logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie Neostrady do routera T-Com z niemieckimi wtyczkami TAE

marzin 13 Paź 2007 22:33 3270 7
REKLAMA
  • #1 4376243
    marzin
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Mam takie pytanko czy da się podłączyć neostradę pod router t-com wifi. Router ten posada w sobie wbudowany modem dsl, lecz posiada niemieckie wtyczki TAE do podpięcia lini telefonicznej. Chodzi mi o prawidłowe sktosowanie tej wtyczki i czy to bedzie działało w takim układzie. Z resztą sobie poradzę. Czekam na odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 4376485
    TJE
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Z tego co wiem to te routery są na ISDN a u nas TP ma analogowe łącza, tnz ma też ISDN ale nie słyszałem żeby na ISDNie tepsowym można było mieć DSL. W polsce tylko dialog oferuje DSL na ISDNie.
  • REKLAMA
  • #3 4376497
    marzin
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    ale w konfiguracji routera mozna wybrać rodzaj łącza : cyfrowe isdn lub analogowe
  • REKLAMA
  • #4 4376611
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Nie wiem dokladnie jak to jest w przypadku routera, ale w telefonach, faxach z Niemiec wystarczy zlutowac sasiednie piny ( polaczyc te w gniazdku), jesli u Ciebie wystapia problemy to masz odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #5 4376627
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4872
    Pytanie jaki to Aneks w PL jest Aneks A, w Niemczech B - Więc raczej ci sie nie uda tego odpalić.
    Przywoziłem z Niemiec różne routery z modemami i żaden nie odpalił z Neo. Musiałbyś do tego podłączyć jakiś modulator który prze konwertuje sygnał - ale to raczej mało opłacalne. Nie sprawdzałem tych routerów z cyfrowym łączem od TPSA , może tam da rade .
  • #6 4377410
    hd44780
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Dokładnie jak napisał DriverMSG - w niemczech jest inny DSL, jeżeli w setupie nie ma możliwości zmiany anneksa na A to nie pojdzie z neo.
  • #7 4377431
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Annex A to ADSL na linii analogowej.
    Annex B na linii ISDN
    Obydwa są stosowane w Polsce chociaż B jest naprawdę mało popularny.
  • #8 4380456
    Calineczka*
    Poziom 31  
    Ocena: 59
    ..a probowales znalezc jakis inny firmware do niego? ja osobiscie kupilem w Niemczech Fritz! a i tam niby niemozliwe a jednak ktos zmajstrowal do niego soft...i z nasza neostrada smiga, i jezyk dalo sie zmienic z niemieckiego na angielski...( fabryka mowi ze sie nie da)

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie Neostrady do routera T-Com z niemieckimi wtyczkami TAE jest problematyczne ze względu na różnice w standardach DSL i typach złączy. Routery z niemieckimi wtyczkami TAE często obsługują ISDN (Annex B), podczas gdy w Polsce Neostrada korzysta z analogowego DSL (Annex A). W Polsce TP i TPSA oferują DSL na linii analogowej, co powoduje niekompatybilność z niemieckimi routerami zaprojektowanymi pod ISDN. Konieczna jest możliwość zmiany konfiguracji anneksu w routerze na Annex A, aby połączenie działało poprawnie. W przypadku braku takiej opcji, konieczne byłoby zastosowanie dodatkowego modulatora konwertującego sygnał, co jest mało opłacalne. Alternatywnie, można poszukać zmodyfikowanego firmware’u (np. dla routera Fritz! z Niemiec), który umożliwi obsługę Neostrady i zmianę języka interfejsu. W telefonach i faksach z niemieckimi wtyczkami TAE czasem wystarczy zlutować odpowiednie piny, jednak w przypadku routerów problem jest bardziej złożony ze względu na różnice w standardach DSL.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA