logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B3 1.8 RP - wysokie spalanie gazu, jak sprawdzić sondę lambda?

krzychu_killer 27 Wrz 2007 23:21 7748 13
REKLAMA
  • #1 4326872
    krzychu_killer
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam wszystkich fachowcow serdecznie. PAnowie mam takie zmartwienie mianowicie , kupilem passata B3 silnik 1.8 90KM RP z 1 roczna instalacja II generacji, pali w miare ladnie ale spalanie gazu mnie przeraza bo 15 L na 100km przy normalnej jezdzie (nie mam ciezkiej stopy), poradzcie czym pokrecic lub co sprwawdzic czym i jak, podejrzewam sonde lambda -ale jak ja sprawdzic??. Licze na fachowa porade z góry dziekuje:)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4327265
    krzychu_killer
    Poziom 10  
    hmm no sprawdze, a jesli wszystko jest ok to moze byc jakas inna mozliwosc??
  • #4 4327759
    Mariot123
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    oczywiscie że to może być sonda lambda skoro to jest instalacja II-giej geberacji to może sonda zatrzymała się na ubogiej mieszance a komputer gazowy chce to zmienić otwierając silniczek krokowy do końca... jak nie masz interfejsu do kompa gazowego to miernikiem można sprawdzić
  • #5 4327978
    pulikow
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Najpierw sprawdź filtr powietrza - a najlepiej wymień.
    Później dobrze by było podłączyć do kompa i zobaczyć jaki jest skład mieszanki.
    Jeśli zbyt bogata to szukać dalej (przewody, ustawienie reduktora, silnik krokowy...), lub wyregulować.
  • REKLAMA
  • #6 4329863
    krzychu_killer
    Poziom 10  
    Filtr ma 3 miechy i jest czysty, sonde lambde miernikiem sprawdziec?-dziewne ale od sondy wychodzi 1 przewod i co najdziwniejsze idzie do masy
  • #7 4333176
    krzychu_killer
    Poziom 10  
    dzisiaj odkrylem nowy problem jak odpale na benzynie i przelaczy sie na gaz to gasnie, ale jak przejade sie na zimnym silniku ok 1-2km i jest cieply to juz na gazie dobrze chodzi i nie gasnie na biegu jalowym.Wczesniej normalnie chodzil jak byl zimny nawet jak go odpalalem na gazie to 00 problemu-co moze byc?
  • #8 4445249
    kikos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ja mam podobnie - duzo pali no i dziwne ze ta sonda idzie do masy . tak ma byc ???
  • REKLAMA
  • #9 4445310
    Kolarz07
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    No wiec kolego -ja wymienilem na nowy filtr powietrza, i silnik krokowy wypieprzylem (tzn . jest wymontowany z przewodu gumowego i wisi obok na przewodach zasilajacych go)a w to miejsce wstawilem zwykly zawor gazowy (kupiony u gazownikow-monterow instalacji za 20pln) i pali mi 10-11 w miescie i juz jestem zadowolony
  • #10 4445501
    piotrmarczak
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    i fajnie teraz sada i komp sa ci niepotrzebne jak mu podkrecisz tak i jedzie i pali w tani sposub przerobiles na 1 generacje
  • #11 5468502
    emilwz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Panowie i wy na elektrodzie takie rzeczy piszecie ?
  • #12 5582526
    slawson3
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    witam, jeśli dużo pali gazu to może mieć uszkodzony zawór zamykający dopływ gazu do parownika- żeby to sprawdzić musisz poprosić kogoś zęby zgasił ci silnik ty zaś nadstaw ucho w pobliżu parownika jeśli po zgaszeniu słychać ssssssssss to znaczy że gaz nadal przedostaję się do silnika.

Inna metoda sprawdzenia jeżeli przejedziesz ok. 1km i zgasisz silnik na gazie i po chwili nie chce zapalić to także oznacza uszkodzony zaworek przy parowniku.

na porowniku ( nie wiem jaką masz instalację ) są dwie śrubki jedna z nich odpowiada za wolne obroty ( przeważnie gazownicy wkęcają ją na max-a i popełniają błąd.

Dodano po 1 [minuty]:

witam, jeśli dużo pali gazu to może mieć uszkodzony zawór zamykający dopływ gazu do parownika- żeby to sprawdzić musisz poprosić kogoś zęby zgasił ci silnik ty zaś nadstaw ucho w pobliżu parownika jeśli po zgaszeniu słychać ssssssssss to znaczy że gaz nadal przedostaję się do silnika.

Inna metoda sprawdzenia jeżeli przejedziesz ok. 1km i zgasisz silnik na gazie i po chwili nie chce zapalić to także oznacza uszkodzony zaworek przy parowniku.

na porowniku ( nie wiem jaką masz instalację ) są dwie śrubki jedna z nich odpowiada za wolne obroty ( przeważnie gazownicy wkęcają ją na max-a i popełniają błąd.
  • #13 8948633
    krychakg
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Kolego slawson3 chodzi o elektrozawór na wylocie z parownika?? Mam passata b3 1.8 RP i mam problem ze spalaniem gazu.chodzi bardzo ładnie, ma moc itp,zmieniłem mikser bo miałem tylko 35mm ( załozyłem 38) spalanie zostało w granicy 16 -18 litrów ale dynamika poprawiła sie o 100%!!! w trasie pali 10 a w cale nie jade oszczędnie ale miasto mnie przeraża:/ Zauważyłem że jak odpale na benzynie i po chwili przeżuce na gaz i przejade tylko kawałek i zgasze to później strasznie długo musze kręcić zeby odpalił , dodam ze normalnie pali na dodyk. przeczytałem wpis wyżej i teraz sie zastanawiam nad tym zaworem. pomóżcie
  • #14 8949500
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 345
    Zauważyłem że jak odpale na benzynie i po chwili przeżuce na gaz i przejade tylko kawałek i zgasze to później strasznie długo musze kręcić zeby odpalił , dodam ze normalnie pali na dodyk.

Bo parownik jest nie rozgrzany poprzez płyn chłodniczy i Się tobie zalewa gazem.Normalna sprawa jak się nie przestrzega zasady ciepły silnik przełączam dopiero na gaz!

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Passata B3 1.8 RP z instalacją gazową II generacji zgłasza problem wysokiego spalania gazu (ok. 15 l/100 km) oraz trudności z sondą lambda, która ma tylko jeden przewód podłączony do masy. W dyskusji wskazano, że sonda lambda może wpływać na mieszankę paliwową, zwłaszcza w instalacjach II generacji, gdzie komputer gazowy reguluje silniczek krokowy. Zalecane jest sprawdzenie szczelności instalacji gazowej, wymiana filtra powietrza oraz diagnostyka składu mieszanki za pomocą interfejsu komputerowego lub miernika. Użytkownicy sugerują także kontrolę i ewentualną wymianę elektrozaworu zamykającego dopływ gazu przy parowniku, który może powodować nadmierne zużycie paliwa i problemy z odpalaniem na gazie, zwłaszcza przy zimnym silniku. Wskazano, że przełączanie na gaz powinno nastąpić dopiero po rozgrzaniu silnika, gdyż zimny parownik może powodować zalewanie silnika gazem i gaśnięcie. Wymiana miksera na większy (z 35 mm na 38 mm) poprawiła dynamikę, ale nie obniżyła znacząco spalania w mieście. Część użytkowników rekomenduje usunięcie silniczka krokowego i zastąpienie go prostszym zaworem gazowym, co pozwoliło obniżyć spalanie do 10-11 l/100 km. Podsumowując, kluczowe jest sprawdzenie szczelności instalacji, poprawna regulacja parownika i elektrozaworu, stan filtra powietrza oraz prawidłowa praca sondy lambda i silniczka krokowego w instalacji gazowej II generacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA