logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośnik w wieży nie gra poprawnie. Co to za usterka?

herbaciany 12 Paź 2007 20:35 2436 20
REKLAMA
  • #1 4372856
    herbaciany
    Poziom 10  
    Witam!!!
    Ostatnio kupiłem wieżyczkę używaną i po paru dniach zauważyłem,że jeden z głośników po włączenia wieży nie gra poprawnie(jest prawie niesłyszalny) ,dopiero po pokręceniu potencjometrem zaskakuje i gra normalnie.Dzieje się tak kiedy potencjometr jest nastawiony na bardzo ciche granie.Co to może być za usterka?
  • REKLAMA
  • #2 4372922
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam.
    Może być wadliwy potencjometr lub jakiś zimny lut w okolicy potencjometru .
  • #3 4373856
    herbaciany
    Poziom 10  
    Czyli generalnie można z tym żyć?czy grozi to konsekwencjami powiększenia się usterki?
  • #5 4374318
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    dowodca_armii napisał:
    obejrzyj potencjometr, psiknij WD-40 ;)

Kolego jakie WD40? Wiesz do czego jest WD40?Do rdzy a nie do elektroniki!!!!Do potencjometrów jest specjalny preparat.
  • REKLAMA
  • #6 4374601
    herbaciany
    Poziom 10  
    Po zmianie głośników ,jest ten sam efekt na tej samej stronie co poprzednio,ostatnio w sklepie widziałem taki preparat do potencjometrów za jakieś 8zł.Czy można nim prysnąć i w jakie miejsce-ten potencjometr jest z silnikiem czy coś w tym rodzaju-kręci się kiedy daję głośniej za pomocą pilota?
  • #7 4374707
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 655
    marian1981.02 napisał:
    dowodca_armii napisał:
    obejrzyj potencjometr, psiknij WD-40 ;)

Kolego jakie WD40? Wiesz do czego jest WD40?Do rdzy a nie do elektroniki!!!!Do potencjometrów jest specjalny preparat.

Dokładnie, ewentualnie czysty spirytus. Niektórym się wydaje, że WD40 nadaje się do wszystkiego... Ten środek może spowodować jeszcze gorsze przerywanie potencjometra.

Środek trzeba podać na ścieżkę oporową potencjometra. Jeśli potencjometr jest zabudowany w metalowym kubku, powinno się udać zaaplikować środek do wnętrza przez szczelinę, którą wychodzą nóżki potencjometra.
  • #8 4376045
    herbaciany
    Poziom 10  
    Zauważyłem jeszcze jeden problem ,po jakiejś pół godzinie grania jeden z głośników wycisza się,kiedy ruszę potencjometrem (dając głośniej)zaskakuje i gra znowu.Czy przyczyna może leżeć w tym samym co poprzednio?
    Czy pryśnięcie tym preparatem coś da i w tym przypadku?

Dodam jeszcze że głośniki są truj drożne i oddzielne kabelki idą do basowego a oddzielne do średnio i wysoko tonowego. Wycisza się ten średnio i wysoko tonowy a bas sobie normalnie buczy.
  • REKLAMA
  • #9 4376062
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Środek ten może pomóc ale tylko na chwilę,raczej nadaje się do wymiany potencjometr.
  • #10 4377127
    herbaciany
    Poziom 10  
    Ostatnie spostrzeżenie i już nie nudzę:D.Zaniki dźwięku pojawiają się w momencie słuchania radia,kiedy dźwięk zanika i przełączam na CD to się pojawia i na CD już nie zanika albo po znacznie dłuższym okresie?
    Zapytam jeszcze czy to faktycznie wina potencjometra czy może być uszkodzona końcówka mocy.
    I jeszcze jedno czy dostarczając sprzęt do naprawy muszę targać wszystkie elementy wieży,czy wystarczy sam zasilacz.Czy serwisant mając sam zasilacz potrafi sprawdzić czy jest sprawny-dokonując jakiś pomiarów?

Wielkie dzięki za udzielenie wszystkich wskazówek
    :!::!::!:
  • #11 4377196
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Jak tam jest zrobione przełączanie zródeł sygnału normalny przełącznik mechaniczny?Jesli tak to też może być jego wina.
  • #12 4377567
    herbaciany
    Poziom 10  
    Przełącznik jest bardziej elektroniczny na wzmacniaczu,ewentualnie z pilota.
  • #13 4377573
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Elektroniczny przełącznik też może szwankować.
  • #14 4377931
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Poruszaj potencjometrem - wepchnij lekko lub pociagnij trzpien i zobacz czy nie ma luzow i czy zmienia sie glosnosc. Jak tak to potencjometr do wymiany. Mozna go naprawic po rozebraniu i przejechaniu olowkiem w nim po sciezkach.
  • REKLAMA
  • #15 4378053
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ty to masz pomysły jak nie WD40 to ołówek.Daj se spokój z tymi radami.
    Psiknij specjalnym preparatem jeśli nie pomoże to potencjometr do wymiany.
  • #17 4378171
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Kolego tam jest scieżka oporowa i grafit tu Ci nic nie pomoże po drugie jak go trwale chcesz nanieść na tą scieżkę.Nie pisz bzdur!!!
  • #18 4378773
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam
    Ścieżki conajwyżej mogą się przetrzeć aż do podkładki ebonitowej, a nie wyślizgać i jak się przetrą to ołówek nic nie da. Niektórzy próbują przesuwać stopkę która dotyka tej płytki na niewytartą część ścieżki, ale nie zawsze jest taka możliwość. Najlepiej jest kupić nowy potencjometr jeśli ścieżki są przetarte. Na początek można wyczyścić i prysnąć spray'em "Kontakt", ale jeśli to nie da efektu pozostaje wymiana

Pozdrawiam
  • #19 4382008
    herbaciany
    Poziom 10  
    Generalnie to elektronikiem jestem nikłym-więc jak już dotarłem do tego potencjometra to proszę o wskazówkę gdzie zapodać preparat-i czy w ogóle można go do niego zapodać:D:?:
    Głośnik w wieży nie gra poprawnie. Co to za usterka?
  • #21 4388526
    herbaciany
    Poziom 10  
    Witam ponownie!
    Nie chcę tworzyć nowego wątku więc podzielę się moimi spostrzeżeniami tutaj:D
    Wieżyczka o której głośnikach pisałem niedawno to SONY MHC 5600,kupiłem ją jako używaną za ok 3 stówki z głośnikami.Jak to sprzęt używany trochę pograła i zaczęły się kłopoty:D jeden z nich to ten opisywany prze zemnie wcześniej.Prysnąłem preparat i zobaczę co będzie.
    Okazało się jednak że sprzęcior ma jeszcze inne niespodzianki,CD nie zawsze odpali,tzn. kiedy odpalam wieżę po dłuższej przerwie CD nie zaskakuje na wyświetlaczu wyświetla się ,że nie ma płyty,muszę wtedy kilka razy ją wyłączyć i włączyć ale kiedy zaskoczy to gra bez problemów i wtedy mogę zmieniać płyty ile razy się chce?Czasami kiedy wysunę szufladę nie chce wrócić z powrotem,muszę wtedy wyłączyć cały sprzęt i włączyć ponownie żeby szuflada się schowała?Jakaś chimeryczna ta wieża:?::D
    Ale jak już gra to miło się słuch:!:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy używanej wieży SONY MHC 5600, w której jeden z głośników gra bardzo cicho lub wcale, a dźwięk pojawia się dopiero po pokręceniu potencjometrem głośności, szczególnie przy niskim poziomie dźwięku. Przyczyną usterki może być uszkodzony lub zabrudzony potencjometr, zimny lut w jego okolicy lub ewentualnie wadliwy przełącznik źródeł sygnału (elektroniczny lub mechaniczny). Zalecane jest sprawdzenie działania poprzez zamianę kolumn, rozebranie wieży i oczyszczenie potencjometru specjalnym preparatem do kontaktów elektrycznych (np. spray "Kontakt") lub czystym spirytusem, unikając stosowania WD-40, który jest nieodpowiedni do elektroniki. Preparat należy aplikować na ścieżkę oporową potencjometru, najlepiej przez szczelinę przy nóżkach, jeśli potencjometr jest zabudowany. W przypadku trwałego uszkodzenia ścieżek oporowych konieczna jest wymiana potencjometru. Próby naprawy ołówkiem są dyskusyjne i zazwyczaj nieskuteczne. Dodatkowo pojawia się problem z odtwarzaczem CD, który nie zawsze uruchamia się poprawnie po dłuższej przerwie, a szuflada CD czasem nie zamyka się bez resetu zasilania. Problemy te wskazują na możliwe dalsze usterki mechaniczne lub elektroniczne w wieży. Przy naprawie serwisowej zaleca się dostarczenie całego urządzenia, gdyż sam zasilacz nie pozwala na pełną diagnostykę funkcjonalną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA