logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATMEGA8(88). Mam komputer z USB. Jaki sprzęt potrzebny?

barytek 11 Paź 2007 11:20 1449 10
REKLAMA
  • #1 4368115
    barytek
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Moja pytanie jest proste. Mam komputer tylko z USB. Chcę zaprogramować procesor ATMEGA 88 ewentulanie ATMEGA8. Jaki musze mieć sprzęt i jaki soft. Chodzi mi przede wszystkim o programowanie ISP. Proszę o wypowiedzi tylko tych, którym się to udało.
  • REKLAMA
  • #2 4368183
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    W tym dziale na samej górze masz przypięty wątek o programatorach na USB. Skoro ktoś opublikował projekt, to wychodzę z założenia, że układ działa.
    Na początek i tak będziesz potrzebował innego programatora (jednorazowo).
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic707180.html

Sam się też przymierzam, ale nie mam motywacji, bo jak narazie klon STK-200 działa i w zupełności wystarcza.
  • REKLAMA
  • #3 4368205
    barytek
    Poziom 23  
    Większość z nich nie działa bo muszą chodzić pod Dosem, a mi on nie chodzi a jeden który działa (AVR910) akurat nie programuje procesora ATMEGA88.
  • #4 4368447
    Klima
    Poziom 31  
    Ocena: 180
    Nie muszą chodzić pod DOSem - wystarczy odpowiednia biblioteka do XP (chyba, że masz Vistę - tam może być inaczej), jakieś giveio, czy coś w tym stylu. Poszukaj na tym forum więcej nazw bibliotek. Poza tym - w podanym wątku są projekty z mikrokontrolerem ATmega8 (ten chyba możesz zaprogramować), podłączane do USB. Po zbudowaniu takiego na USB, możesz już szaleć...

W ostateczności spróbuj tego - to są programatory, do zbudowania których nie potrzeba innego programatora(jakkolwiek głupio by to nie brzmiało:)):
    http://www.tuxgraphics.org/electronics/200705/article07052.shtml
    albo starszej wersji:
    http://www.tuxgraphics.org/electronics/200510/article05101.shtml

Ja mam coś podobnego do tego starszego - działa, AVR Studio go widzi, programuje OK.
  • REKLAMA
  • #5 4369109
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 4370876
    Klima
    Poziom 31  
    atom1477 napisał:
    No ale Barytkowi chodziło o to że on chce programowac procesory ATMega88. A do zbudowania programatora z procesorem ATmega88 to chyba mógłby się JEDEN raz przemęczyć i zaprogoramować go u kogoś innego, kto ma jakiś programator na LPT czy coś takiego.
    Ja sam mam wiele programatorów które idealnie działają z AVR Studio, ale AVR Studio nie pozwala na programowanie procesora ATMega88 (dokładnie to chodzi o program AVRProg który jest elementem AVR Studio).

Aż mi się nie chce wierzyć, żeby AVR Studio nie pozwalało zaprogramować ATmega88. Aż w domu sprawdzę...
  • #7 4373939
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 4373976
    barytek
    Poziom 23  
    Klima napisał:
    Aż mi się nie chce wierzyć, żeby AVR Studio nie pozwalało zaprogramować ATmega88. Aż w domu sprawdzę...

I jakie są efekty?
  • REKLAMA
  • #10 4375384
    Klima
    Poziom 31  
    barytek napisał:
    Klima napisał:

I jakie są efekty?

Nie mam akurat żadnego ATmega88 pod ręką, ale w programie jest na liście. Jak nie działa, to może jest jakaś nowsza wersja AVR Studio u Atmela?

Wielokrotnie programowałem ATmegę8 przez AVR Studio podanym przeze mnie programatorem i działało. Skoro ATmega88 nie działa, to zapewne jakiś błąd w oprogramowaniu - sprawdźcie AVRDUDE, jak radzi kolega Mad Bekon.
  • #11 4381006
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do programowania procesora ATmega88 (lub ATmega8) przez USB z wykorzystaniem programowania ISP potrzebny jest odpowiedni programator USB oraz kompatybilne oprogramowanie. Wiele dostępnych programatorów wymaga DOS-a, co może być problematyczne na nowszych systemach Windows, jednak istnieją projekty programatorów USB działających pod Windows XP i nowszymi, wykorzystujące biblioteki takie jak giveio. Przykładowe konstrukcje programatorów USB, które nie wymagają innego programatora do zaprogramowania mikrokontrolera, można znaleźć na stronach tuxgraphics.org. Popularnym oprogramowaniem do programowania AVR jest AVR Studio, jednak pojawiły się wątpliwości co do jego wsparcia dla ATmega88, zwłaszcza w module AVRProg. Alternatywnie polecany jest AVRDUDE z graficzną nakładką, który obsługuje programatory pod LPT i USB i może lepiej wspierać ATmega88. W przypadku budowy własnego programatora z ATmega88, konieczne może być jednorazowe zaprogramowanie układu przez kogoś posiadającego programator LPT lub inny działający sprzęt. Problemy z programowaniem ATmega88 mogą wynikać z ograniczeń oprogramowania lub błędów w wersjach AVR Studio, dlatego warto sprawdzić aktualizacje lub użyć AVRDUDE.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA