Przy takim dostępie podawana szybkość to w większości reklama.
Nie masz co liczyć na realne transfery 1,8 czy 3,6 Mb/s.
Nie wspominając o czasach odpowiedzi.
Szkoda, czyli nic nie da rady zrobić? Hmmm, czyli jak ustawię w telefonie kom. leżącym przeważnie obok modemu, aby łączył się bez 3G, to jest możliwość aby internet był szybszy? Ew. jak daleko powinien być telefon kom. aby nie było zakłóceń?
To dotyczy nie tylko 3G ale również GPRS i EDGE... taka uroda tej sieci. Póki co realna prędkość przy sprzyjających warunkach, czy to po EDGE czy UMTS nie przekracza 256kbps, a zazwyczaj jest dużo wolniej.
To w takim razie, jak to wygląda prawnie? Czy operator oferując 3G (łapie 1,8MB) nie łamie umowy?
P.s. jak daleko powinien być tel. kom. od modemu aby nie zakłucać jego pracy?
Jak już wcześniej pisałem, często kładę telefon komórkowy (działający w 3G lecz to podobno nie ma znaczenia) blisko laptopa w którym jest modem (PCMCIA). Jaka powinna być odległość, aby się nie zakłucały znacząco?
A jaki masz modem? 15min,12MB to średnie jakieś 13,3 kbajta/s. Ja na noki 6230i potrafie ściągać przy dobrym zasięgu jakieś 27kb/s a na k800i w zasięgu 3G dochodzi do 43kb/s tyle że w orange a blueconnect też mam. Mogę sprawdzić niestety tylko jak działa z transmisją EDGE na noki 6230i ...k800i ma simlocka na orange. Pozdrawiam
Jeśli telefon "nic w tym czasie nie robi", nie ma to większego znaczenia, ale dla bezpieczeństwa min. 1m.
Ważne aby telefon nie miał na stałe zestawionego połączenia data.
Sam już nie wiem, ta karta czasem na również tak, że np. wpisuje adres www, a strona się nie wczytuje (dioda na modemie też nie pulsuje).
karta pcmcia to Huawei e620.
Miałem drobny problem z modemem, wysłałem do serwisu (modem po pewnym czasie pracy przestał reagować). W Erze powiedzieli, że sprawdzą kartę SIM. Pani sprawdza kartę i mówi, że karta uszkodziła tester Wymienili kartę SIM na nową. Sprawdzam z ciekawości dziś szybkość i jestem w szoku! :
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Użytkownik zgłasza problem z bardzo niską prędkością pobierania pliku 12MB przez modem 3G Blueconnect, mimo deklarowanej prędkości 1,8 Mb/s. W dyskusji wyjaśniono, że rzeczywiste transfery w sieciach 3G, EDGE i GPRS są często znacznie niższe niż prędkości maksymalne podawane przez operatorów, a obciążenie BTS przez innych użytkowników dodatkowo obniża transfer. Wskazano, że prędkości rzędu 256 kbps to często maksimum w sprzyjających warunkach, a realne wartości bywają niższe. Poruszono też kwestie zakłóceń sygnału między modemem a telefonem komórkowym, zalecając minimum 1 metr odstępu i brak stałego połączenia danych na telefonie. Użytkownik posiada modem PCMCIA Huawei e620, który czasami nie reaguje poprawnie, a instalacja najnowszych sterowników nie poprawiła sytuacji. Po wysłaniu modemu do serwisu i wymianie karty SIM na nową, zauważono znaczną poprawę prędkości połączenia. Podkreślono, że prędkość maksymalna połączenia GSM-BTS nie gwarantuje takiej samej prędkości na wyjściu do internetu, co nie jest naruszeniem umowy operatora. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.