logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PENTAGRAM Cerberus Wi-Fi Lite - Problem z Internetem po WAN

Dogma 14 Paź 2007 03:02 9503 12
REKLAMA
  • #1 4376642
    Dogma
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Mam problem z tym routerem (PENTAGRAM Cerberus ADSL Wi-Fi 802.11g Lite) polegający na tym że nie mogę uzyskać połączenia z AP a co za tym idzie z internetem po wi-fi. Mam założone w dwóch kompach karty radiowe i widzą moją sieć, ale w ogóle nie otrzymują odpowiedzi z AP.
    Adresy mac ustawione, SSID także, szyfrowanie wyłączone i nic. Już tydzień z tym walcze, może uszkodzony jest router. Prosze o jakieś sugestie w tej sprawie.
    Zapomniałem dodać że po kablu internet chodzi.

--------------
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4377313
    Dogma
    Poziom 15  
    No tak, tylko skąd wziąć nowy firmware, na stronie producenta go nie widzę

--------------
    Pozdrawiam
  • #5 4378064
    Dogma
    Poziom 15  
    Aktualnie mam taką wersję:
    2.7.0.28(RUE0.B1)3.5.10.6
  • #6 4378706
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4883
    To jest chyba najnowsza.
    A tak jeszcze jedno pytanie , jak masz ustawione w nim
    ADSL Mode - na AUTO ?

EDIT :
    Znalazłem coś takiego
    http://www.billion.com/_Internet/fd/5200g/AnnexA/BiPAC5200GA_2_10_5_0(RUE0.C2)3_6_0_0.zip
    wydaje się że to do twojego modelu
  • REKLAMA
  • #7 4378777
    szaleniec
    Ocena: 199
    DriverMSG napisał:

ADSL Mode - na AUTO ?

A co to ma do rzeczy, jak w pierwszym poście napisane jest, że nie ma połączenia z AP?
  • #8 4379589
    Dogma
    Poziom 15  
    DriverMSG napisał:
    Znalazłem coś takiego
    http://www.billion.com/_Internet/fd/5200g/AnnexA/BiPAC5200GA_2_10_5_0(RUE0.C2)3_6_0_0.zip
    wydaje się że to do twojego modelu

No i wgrałem ten firmware z tym że teraz nie wykrywa ADSL-u ani sieci LAN (nie świecą kontrolki) :cry:
    Ale za to sukces :D po WLAN już łącze się z AP i całe szczęście bo mogę wejść do panelu admina. Ale po ustawieniiach ADSL ani LAN nie działa.
    Wygląda więc na to że to wina firmware.
    Teraz prośba jak Ktoś ma sprawdzony firmware do tego modelu to proszę o namiary.

p.s dobrze że jeszcze nie wyrzuciłem modemu Sagema

--------------
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4379789
    DriverMSG
    Ocena: 4883
    Sprawdziłem jeszcze pochodzenie tego linku i okazuje się że ten sam firmware jest do innych routerów , może z innego modelu podejdzie .
    Najlepiej jednak załatwić oryginał tylko z tym chyba trzeba się kierować pisemnie do Pentagrama .

A tu masz link do tych modeli. Nie zapomnij że w grę wchodzi tylko Aneks A .
  • #10 4379875
    Dogma
    Poziom 15  
    Znalazłem w necie kilka routerów od których firmware powinno pasować, ale teraz to oprogramowanie blokuje nowe firmware- pisze że nie jest kompatybilne z tym routerem. Rozebrałem tego pentagrama i siedzi tam flash 29LV160. Jeśli miałbym orginalny plik to można by było to wgrać "hardwarowo"
    Linki do znalezionych routerów:
    http://www.edimax.pl/pl/produce_detail.php?pd_id=14&pl1_id=3&pl2_id=19
    http://www.optimus.co.th/tactionet/product_de...id=740&pcode=ALTERA-04%20G2&pdid=&type_act=dl
    http://www.addon-tech.com/gwar3500.html
    http://www.sitecom.com/drivers_result.php?gro...s%20Network%20Modem%20Router%20Mimo-XR&WL-154

Wszyskie te routery są na układach Trendchipa TC3162P
    Z tego wynika że przy upgradzie ważny jest też znacznik w nazwie pliku RUE0.B1

--------------
    Pozdrawiam
  • #11 5676912
    CoMrAt
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    WItam odświeżę temat bo mam podobny problem z tym routerem (PENTAGRAM Cerberus ADSL Wi-Fi 802.11g Lite)
    Ubiłem go sam w sumie :) Posiadał oprogramowanie 2.7.0.28(RUE0.B1)3.5.10.6 a wgralem 2.9.5.0(RUE.C2)3.5.18.9 ze strony sitecom podanej przez kolege Dogma. W chwili obecnej moge zalogowac sie tylko po wi-fi po lan nie dostaje adresu z dhcp a wklepanie na stałe nie pomaga:( Najgorsze że teraz nie moge wgrac innego oprogramowania. Może autor tematu uporał się z problemem? lub ktoś mam pomysł jak go postawic?
  • #12 5678510
    Dogma
    Poziom 15  
    Tak, uruchomiłem ten router, z tym że to było rok temu i dokładnie krok po kroku juz nie jestem w stanie wytłumaczyć jak to było.
    Ale z tego co pamiętam to napisałem do pomocy MMV i podesłali odpowiedni firmware. Jesli router nie nie chce przyjać nowego f-waru to trzeba go rozkręcić, znależć 4 piny odpowiadające za komunkację rs. Podłączyć się konwerterem MAX3232 (Ważne napięcie 3,3V) i przez windosowy terminal wgrać Firmware.

--------------
    Pozdrawiam
  • #13 6230343
    ElKuba
    Poziom 11  
    Witam,
    też mam naki router z firmwarem 2.7.0.28(RUE0.B1)3.5.10.6 czyli tym orginalnym. Niestyty często nie mogę korzystać z neta, gdyż się rozłącza, jak juz zacznie to co 1-2 zaczyna migać dioda ADSL i koniec :( Ma może ktoś linka (ew. mógłby na meila wysłać) do przetestowanego softu, bo mam nadzieję że to pomoże.

Dzięki

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy routera PENTAGRAM Cerberus ADSL Wi-Fi 802.11g Lite, który nie umożliwia połączenia z punktem dostępowym (AP) przez Wi-Fi, mimo że sieć jest widoczna na kartach radiowych. Połączenie internetowe działa poprawnie przez kabel LAN. Próby rozwiązania problemu obejmowały wyłączanie szyfrowania, ustawianie adresów MAC i SSID, bez skutku. Sugerowano aktualizację firmware, jednak na stronie producenta brak jest oficjalnych nowszych wersji. Użytkownik próbował wgrać firmware z innych modeli opartych na układzie Trendchip TC3162P, co częściowo przywróciło łączność Wi-Fi, ale spowodowało brak wykrywania ADSL i LAN. Wskazano, że oryginalny firmware można uzyskać pisemnie od Pentagrama lub pomocy technicznej MMV. W przypadku problemów z wgrywaniem firmware konieczne może być podłączenie do pamięci flash 29LV160 przez interfejs RS232 z konwerterem MAX3232 (3,3V) i ręczne wgranie oprogramowania przez terminal. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy z rozłączaniem i migającą diodą ADSL na wersji firmware 2.7.0.28(RUE0.B1)3.5.10.6. Wgranie nowszego firmware 2.9.5.0(RUE.C2)3.5.18.9 z linków do routerów Sitecom powodowało brak działania DHCP po LAN i trudności z powrotem do poprzedniego oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA