logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników średnio i niskotonowych do kolumn Tonsil DS hx70

ar3cz3k 15 Paź 2007 18:48 1955 5
REKLAMA
  • #1 4381653
    ar3cz3k
    Poziom 2  
    Witam!

Mam mały problemik. Dostałem od szwagra dwie kolumny Tonsil ds hx70 które nie posiadają głośników średnio i niskotonowych. mjaą tylko sprawne wysokotonowce i zwrotnice.
    W oryginale:
    Niskotonowy Tonsil GDN 20/40 8Ω
    Średniotonowy Tonsil GDM 10/60 8Ω
    Wysokotonowy Tonsil GDWK 9/80/1 8Ω
    Chciałbym się dowiedzieć jakie głośniki sredniotonowe powinienem zakupic. Powinny być to chyba właśnie takie jak w oryginale lecz nigdzie nie mogę znależć właśnie takich nowych głośników są tylko stare lub po renowacji. Zasatanawiałem sie czy nie wziać jakieś STX-y ale po przeczytaniu paru postów od razu zwątpiłem. Moze podeszły by tutaj inne głosniki z tej grupy np GDM 10/60/2 lub 10/60/4. Co wy o tym myślicie ja sie za bardzo na tym nie znam tak wiec pytam specjalistów. Jak nie takie to prosze o podanie jakichs fajnych a w miare tanich głosników. Nastepnym problemem sa głosniki niskotonowe. fabrycznie montowane sa GDN 20/40 i takie znalazłem ale myslałem nad tym zeby wstawić jakies silniejsze np. GDN 20/60/4 lub GDN 20/80/2. Jak uważacie czy opłaca sie kupowac nowe te głosniki bo moze wstawił bym cos tańszego np. http://www.allegro.pl/item252905946_n_series_20cm_zamienik_za_gdn_do_altusa_tonsila.html
    Ale nie znam sie za bardzo. Prosze o porady.

A właśnie jeszcze jedno czy jakbym zmienił głośnik niskotonowy na głośnik o większej mozy czy musiałbym zmieniać cos w zwrotnicy i konstrukcji obudowy kolumny? I czy trzeba wytłumic w srodku kolumnę aby nie było słychać charakterystycznego trzeszczenia jakie występuje w wielu zestawach
  • REKLAMA
  • #2 4384952
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Nie kombinuj tylko kup takie jakie były. Powiadasz że nie możesz znaleźć? Proszę bardzo:
    http://www.allegro.pl/item253040967_tonsil_gdm_10_60_2_fabrycznie_nowe_24_m_gw_f_vat.html
    http://www.allegro.pl/item255633895_tonsil_gdn_20_40_4_ohm_odss_f_vat_gwar_24mie_sklep.html

Oczywiście możesz wsadzić inne głośniki, ale pamiętaj obudowa została stworzona pod tego 20/40 i zwrotnica jest pod te głośniki, wsadzisz inne głośniki i będzie nie zaciekawie
  • REKLAMA
  • #3 4385617
    ar3cz3k
    Poziom 2  
    Własnie tak samo sobie mysłałem. Mam jeszcze tylko jedno pytanie czy głosniki np GDM 10/60 to to samo co GDM 10/60/2 czy jest tutaj jakas różnica. Ja szukałem dokładnie GDM 10/60 i takich głośniczków nigdzie nowych nie widziałem. I jeszcze jedno pytanko czy opłaca sie wyciszyć w środku te kulumny, czy da to jakiś efekt :?:
  • REKLAMA
  • #4 4385786
    Shadowek
    Poziom 31  
    Ocena: 24
    Różnica w 10/60 a 10/60/2 to tylko kopułka przeciwkurzowa, dźwięk i parametry te same
  • REKLAMA
  • #5 4388188
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    Na temat kolumieniek Tonsila DS HX70 był już temat. Nie wsadzaj do nich żadnych zamienników tylko takie jak były w oryginale:
    GDN20/40
    GDM10/60
    GDWK9/80
    Sam posiadam takie kolumny i bardzo ładnie grają jak się je zrobi
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic503196.html
  • #6 4389104
    szczurek102
    Poziom 12  
    Za dużo kaczek na jednym ogniu chciałeś upiec (dla niekumatych ok.)
    Nie kupuj STX-a bo cię głowa od parametrów zaboli!
    Za to kup przez siebie wskazany z parametrami typu:

Cytat:
    W bardzo SZOKUJĄCEJ CENIE dzięki wieloletnim doświadczeniom najlepszych niemieckich specjalistów

i od tej chwili Niemcy maja powody do dumy!

albo

Cytat:
    Duże wychylenie membrany – obniżające jeszcze bas – jest jeszcze głębszy

i dzieki temu masz bas jak "głęboka studzienka - na wsi"

lub

Cytat:
    Solidne metalowe gniazda połączeniowe eliminujące straty mocy

... raczej straty mocy mózgu po przeczytaniu w/w.

następny folklor

Cytat:
    Tylko u nas wentylowana ALUMINIOWA cewka głośnika – zabezpieczająca przed spaleniem

... tak, tak oczywista oczywistość, że tylko u nich!

i na koniec

Cytat:
    Membrana z wysokiej jakości dająca niesamowitą efektywność 93 dB

w tej firmie efektywność określa się przy pomocy membrany - no comments!
REKLAMA