logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

różnica napięć, +5V, jaki najprostszy układ wykonać?

norbkuc 12 Paź 2007 12:41 2011 13
REKLAMA
  • #1 4371383
    norbkuc
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mam do dyspozycji +5V dla zasilania układu. Potrzebuję zrobić różnicę dwóch napięć, jedno ok 1-2V, drugie podobnie. Jaki najprostszy układ wykonać?
    prośba o pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 4371471
    przemo159
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Jaki prąd masz zamiar z tego zasilania pobierać??
  • #3 4371529
    norbkuc
    Poziom 11  
    prąd zerowy praktycznie, chcę tylko zrobić różnicę napięć z dwóch czujników
  • REKLAMA
  • #4 4371656
    przemo159
    Poziom 16  
    a co to za czujniki i czym ma ta różnica napięć sterować??? Czy masy czujników i masa układu na który tę różnicę podasz są połączone czy nie?
  • #5 4371670
    norbkuc
    Poziom 11  
    przemo159 napisał:
    a co to za czujniki i czym ma ta różnica napięć sterować??? Czy masy czujników i masa układu na który tę różnicę podasz są połączone czy nie?

dwa czujniki ciśnienia, zasilane +5V i masa, napięcie wyjściowe ok 1-2V, potrzebuję odjąć te dwa napięcia od siebie. ciśnienia będą różne, różne też napięcia na wyjściach czujników. Parametrem mnie interesującym jest Uwy1-Uwy2.
  • #6 4371699
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    wzmacniacz operacyjny, konfiguracja wzmocnienia zależna od dalszych wymagań, pytanie co ma być na wyjściu gdy u2>u1? teoretycznie napięcie ujemne więc symetryczne zasilanie się kłania
  • REKLAMA
  • #7 4371747
    przemo159
    Poziom 16  
    Pytałem o masy bo jeśli są osobne to rozwiązanie jest banalne.Napięcie z jednego czujnika uznajesz za masę różnicy,a z drugiego za sygnał różnicy,więc jedno napięcie łączysz z masą "odbiornika różnicy napięć" a napięcie z drugiego czujnika podajesz na wejście "odbiornika różnicy napięć"w ten sposób:

Jeśli masy są połączone to zostaje wykorzystanie wzmacniacza operacyjnego...
  • REKLAMA
  • #8 4371764
    norbkuc
    Poziom 11  
    kortyleski napisał:
    wzmacniacz operacyjny, konfiguracja wzmocnienia zależna od dalszych wymagań, pytanie co ma być na wyjściu gdy u2>u1? teoretycznie napięcie ujemne więc symetryczne zasilanie się kłania

jedno cisnienie atmosferyczne, drugie podcisnienie, wiec roznicy nie bedzie ujemnej

Dodano po 26 [sekundy]:

przemo159 napisał:
    Pytałem o masy bo jeśli są osobne to rozwiązanie jest banalne.Napięcie z jednego czujnika uznajesz za masę różnicy,a z drugiego za sygnał różnicy,więc jedno napięcie łączysz z masą "odbiornika różnicy napięć" a napięcie z drugiego czujnika podajesz na wejście "odbiornika różnicy napięć"w ten sposób:

Jeśli masy są połączone to zostaje wykorzystanie wzmacniacza operacyjnego...

masa wspolna niestety
  • #9 4371857
    kortyleski
    Poziom 43  
    więc tylko pojedyńcze zasilanie i wzm operacyjny z niewielką histerezą i powinno biegać
  • #10 4372644
    norbkuc
    Poziom 11  
    kortyleski napisał:
    więc tylko pojedyńcze zasilanie i wzm operacyjny z niewielką histerezą i powinno biegać

tzn jak?
  • Pomocny post
    #12 4374143
    przemo159
    Poziom 16  
    wstukaj w wyszukiwarce "komparator napięcia" jest dużo postów,nawet w jednym jest przepis na "porównywacz napięcia".Co do histerezy to nie jest ona potrzebna,przecież różnica napięć nigdy nie ma przechodzić przez "0" Panie Kortyleski.
  • #13 4374515
    kortyleski
    Poziom 43  
    przemo159 racja, myślałem o kilku rzeczach na raz...
  • #14 4380207
    norbkuc
    Poziom 11  
    kortyleski napisał:
    http://ket5.tuniv.szczecin.pl/to/wzmacniacze/wzmodejm.html
    poczytaj i zrobisz... kostka nawet najzwyklejsza 741

jeszcze tylko jak zrobić -5V z dostępnych +5V?

Przeszukałem archiwum, chyba mam rozwiązanie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykonania najprostszego układu do pomiaru różnicy napięć dwóch czujników ciśnienia zasilanych napięciem +5V, o wyjściach w zakresie około 1-2V. Czujniki mają wspólną masę, a interesująca jest różnica napięć Uwy1 - Uwy2, przy czym różnica ta nie będzie ujemna (jedno ciśnienie atmosferyczne, drugie podciśnienie). Ze względu na wspólną masę i potrzebę uzyskania różnicy napięć, rekomendowane jest zastosowanie wzmacniacza operacyjnego w konfiguracji różnicowej. Wzmacniacz operacyjny może być zasilany pojedynczym napięciem +5V, jednak w przypadku wystąpienia napięć ujemnych na wyjściu konieczne może być symetryczne zasilanie (np. -5V). Wskazano na możliwość użycia popularnej kostki 741. Dyskusja porusza także kwestie histerezy, która w tym przypadku nie jest wymagana, oraz prostych rozwiązań z wykorzystaniem masy jako odniesienia. Autor poszukuje również sposobu na uzyskanie napięcia -5V z dostępnego +5V, co jest typowym problemem przy zasilaniu wzmacniaczy operacyjnych w układach z pojedynczym zasilaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA