logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego filmy na Celeron 700 z 512 MB RAM nagle działają wolno?

moro25 14 Paź 2007 22:24 2162 20
REKLAMA
  • #1 4379438
    moro25
    Poziom 24  
    Ocena: 26
    Witam.
    Posiadam komputer Celeron 700, 512 MB RAM czyli komputer wystarczający do filmów.
    Jeszcze wczoraj wieczorem oglądałem normalnie filmy, a dzisiaj chodzą bardzo wolno i nie wiem co jest tego powodem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4379467
    shizy
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    CTRL+ALT+DEL pozabijaj zbedne procesy (na twoja nazwe uzytkownika).Sprawdz co sie uruchamia wraz z systemem (polecam regcleaner4.3).jesli wina kodekow-uzyj (g)mplayera-on korzysta ze swoich.
  • #4 4379491
    moro25
    Poziom 24  
    Filmy odtwarzam programem subedit a procesów mam ponad 25 różnych i nie wiem które mam zamknąć za bardzo ale może to przez to.
  • #6 4379528
    moro25
    Poziom 24  
    Nie wiem za bardzo o co chodzi że loga z czego??
  • #7 4379529
    AssLess
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Nie sprecyzowałeś jakie to filmy, normalne DVD, czy jakieś divixy, lub inne mpegi. Bo te programowo skompresowane zwykle mają większe wymagania sprzętowe od normalnego filmu odtwarzanego na DVD.

Podczas odtwarzania na Twoim zestawie w tle powino chodzić jak najmniej aplikacji. Ja gdy miałem kiedyś słabszą maszynę wyłączałem na czas filmu nawet firewalla.
  • #8 4379566
    moro25
    Poziom 24  
    Chodzi o filmy divixy głównie a wszystkie aplikację czy programy mam wyłączone zawsze na czas filu i wczoraj działały a dzisiaj nie działają.
  • #9 4379578
    shizy
    Poziom 22  
    Od biedy jak chcesz na ten moment poogladac to zrob CTR+ALT+DEL i nadaj subeditowi status realtime (czasu rzeczywistego).Tylko nie zdziw sie jaw wszysko inne sie zmuli lub system bedzie niestabilny.
    Dlaczego filmy na Celeron 700 z 512 MB RAM nagle działają wolno?
  • REKLAMA
  • #10 4379658
    moro25
    Poziom 24  
    Nie wiem jak za bardzo to zrobić w tym subedicie, a nie ma jakiejś normalnej metody aby te filmy działały?? Przecież wczoraj mi działały i już nie będą działać normalnie??

Dodano po 20 [minuty]:

Zainstalowałem MPlayera i filmy chodzą dobrze na nim i dziwne to jest a na przykład na Allplayerze oraz subedit zwalniają.
  • #11 4379795
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4854
    To może być wina zastosowanych kodeków. Najlepiej oczyść system ze wszystkich kodeków jakie masz i zainstaluj jeden konkretny pakiet.
  • #12 4382798
    moro25
    Poziom 24  
    A jaki polecacie pakiet kodeków??
  • #15 4382929
    AssLess
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Prawda jest bolesna i może nieco kosztowna. Zamień słabą 700-tkę na coś powyżej 1000, ale bez pszesady. Wtedy problemy z kodekami i programami chodzącymi w tle będą przeszłością. Ten Twój zestaw to raczej minimum do poprawnego oglądania divixów. Silniejszy procesor da systemowi pewien oddech i pozwoli działać z zapasem poszczególnym aplikacjom.

Zdaje się, że znacznie szybsze Celerony od Twojego kosztują teraz grosze. Wymiana oczywiście zależy od możliwości płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #16 4383139
    shizy
    Poziom 22  
    Ja uzywam ACE Codec Pack, zainstalowana w opcji proff. byc moze do samego odtwarzania wystarczy "just play" zeby nie zasmiecac systemu.
  • #17 4388842
    moro25
    Poziom 24  
    Kupiłem sobie procesor Pentium 1000 i filmy działają jak działały a więc przeskakują bardzo i nie wiem co się dzieję.
  • #18 4389202
    PAULIN
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    możliwe że system coś załapał więc tak jak kolega DriverMSG zaproponował wklej loga z programu Hijackthis

znajdziesz go na www.hijackthis.de
  • #19 4389742
    moro25
    Poziom 24  
    Później wkleję to z tego programu, ale zauważyłem jak włączam film programem subedit to prawie w ogóle nie da się oglądać gdyż bardzo skaczę a jeśli włącze programem mplayer to da się nawet oglądać a właściwie to da się oglądać ale nie wiem czemu nie działają przez subedit?? Zainstalowałem pakiet kodeków ten CCCP i dalej nic.
  • #20 4397649
    SaraniS
    Poziom 26  
    AssLess napisał:
    te programowo skompresowane zwykle mają większe wymagania sprzętowe od normalnego filmu odtwarzanego na DVD.
    Podczas odtwarzania na Twoim zestawie w tle powino chodzić jak najmniej aplikacji. Ja gdy miałem kiedyś słabszą maszynę wyłączałem na czas filmu nawet firewalla.

Współczuję Koledze...

AssLess napisał:
    Prawda jest bolesna i może nieco kosztowna. Zamień słabą 700-tkę na coś powyżej 1000, ale bez pszesady. Wtedy problemy z kodekami i programami chodzącymi w tle będą przeszłością. Ten Twój zestaw to raczej minimum do poprawnego oglądania divixów. Silniejszy procesor da systemowi pewien oddech i pozwoli działać z zapasem poszczególnym aplikacjom.
    Zdaje się, że znacznie szybsze Celerony od Twojego kosztują teraz grosze. Wymiana oczywiście zależy od możliwości płyty głównej.

Prawda jest bolesna (i wcale nie kosztowna :P )
    Witam Was z maszyny: Pentium Mobile 300MHz/ 128MiB RAM, na której to nie znalazłem filmu (DivX, XVid itp), jakiego bym płynnie nie obejrzał :D
    Jest tylko jedna drobna różnica - nie posiadam (w ogóle) Windows - mam Linuksa :)
    Filmy odtwarzam w MPlayerze (o ktorym już ktoś w tym wątku wspomniał, jest jego wersja na Windows i wcale nie jest bardziej zasobożerna, no jednak by go uruchomić, trzeba się troszkę na komputerze znać ;) Chodzi o miejsce do którego wrzuca się kodeki, i o to, że te kodeki to nie jest typowy instalator Windows ;) )
    Niniejszym więc chciałbym obalić mit, jakoby do płynnego odtwarzania filmów trzeba było Bóg wie jakich procesorów i pamięci - w zupełności wystarczyłaby ta siedemsetka :)
    Inna rzecz, to wirusy i trojany, których w Linuksie praktycznie brak. Skoro więc z dnia na dzień Koledze pogorszyła się jakość oglądanych filmów, obstawiam tą właśnie przyczynę. Daj na forum log z programu HijackThis (Google -> HijackThis) to zobaczymy, co masz za śmieci ;)
    Pozdrawiam użytkowników starych, słabych komputerów ;)
  • #21 4397895
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    SaraniS napisał:
    Niniejszym więc chciałbym obalić mit, jakoby do płynnego odtwarzania filmów trzeba było Bóg wie jakich procesorów i pamięci - w zupełności wystarczyłaby ta siedemsetka :)

Napisz jak Ci się odtwarzają na tej maszynie filmy skompresowane X.264/H.264/MPEG-4_AVC 720p (pomijam już 1080p) z dodatkiem w postaci dzwięku AC3_640kbps czy DTS
    Takich filmów -> coraz więcej ...

Co do płynności XviD/DivX z włączonymi dodatkami jak GMC, QPel w wyższych rozdzielczościach i bitrate + AC3 to też mam wątpliwości.

Odnośnie problemu autora watku to po co cokolwiek dodatkowo pisać jak już dawno olał pytających odnośnie logu z HJT.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Celeron 700 MHz i 512 MB RAM, który wcześniej płynnie odtwarzał filmy DivX, zaczął nagle działać wolno podczas ich oglądania. Przyczyną mogą być zbyt duża liczba uruchomionych procesów w tle, problemy z kodekami lub zmiany w konfiguracji systemu. Zalecano zamknięcie zbędnych procesów (np. przez CTRL+ALT+DEL), sprawdzenie autostartu programów (np. za pomocą RegCleaner), a także użycie odtwarzacza MPlayer, który korzysta z własnych kodeków i działa lepiej niż SubEdit czy AllPlayer. Wskazano na konieczność oczyszczenia systemu z różnych kodeków i instalację jednego, sprawdzonego pakietu, np. CCCP (Combined Community Codec Pack), KLCodec lub ACE Codec Pack. Wskazano również, że komputer z Celeronem 700 MHz to minimum do odtwarzania DivX i że wymiana procesora na mocniejszy (np. Pentium 1000 MHz) może poprawić płynność, choć nawet po wymianie problem może się utrzymywać. Sugerowano także możliwość infekcji systemu wirusami lub trojanami, co wymaga analizy logów z programu HijackThis. Dyskutowano o ograniczeniach sprzętowych przy odtwarzaniu bardziej wymagających formatów wideo, takich jak X.264/H.264 720p z dźwiękiem AC3 lub DTS, które mogą być zbyt obciążające dla takiego sprzętu. Alternatywnie polecano system Linux z MPlayerem jako bardziej efektywne środowisko do odtwarzania filmów na słabszym sprzęcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA