logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk 2,5 Hitachi zablokowany hasłem ATA - jak odblokować?

CMS 04 Paź 2007 12:11 1874 8
REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dysk 2,5" Hitachi z laptopa działa poprawnie w oryginalnym urządzeniu, jednak po podłączeniu do komputera stacjonarnego przez IDE lub obudowę USB system nie uruchamia się lub dysk nie jest widoczny. Próba wyzerowania dysku programem MHDD kończy się komunikatem o zablokowaniu hasłem ATA, a narzędzie ATAPWD zwraca błąd "COMMAND REJECTED BY DRIVE". Problem wynika z zabezpieczenia sprzętowego w postaci hasła ATA, które jest automatycznie ustawiane przez laptop i odblokowywane tylko w nim, gdyż hasło jest przechowywane w BIOS-ie lub kontrolerze laptopa. Komputery stacjonarne zwykle nie obsługują tego typu zabezpieczeń i nie wyświetlają odpowiednich komunikatów. Odblokowanie dysku wymaga dostępu do oryginalnego laptopa, gdzie można zmienić lub wyłączyć hasło ATA w BIOS-ie. W przypadku laptopa Acer Travelmate potwierdzono, że każdy dysk podłączony do tego modelu może zostać automatycznie zablokowany hasłem ATA, co można wyłączyć w ustawieniach BIOS-u. Problem zblokowanego dysku jest więc specyficzny dla konfiguracji laptopa i jego zabezpieczeń sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA