logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie części wybrać do budowy przesteru SansAmp GT2?

hdhmr 12 Paź 2007 17:22 1941 4
REKLAMA
  • #1 4372195
    hdhmr
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!

Jestem w trakcie budowy przesteru (jak w tytule) korzystam ze schematu na stronie tonepad'a ( http://www.tonepad.com/getFile.asp?id=112 ) wytrawiłem już płytkę, teraz planuje zakupić części. Jakie części mam kupić aby uzyskać jak najlepszą jakość, jakiego rodzaju kondensatory rezystory itp. itd.

Proszę o pomoc!
    Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • #2 4372247
    veteran5
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    To będzie troszkę więcej kosztowało... ale jeśli tak chcesz, to proszę bardzo: Rezystory metalizowane o małej tolerancji, a kondensatory foliowe(nie ceramiczne) a większe pojemności oczywiście elektrolity, chyba że chcesz tantalowe jeszcze tranzystory niskoszumowe warto by było wstawić. Myślę, że dużych różnic pomiędzy różnymi rodzajami kondensatorów foliowych, oraz rezystorami nie usłyszysz...
    Jak się mylę, to poprawcie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4372512
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Oryginał nie jest zbudowany na TL072 i może ci układ sprzęgać.Musisz go dobrze zaekranować małą obudową.Układ ten odpaliłem bez problemu,to ciekawa konstrukcja.
  • REKLAMA
  • #5 4489722
    giego
    Poziom 15  
    W oryginale jako IC2,3,4 użyte są TLC2262. Są to wzmacniacze cmos rail-to-rail (szyna do szyny), to oznacza, że obcinanie następuje u nich blisko napięcia zasilania. Ja zastosowałem bliźniacze TLC2272 (mniej szumowe (co akurat w miejscu ich zastosowania nie ma znaczenia), trochę b.prądożerne). Dźwięk jest mniej przesterowany (czystszy) i tak się nie "smaży" jak na TL072.
REKLAMA