stopach? masz zamiar wygluszac blotniki? czy robic panele i wygluszac drzwi?
  • #5 4312283
    Lessson
    Poziom 11  
    Juz prostuje wszystkie niedomówienia...

Oczywiscie drzwi przednie beda wygłuszone (to własnie miedzyinnymi te brakujace 600 zł do 3tys pkt 5) ,głosniki beda zamontowane na dystansach w szczelnych komorach.. jak pytał którys z kolegów głosniki mam w nogach ale beda one zostawiane nienaruszone i niepodłaczone ,a w drzwiach beda robione nowe miejsca na wszystkie 4 głosniki i 4 wys ton na podszybiu..

Crazy wiem ze doradzasz mi dobrze ale z ta lepsza jakoscia głosników ale mi tez zalezy na mocy wiec niestety odpada..

Narazie wnioskuje ze polecacie mi lepszy jakosciowo wzmachor na przod..??

Czekam na rozwiazanie dalszych dylematów !!

Pozdrawiam
  • #6 4312419
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    Oj nie bój się mogę cię zapewnić ze moja propozycja też konkretnie kopnie:)
  • #7 4312496
    serekkox
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Moc przeciez nie gra.
  • #8 4316515
    Lessson
    Poziom 11  
    z tego co usłyszałem hertza chyba odrzuce całkowicie.. czekam na pomysły pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4478346
    tobi_091
    Poziom 2  
    kolego posiadam bawarke w compacie zostawilem orginaly glosniki noki dolozylem 4 brzeczki dwa z przodu i dwa z tylu do tego w tyl dwa glosniki bassowe 25cm i tubencja ale i bez niej jest ciekawe zasilam to magnatem hot2000 funkcjonalne i malo kosztowne prawie tauzen plnow
  • #10 4478727
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    tobi_091

"prawie tauzent pelenenów "

wywalonych w błoto ;)

dawno już nie widziałem takiej kiepskiej rady

lesson 4 wysokotonowe z przodu??
  • #11 4478773
    herbiasty
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    jak chcesz konkretnie przyszpanować a widze na tym Ci zalezy.. to poszukaj sobie magnata classic 1000 (jako zasolanie skrzynki wiem ze zaczxynam od dupy strony ale propozycja mysle konkretna)- mocy jest wystarczajaco a wyglad tez powala, w szczegolnosci laikow ;D.. widzialem przed chwila.. za 500 zeta i jeszcze taniej bo jak narazie 190 ale wiadomo ze pojdzie w gore PZDR!!!!!

Dodano po 45 [sekundy]:

przepraszam za błędy.. ale klawiatura cos nie domga.. :/
  • #12 4479246
    Runcajs
    Poziom 25  
    a wg mnie magnat do dobrego zestawu troche nie bardzo.. jesli ma byc ladnie jakosciowo to zestaw crazy'ego a jesli na lomot to w zasadzie obojetnie co wlozy to bedzie walilo:P
  • #13 4479462
    herbiasty
    Poziom 19  
    ale widze ze jemu zalezy na mega szpanie.. a magnat jest szpanerski ;P
  • #14 4479485
    Runcajs
    Poziom 25  
    tzn wiesz.. wg mnie magnat to juz obcykana firma i jak dla mnie szpanerski nie jest choc kazdy ma swoje upodobania.. wg mnie jesli laikowi pokazesz JBL'a to bedzie bardziej szpanersko tylko ze wtedy wiecej placisz za logo firmy.. a obeznanemu gosciowi to wg mnie mozna zaszpanowac pokazujac jakies malo znane glosniczki ktore ladnie graja i powiedziec ze kosztowalo wszystko 800zl a nie 2800:P
  • REKLAMA
  • #15 4479506
    herbiasty
    Poziom 19  
    no tu masz rację... tez tak lubie.. ale to chyba chodzi o wrazenie na laikach.. z reszta to tylko taka moja mala sugestia :) PZDR!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru nagłośnienia do BMW Compact z budżetem około 3000 zł na nowe komponenty. Plan zakłada użycie radia Pioneer DEH-P4900IB, głośników przednich Hertz (DSK 165 lub ESK 165) lub Powerbass (S-6C), głośników tylnych Hertz ES 300 lub Powerbass S-12 oraz wzmacniaczy Carpower HPB-604 i HPB-1502. Użytkownik planuje wygłuszenie drzwi przednich i montaż głośników na dystansach w szczelnych komorach, rezygnując z podłączania oryginalnych głośników pod stopami. W odpowiedziach sugerowano rezygnację z tylnych głośników na rzecz wygłuszenia drzwi, zastosowanie wzmacniaczy używanych marek Axton, Alpine lub Signat dla lepszej jakości dźwięku oraz rozważenie subwoofera zamiast głośników tylnych. Pojawiły się też propozycje alternatywnych zestawów, np. Powerbass 3XL6C z subwooferem JL Audio i wzmacniaczem U-Dimension RM V41, podkreślając różnicę między jakością a mocą. Dyskutowano także o markach Magnat i JBL jako opcjach dla subwooferów i wzmacniaczy, z uwzględnieniem aspektu "szpanu" i kosztów. Autor ostatecznie rozważa rezygnację z głośników Hertz. Wątki dotyczą także doboru kondensatora i kabli (Dietz, Sinuslive) oraz wygłuszenia, które mają wpływ na efekt końcowy systemu audio.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA