logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się po włożeniu pendrive'a na Asrock 775 Dual 880 Pro

Sharky 27 Wrz 2007 12:12 2802 11
REKLAMA
  • #1 4324377
    Sharky
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Pokrótce przybliżę temat.
    Znajomy postanowił powiększyć pamięć w swoim PC z 512MB (2x256MB) do 1GB. Ponieważ się na tym nie znał poprosił mnie, abym kupił mu odpowiedni RAM i zainstalował w jego komputerze.
    Płyta główna to Asrock 775 Dual 880 Pro dostosowana do pamięci DDR i DDR II (po dwa banki) DDR400/DDR II 667.
    Wiele się nie zastanawiając kupiłem jeden moduł RAM 1GB Kingston 667. Dotychczasową pamięć 2x256MB wyjąłem i do banku pierwszego włożyłem zakupioną kość 1GB.
    Wszystko ruszyło bezproblemowo, tzn. Windows XP Pro uruchomił się poprawnie, natomiast postanowiłem zobaczyć w Biosie, jakie ustawienia ma nowa pamięć. Na ustawieniu auto RAM pracował z częstotliwością 533MHz, jednak ja postanowiłem ręcznie zamienić na 667MHz, gdyż sama płyta, jak i ta pamięć może pracować z takimi ustawieniami.
    Sprawdziłem, że Windows śmiga bezproblemowo i nie zauważyłem jakichkolwiek problemów.
    Oddałem komputer znajomemu zadowolony, że mogłem służyć swoją pomocą. Dodatkowo tylko usunąłem mu śmieci z komputera programami Ad-Aware SE Personal i Spybot - Search & Destroy oraz zdefragmentowałem dwie partycje. Na zakończenie uruchomiłem antywirus Avast i to wszystko co robiłem z tym sprzętem.
    Po kilku dniach dzwoni ten znajomy, że ma problemy z komputerem. Otóż po włożeniu PENa do gniazda USB komputer się zawiesza lub restartuje.
    Powiem szczerze, że mnie totalnie zdziwił i zaskoczył, bo nie mam pojęcia, czy wymiana pamięci się do tego przysłużyła, czy to tylko zbieg okoliczności.

Może ktoś wie, co z tym fantem zrobić, gdzie zerknąć, co sprawdzić itp.
    Może ktoś miał podobny przypadek i sobie dał radę - będę wdzięczny za wszelkie informacje.
  • REKLAMA
  • #2 4324403
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Czy ten objaw dotyczy wszystkich gniazd USB?
  • #3 4324484
    Sharky
    Poziom 13  
    Właśnie dzwoniłem do znajomego - po włożeniu do wszystkich portów USB komputer się zawiesza lub restartuje.
  • #4 4324651
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Może nie ta wersja USB płyty i pena?
  • REKLAMA
  • #5 4324695
    Sharky
    Poziom 13  
    .... ale dotychczas z tym samym PENem ten PC pracował bezproblemowo.
    Zastanawiam się, czy wymiana pamięci przyczyniła się do tego stanu, czy też to tylko zbieg okoliczności wystąpienia opisywanej usterki.
  • REKLAMA
  • #6 4324928
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Zrób taki eksperyment - zatrzymaj ładowanie Windowsa ( klawisz F8 ) i teraz włóż PENa.

Przy okazji - Twój upgrade pamięci u kolegi miał też złą strone -> już nie ma trybu 'Dual_channel' ...
  • #7 4324984
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6459
    Uruchom komputer z włączonym pendrive - jeśli się restartuje to znaczy, że nowa pamięć bierze więcej prądu niż 2 stare moduły i "nie wyrabia" zasilanie.

P.S.
    Pisz pendrive, bo PEN to rodzaj instalacji elektrycznej ;)
  • #8 4325635
    Sharky
    Poziom 13  
    > Zrób taki eksperyment - zatrzymaj ładowanie Windowsa ( klawisz F8 ) i teraz włóż PENa.

Co taki eksperyment ma na celu i co na tej podstawie da się ustalić?

> Przy okazji - Twój upgrade pamięci u kolegi miał też złą strone -> już nie ma trybu 'Dual_channel' ...

Zgadza się i byłem tego od samego początku świadomy, ale znajomy uparł się mimo to na większą pamięć.

> Uruchom komputer z włączonym pendrive - jeśli się restartuje to
    > znaczy, że nowa pamięć bierze więcej prądu niż 2 stare moduły i "nie wyrabia" zasilanie.

Tu dałeś mi do myślenia, dotychczasowy RAM to GR533D264L4/256 firmy GoodRAM, a obecna to Kingston KVR667D2N5/1G.

> P.S.
    > Pisz pendrive, bo PEN to rodzaj instalacji elektrycznej

Słuszna uwaga :D
  • #9 4325680
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Sharky napisał:

Co taki eksperyment ma na celu i co na tej podstawie da się ustalić?

Wyeliminuje Windowsa jako jedną z przyczyn - chciałem Cię naprowadzić na zasilacz.

Możesz też sprawdzić przy okazji w jakiej pozycji jest zworka PS2_USB_PWR1
  • REKLAMA
  • #10 4325851
    Sharky
    Poziom 13  
    > Wyeliminuje Windowsa jako jedną z przyczyn - chciałem Cię naprowadzić na zasilacz.

Domyślałem się, ale wolałem się upewnić.

> Możesz też sprawdzić przy okazji w jakiej pozycji jest zworka PS2_USB_PWR1

OK, sprawdzę to.
    Prawdopodobnie ustawiona jest domyślnie (fabrycznie), bo znajomy nic nie grzebał w tym PC.
    W jakiej pozycji powinna być ustawiona zworka na tym złączu?
  • #11 4326218
    WojtasJD
    Poziom 43  
    +5V -> USB i PS2 dostaje zasilanie z linii "+5V" zasilacza - napięcie obecne przy włączonym komputerze
    +5VSB -> USB i PS2 dostaje zasilanie z linii "+5V_StandBy" zasilacza - napięcie obecne także przy wyłączonym komputerze (zasilacz podłączony do sieci) - umożliwia włączanie komputera z klawiatury, myszki.

Obecna pozycja tej zworki może co nieco podpowiedzieć.
  • #12 4337177
    Sharky
    Poziom 13  
    Na razie zrobiłem inaczej, tzn. zadzwoniłem do znajomego i tą drogą poinstruowałem go, aby w Biosie zmienił ustawienia częstotliwości pracy pamięci RAM.
    Zauważyłem, że po włożeniu nowej pamięci, przy ustawieniach AUTO, ram pracował na ustawieniach 533. Ponieważ płyta i RAM umożliwiają pracę z częstotliwością 667, dlatego ręcznie ustawiłem ten parametr.
    Wpadłem na pomysł, aby jednak powrócić do ustawienia AUTO. Załatwiłem to telefonicznie. Po krótkich testach wszystko jest OK, choć zobaczymy, jak będzie dalej.

Po testach i rozebraniu zasilacza okazało się, że to on był winowajcą - dawał nieprawidłowe napięcia, a kondensatory elektrolityczne wewnątrz obudowy zasilacza były mocno napuchnięte.
    Wymiana zasilacza na nowy dała oczekiwany efekt.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie pamięci RAM w komputerze z płytą główną Asrock 775 Dual 880 Pro na moduł Kingston 1GB DDR2 667 MHz pojawił się problem zawieszania się lub restartowania systemu po podłączeniu pendrive'a do portów USB. Komputer wcześniej działał poprawnie z tym samym pendrive'em i starszą pamięcią GoodRAM 2x256MB DDR400. Ustawienie pamięci na 667 MHz ręcznie nie powodowało problemów w Windows XP, jednak po podłączeniu pendrive'a system się zawieszał niezależnie od portu USB. Sugerowano sprawdzenie zasilania USB, pozycji zworki PS2_USB_PWR1 oraz eliminację systemu operacyjnego jako przyczyny. Ostatecznie po wymianie zasilacza, który miał uszkodzone kondensatory i dawał nieprawidłowe napięcia, problem ustąpił. Wskazano, że nowa pamięć mogła zwiększyć pobór prądu, co przeciążało zasilacz i powodowało awarie USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA