Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

alan 48 plus duze zniekształcenia przy nadawaniu

mirkotv 06 Oct 2007 19:58 1376 2
    mirkotv
    Level 15  
    Witam! Mam problem z zakonczeniem naprawy tego radia,bo został mi jedyny problem jak w opisie!Uprzedzam ,że nie zajmuje się naprawami CB i nie posiadam zadnych schematów do tego sprzętu,mam tylko ogólna wiedzę jako elektronik.Proszę o pomoc mozliwie dokładna ,bo nie dysponuję dokumentacją Pozdrawiam! Będę wdzięczny
    karolgolota
    Level 12  
    z mojego doświadczenia wynika ze jesli to alan obojetnie jaki to warto sprawdzić połączenia na generatorze VCO a byli zimny lut potrafi przysporzyc nielada problemow.
    SP1CDU
    Level 14  
    Witam w Alanie czesto pada transformator jak sie podniesie moc odbior bedzie dobry przy nadawaniu bedzie znieksztalcal sprawdz na ukladzie IC3 koncowka 10 to jest uklad KIA7217APpowinno byc polowa napiecia zasilajacego radio i podlacz sluchawki na ta nozke 10 przez kondesator elektrolityczny 100 Mfarada na 25 volt szeregowo ze sluchawkami na mase i mow do mikrofonu jak jest czysta modulacja to podlacz glosnik pod PA i sprawdz tez czy czysto idzie jak tak to przewin trafo i zapamietaj jak ma wyprowadzenia koncowek bo sa odczepy i tak samo nawin nie licz zwoi tylko zmierz dlugosc drutu nawojowego kazdej cewki to szybciej nawiniesz na nozce IC3 nr 1 powinno byc 13,8 volta powodzenia Ryszard SP1CDU.