logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić uP 5V z zasilacza 24V do sterowania silnikami krokowymi?

catcher 15 Paź 2007 10:32 3111 13
  • #1 4380253
    catcher
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Chciałem zbudować układ do sterowania silniczkami krokowym z drukarki za pomocą uP. Chciałem mieć jedno źródło zasilania. Zasilacz i silniki pracują na 24V, a uP na 5V. Ponieważ nie jestem zbyt dobrze obeznany w elektronice analogowej chciałem abyście mi poradzili jak podzielić napięcie w takiej sytuacji. Jeśli to jest zbyt duży banał to chociaż podajcie jakieś lektury, choć wolałbym coś praktycznego.
    PS: W przyszłości jeszcze będę chciał rozdzielić na dodatkowe napięcie 3,3V, ale to jeszcze nie teraz.
    Dzięki z góry.
    Pozdrawiam,
    Michał
  • #2 4380286
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Możesz zastosować zwykły LM7805 ale z radiatorem. Notę katalogową znajdziesz w internecie.
  • #3 4380331
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    krzyjak napisał:
    Możesz zastosować zwykły LM7805 ale z radiatorem. Notę katalogową znajdziesz w internecie.

ale to jest niczym niezasadniona rozrzutność energii...

Autorowi tematu proponuję przetwornicę impulsową obniżającą, typu buck, zobacz TAM.
    W tym dziale można znaleźć stosowne opisy takich przetwornic, ale najpierw należy określić zapotrzebowanie na maksymalny pobór prądu po stronie niskiego napięcia (+5V) wliczając już w to późniejszy pobór ze źródła 3,3V, który to stabilizator można wykonać jako stabilizator liniowy zasilany z +5V.

Pozdrawiam
  • #4 4380483
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    Quarz - z może zaproponuj jakieś impulsowe stabilizatory, ale scalone? Najlepiej takie które nie potrzebują indukcyjności na wyjściu, lub sa to indukcyjności które można "zrobić w domu". No i najlepiej żeby były w jakiejś ludzkiej obudowie (czyt. przewlekanej, do montażu na radiatorze).
  • #5 4380513
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Indukcyjności możesz "robić w domu" mając zapas odpowiednich rdzeni, wiedzę i przyrządy pomiarowe. Jeśli tego nie masz, idziesz na stronę Alledrogo i wpisujesz w wyszukiwarkę "dławik*", wybierasz dział "RTV i GD" i dostajesz dwie strony odpowiedzi.

Wybór scalonej przetwornicy zależy od żądanej mocy. Szkoda, że odrzucasz układy SMD - są bardzo przyzwoite LM2675 w obudowie SO-8, które bez problemów dają się lutować nawet lutownicą pistoletową (kwestia wprawy). W ogóle - cała seria LM267x to bardzo sympatyczne układy o dużych możliwościach i w wersji SMD łatwiej je opanować.
  • #6 4380721
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    ghost666 napisał:
    Quarz - z może zaproponuj jakieś impulsowe stabilizatory, ale scalone? Najlepiej takie które nie potrzebują indukcyjności na wyjściu, lub sa to indukcyjności które można "zrobić w domu". No i najlepiej żeby były w jakiejś ludzkiej obudowie (czyt. przewlekanej, do montażu na radiatorze).

właściwie wszystko na powyższy temat powiedział mój przedmówca (choć On to napisał, więc powinienem użyć innego słowa, ale nie wiem co napisać).
    Ja nie mam nic do dodania, skoro nie jest wiadoma wartość maksymalna prądu jak ma być z takiej przetwornicy pobierana.
    Poczekajmy więc na odpowiedź w tej kwestii autora tematu.

Pozdrawiam
  • #8 4381243
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Dobrze by było jakbyś wiedział ile to prądu pobiera. Przy małych pradach starczyłby stabilizator, jednak z uwagi na silniki, można od razu dać przetwornice jak tutaj już zostało napisane. Przetwornica ma jeszcze ten plus, że dość pozytywnie wpływa na stabilność układu.

3v3 możesz zrobić z 5V za pomoca stabilizatora low-drop, ewentualnie jeżeli masz tam większy prąd to druga przetwornica z 24V.
  • #9 4381851
    catcher
    Poziom 11  
    Generalnie to chciałem podłączyć Atmege 16 ok. 1mA (w dokumentacji dokładnie 1.1 mA) do tego od 8 do 12 tranzystorów BD901 (100mA), z tym, że wszystkie na raz nie będą włączone tylko fazowo będą chodzić max. 3 na raz.
  • #10 4381883
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Przy prądzie do 0.5A polecam LM2674 - jest również w wersji DIP. Lub tańszy (ale wymagający większego dławika) LM2574 - dostępny w przyzwoitej cenie w Semiconductors Bank.

Przy prądzie 1A - na Alledrogo bez problemów LM2675M-ADJ (6.90 PLN) i tu tego samego sprzedawcy dławik SMD 47 uH (w tej chwili nie ma na aukcji ale na pewno wystawi na żądanie). I nie obawiaj się SO-8 - to się naprawdę da jeszcze zupełnie normalnie lutować.
  • #11 4382263
    catcher
    Poziom 11  
    A w jaki sposób wylicza sie wartość jaki ma być dławik?
  • #12 4382762
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Najczęściej wystarczy zajrzeć do PDFa danego układu.
  • #13 4394728
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Na Alledrogo są też przetwornice DC-DC 9-36 -> 5V 2A
    U innego użytkownika z kolei: http://www.mjm.pl/pliki/DC2.pdf

No chyba że ktoś ma dużo czasu i chce koniecznie _pozornie_ oszczędzić te kilka PLN :wink:
  • #14 5469409
    catcher
    Poziom 11  
    Pomogło.
    Bardzo fajna ta przetwornica.
    Dzięki.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono sposoby zasilania mikrokontrolera (uP) 5V z zasilacza 24V do sterowania silnikami krokowymi. Podkreślono, że stosowanie liniowego stabilizatora napięcia LM7805 jest możliwe, ale nieefektywne energetycznie ze względu na dużą stratę mocy i konieczność radiatora. Zalecane jest użycie przetwornicy impulsowej typu buck, która efektywnie obniży napięcie z 24V do 5V, zapewniając stabilność i mniejsze straty energii. Wskazano na popularne scalone przetwornice impulsowe, takie jak LM2674, LM2675 oraz LM2574, dostępne w obudowach DIP i SO-8, które można lutować ręcznie. Dobór dławika do przetwornicy powinien być zgodny z dokumentacją techniczną układu. Przy planowanym poborze prądu do około 0,5A (mikrokontroler Atmega16 i kilka tranzystorów BD901 sterujących silnikami) przetwornice LM2674 lub LM2574 są odpowiednie. Dla wyższych prądów można zastosować LM2675M-ADJ. Dodatkowo, napięcie 3,3V można uzyskać z 5V za pomocą stabilizatora low-drop lub osobnej przetwornicy. Podano również linki do gotowych rozwiązań i dokumentacji. Ostatecznie autor potwierdził skuteczność zastosowanej przetwornicy impulsowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA