logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przekaźniki świateł mijania i drogowych w Fiacie 126p?

CzEkCzEk 19 Lis 2003 11:15 8989 6
REKLAMA
  • #1 405668
    CzEkCzEk
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Witam mam mały problem kolega poprosł mnie o podlaczenie w jego maluszku przekazników swiateł mijania i drogowych posiada w swojej instalacji zlacza gdzie mozna te przekazniki podlaczyc ale bez schematu nie moge dojsc o co tam biega teraz jego mauch swieci bez tych przekaznikow ale topia mu sie bezpieczniki moze ktos ma schemat jak podlaczyc te przekazniki do tych kolstek lub bez nich za pomoc wielkie dzieki.

Pozdrawiam Adam
  • REKLAMA
  • #2 405674
    DAREK M
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Dokładnie nie pamiętam ale była to kostka w bagażniku, włącz światła i sprawdzaj rozpinaj pokoleji aż zgasną światła. Zasilanie najlepiej jest podpiąć do przekaźników prosto z akumulatora przez bezpiecznik. Pamiętam że po takiej przeróbce światła były super.
  • REKLAMA
  • #3 405746
    CzEkCzEk
    Poziom 12  
    tylko ze jeszcez musze miec sterowanie tymi przsekaznikami sterowac nimi.do sterowania na pewno bede musial uzyc przelacznikow ale nie wiem ktore to kable dobrze by bylo gdybym mial schemat jak to podlaczyc. Ale dzieki za zainteresowanie moim postem pozdrawiam Adam
  • #4 405818
    DAREK M
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Najprościej, idź do sklepu motoryzacyjnego sprzedaja takie gotowe zestawy (dwa przekaźniki z kostkami i kostki męska i żeńska) wystarczy odnaleść odpowiednią kostkę i się wpiąć, podpiąć masę i zasilanie przez bezpiecznik najlepiej tak jak pisałem z akumulatora (choć zalecają z bezpieczników) Kostka ta jest wpinana po przełączniku świateł drogowe/mijanie stąd dwa przekaźniki poza tym odciązają one przełącznik. Koszt takiego zestawu to około 25zł bez bezpiecznika może niezbyt tanio ale masz gotowe kable i ile czasu zaoszczędzone.
  • REKLAMA
  • #5 405925
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    z przekaźnikami można sie też wpiać bezpośrednio w kostke do żarówek
  • REKLAMA
  • #6 408099
    CzEkCzEk
    Poziom 12  
    Witam juz sobie poradzilem z przekaznikami sa podlaczone i dzialaja bardzo dobrze, swiata sa duzo lepsze niz wczesniej a nie zmienialem zarowek.Jeszcze pozostal mi jeden problme mianowicie nie dziala mi miganie dlugimu (chodzi mi o te swiatla ktorymi mozna dac znaki jak staja gdzies z suszarka) przedtem tez nie dzialamy mysle czy to nie jest wina przełacznika albo jakis przewod nie jest podłączony.
    Pozdrawiam CzEkCzEk
  • #7 408103
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Nie jestem pewien ale przynajmniej we "wcześniejszych" maluszkach nie było funkcji migania światłami (blenda) ze względu na brak tej funkcji w przełączniku świateł.
    Pozostaje tylko ew. założyć dodatkowy przycisk od tego ale wiedz, że takie miganie światłami to może nieco Cię kosztować (nadużywanie sygnałów) jeśli "panowie" to zobaczą.

Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia przekaźników świateł mijania i drogowych w Fiacie 126p. Zaleca się lokalizację kostki w bagażniku, do której można podłączyć przekaźniki, odłączając po kolei przewody, aby zidentyfikować właściwe obwody. Zasilanie przekaźników powinno pochodzić bezpośrednio z akumulatora przez bezpiecznik, co poprawia jakość oświetlenia i zabezpiecza instalację. Do sterowania przekaźnikami konieczne jest użycie przełączników, jednak brak schematu utrudnia identyfikację kabli. Alternatywnie można kupić gotowe zestawy przekaźników z kostkami, które ułatwiają montaż i odciążają przełącznik świateł. Przekaźniki można także podłączyć bezpośrednio do kostki żarówek. Po instalacji przekaźników światła działają lepiej bez wymiany żarówek. Problemem pozostaje miganie światłami drogowymi (tzw. "długimi") – starsze modele Fiata 126p mogą nie mieć tej funkcji w przełączniku, co wymaga montażu dodatkowego przycisku. Należy jednak pamiętać o możliwych konsekwencjach nadużywania sygnału świetlnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA