logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

atomatyczny włocznik świateł mijania jak zrobić od podstaw

waldek415 26 Wrz 2007 21:12 1598 3
  • #1 4322882
    waldek415
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    tak jak w temacie ,czy warto było by robić czy kupić na allegro za 30zł :?::?:
  • #2 4323294
    Krater28
    Poziom 18  
    Ocena: 45
    Witam
    Lepiej kup sobie światła do jazdy dziennej.
    Ja mam takie: http://allegro.pl/item248676773_swiatla_jazdy_dziennej.html - z homologacją (E20) - bardzo fajne szkła mają :)
    Są jeszcze takie cuda: http://allegro.pl/item246815790__led_swiatla_do_jazdy_dziennej_.html ale przestrzegam nic nie pisze o homologacji a to bardzo ważne bo gliny mogą skasować dowód.
    Jakie są zalety? - otóż żarówki w tych światłach mają po 20W a nie 55W. Oszczędza się również halogeny które są potrzebne w nocy a nie w dzień, jak również niszczą się w lecie z powodu wysokiej temperatury reflektory. Zatem na dłuższą metę opłaca się kupić osobne światła dzienne. Trzeba je odpowiednio podłączyć aby spełniały polskie przepisy (nie mogą się świecić razem z krótkimi oraz długimi, po włączeniu ich musi się zaświecać również tył). To jest napisane w skrócie na opakowaniu.
    Pozdrawiam.
  • #3 4323353
    adams987
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    Jest tego trochę na forum, wpisz w wyszukiwarkę a sam się przekonasz. Niektóre z nich oparte są na fakcie, że po włączeniu silnika podnosi się napięcie w instalacji i wówczas uruchamiają przekaźnik.
    Ja zaproponuje takie rozwiązanie, którego nie widziałem a może gdzieś jest :
    Sygnał z np. cewki zapłonowej (z wtrysku paliwa, innego elementu instalacji który daje sygnał zmienny w trakcie pracy silnika) formujemy w impuls który podany na układ cd 4020 lub 4040 . Układ ten dzieli częstotliwość dostarczaną do niego przez 2,,4,,8,,16 itd. i na jego wyjściach są przebiegi o odpowiednio mniejszej f. Jeśli cewka da 1024 impulsy to na jednym z wyjść (14) zmieni się stan z 0 na 1 i ten stan wysteruje tranzystor załączający przekaźnik z samopodtrzymaniem. Jeśli 1024 impulsu to za duży lub za krótki czas można sterowanie tranzystora wziąć z innej nóżki np 15 lub 12.
  • #4 4323422
    diodakos
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    To zależy też jakie się ma auto. Najprostrza przeróbka jest w VW na jednym przekaźniczku i mamy światła jak w polonezie po kluczyku. Sprawdzone, od 3 lat jeżdżę i jest ok.
REKLAMA