logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór prądnicy do gospodarstwa: synchroniczna, asynchroniczna czy inna?

stormblast 24 Lis 2003 16:33 18471 19
REKLAMA
  • #1 412289
    stormblast
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam. Ostatnio brat który ma gospodarstwo chciał założyć tzw. "siłę" . Niestety koszty podłączenia się do sieci 3-fazowej okazują się być nieliche, sama mapka musiałaby kosztować coś koło 1000 zł.
    Trzy fazy przydałyby się, bo brat ma na składzie kilka silników o różnych mocach, które leżą i rdzewieją. Podłączenie tych silników pod 1 fazę z kondensatorem zastosujemy w ostateczności.

No to jest plan taki żeby kupić używaną prądnicę i napędzać ją małym siilniczkiem spalinowym lub 1-fazowym. I tutaj mam kilka pytań :

*Są różne prądnice (synchroniczne, asynchroniczne, samowzbudne, obcowzbudne, prądu stałego, zmiennego, itp.itd.)- jaka jest najlepsza?
    *Da się kupić takie coś (przechadzane, za rozsądne pieniądze - powiedzmy 600-1000zł) ?
    *A może coś w stylu silnika pierścieniowego jako generatora?
    *I najważniejsze pytanie: Warto się brać za to, czy dać sobie spokój i czekać na lepsze czasy?

Dodam jeszcze że taki generator miałby zasilać silnik co najmniej 2.2kW
    (chyba wystarczy do cięcia drewna na krajzedze/trajzedze (:)) no i np. spawarkę.
    No to co? da się zrobić takie coś? a jeśli nie to daczego?
    Z góry dzięki za wszystkie uwagi i pomysły, oraz przepraszam jeśli mój niefachowy język obraził czyjąś inteligencję. :?
  • REKLAMA
  • #2 412368
    kmicic25
    Poziom 13  
    Witam

Elektrownia kaze sobie placic slono, ale wracajac do tematu to
    1. Mozna kupic generatory jedno i trojfazowe, ale ceny powyzej 1000 zl za nowe. Chyba ze uzywany gdzies dostaniesz. Swego czasu wojsko wyprzedawalo za grosze.
    2. Zastosuj ten silnik spalinowy przez pas transmisyjny i bedziesz rznal drewno az milo. Ja tak mialem na działce.
    Sprzeglo zastosuj odsrodkowe. Bedziesz mial bieg jałowysilnika a pila nie bedzie chodzic.
    Dlaczego tak???
    Brak strat mocy na sprawnosci silnikow i pradnicy.
    Wiem ze to forum elektykow i moge byc za to obrzucony blotem.
    jezeli potrzebujesz zasilac wiecej urzadzen polecam generator.

Pozdrawiam
  • #3 413537
    stormblast
    Poziom 14  
    Witam znowu.
    Dobry motyw, hehe, z krajzegą spalinową. Propozycja godna uwagi.
    Tylko ile paliwa takie coś zeżre? Myślę, że silniczek spalinowy napędzający generator będzie o wiele mniej obciążony niż gdyby go użyć bezpośrednio do rżnięcia. No, ale jak z własnego generatora wyjdzie lipa, to może zastosujemy ten patent .
    A spawarka? Jeszcze nie wymyślono spawarki na benzynę, chyba że z własnym agregatem.
    A propos generatorów to mam jeszcze pytanko:
    jak jest przetwarzana produkowana energia żeby była zdatna do czegokolwiek? Za pomocą prostownika i falownika, czy jakiś dzielnik częstotliwości?

I jeszcze jedno kompromitujące mnie ostatecznie pytanie:
    Dlaczego nie można zbudować perpetum mobile z silnika i generatora połączonych w coś w rodzaju sprzężenia zwrotnego : mały silnik np.1 kW napędza generator np. 3kW, który zasila napędający go siilniczek?
  • #4 413720
    jekab
    Poziom 23  
    Ocena: 88
    Dowiedz sie w agencji mienia wojskowego mają jeszcze dużo agregatów najtaniej to 2kW za 500 zł
  • #5 413817
    tomano
    Poziom 12  
    kmicic25 ma racje wiecej zuzyjesz paliwa(dla uzyskania tej samej mocy) przy dwukrotnej przemianie energii mechaniczna na elektryczna a pozniej spowrotem na mechaniczna w silniku niz gdybys besposrednio zasilil krajzege z silnika spalinowego. Jesli pradnice o danych znamionowych 3 kW bedziesz napedzal silnikiem 1kW to nie uzyskasz z niej wiecej niz 1kW mocy elektrycznej.
  • #6 414038
    mavtm
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Bardzo dobry rozwiązaniem mogłaby być prądnica synchroniczna trójfazowa 20kVA. Prądnice te są na różnych samochodach ciężarowych produkowanych niegdyś w Polsce (np. dźwigi). Problem byłby z dorobieniem jakiegoś napędu i ewentualnie jakiegoś układu do stabilizacji napięcia. Widziałem kiedyś takie rozwiązanie, które polegało na tym, że klient napędzał prądnicę ciągnikiem.
    Taką prądnicę można nieraz kupić (używaną oczywiście) za całkiem rozsądną cenę. No i mocy też jest sporo.
    A jak ktoś lubi i ma czas coś budować to zawsze można zrobić wiatrak napędzający taką prądnicę ale to już jest dużo więcej zachodu niż przy silniku diesla jako napędzie.
  • REKLAMA
  • #7 414617
    Zibio
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    perpetum mobile można w ten sposób zbudować, pod warunkiem że znajdzie się sposób na zlikwidowanie strat w żelazie (prądy wirowe) w miedzi, wszystkie oporu mechaniczne a nawet opór powietrza dla obracających się wirników. Tyle tylko że jak dotąd nie potrafimy tego zrobić -).
  • REKLAMA
  • #8 414625
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    A ja mam pytanie: czy nie taniej jednak będzie podpiąć te 3 fazy z energetyki?
    Może generator kupisz nieco taniej niż koszt podłączenia ale obliczyłeś może koszt kWh produkowanej silnikiem spalinowym (który też trzeba kupić, a jeżeli kupisz jakieś stare wojskowe padło to to bedzie piło jak smok).
    Przekalkuluj to i się zastanów.
  • #9 414633
    stormblast
    Poziom 14  
    No kazdy glupek wie ze nie da sie zrobic perpetuum mobile,
    ale pytalem sie tylko dlaczego nie. 3kW - 1kW = 2kW strat????!!!!! - tutaj moje rachunki sie nie zgadzaly.

Prawde mowiac dopiero teraz zdalem sobie sprawe ile energii trzeba wlozyc w napedzanie tej pradnicy.

No, bo zeby napedzac ta pradnice potrzebne jest dostarczenie ponad 3 kW mocy (mechanicznej) - i wtedy wszystko sie zgadza, tak?

A co się tyczy prądnic z Agencji Mienia Wojskowego - to oni mają tylko potwory spalajace mnostwo paliwa...( nawet 36l/mth)

Mysle, ze jednak najprostszym rozwiazaniem bylby silnik pierscieniowy. Tylko czy sa one jeszcze produkowane i gdzie je mozna kupic?
    I gdybym mial taki silnik o mocy np. 1kW to jaka moc mozna z niego otrzymac ?
    I czy taki silnik pracujacy jako pradnica wymagalby jakiegos specjalnego przewiniecia uzwojen?

ps.
    Tdv - coraz bardziej sie sklaniam ku temu.... Wydawalo sie to proste, ot silniczek, jakas pradniczka i I'm FREE!!!!! wolny od rachunków i przerw w dostawie, niezalezny, samowystarczalny, oswietlenie szklarni cala dobe, grzanie w zimie non stop, a tu masz.... Chyba jednak wale glowa w mur
  • #10 414641
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Proponuję wycieczkę na giełdę w Słomczynie - można znaleźć agregat używany za rozsądne pieniądze. Lub gazety- ogloszenia.np. "AutoGiełda", "Anonse"-Lubelskie itp. Naprawdę - tego jest pelno. Moce do setek kVA. 1 i 3 fazowe. Sam znalazłem :)
  • #11 414647
    stormblast
    Poziom 14  
    Raaf - mozesz podac jakies szczegoly co i za ile kupiles, jak tego uzywasz i czy w sumie oplacilo sie? [B]
  • #12 414753
    mavtm
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    stormblast napisał:

No, bo zeby napedzac ta pradnice potrzebne jest dostarczenie ponad 3 kW mocy (mechanicznej) - i wtedy wszystko sie zgadza, tak?

Nie do końca. Nie musisz dostarczać do prądnicy 3kW mocy mech. jeśli np. jej nie obciążasz (bieg jałowy) lub obciążasz mocą mniejszą od 3 kW np. 1.1kW. Wtedy uwzględniając sprawność prądnicy nie potrzebujesz dostarczać aż 3kW.

stormblast napisał:

Mysle, ze jednak najprostszym rozwiazaniem bylby silnik pierscieniowy. Tylko czy sa one jeszcze produkowane i gdzie je mozna kupic?
    I gdybym mial taki silnik o mocy np. 1kW to jaka moc mozna z niego otrzymac ?
    I czy taki silnik pracujacy jako pradnica wymagalby jakiegos specjalnego przewiniecia uzwojen?

Co do silnika pierścieniowego to wydaje mi się, że nie jest to najprostsza sprawa. Generatory synchroniczne wzbudzane są prądem stałym. A przerobienie uzwojenia to jakby nie patrzeć jest pewien, czasami wcale nie mały wydatek.
  • REKLAMA
  • #13 416263
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 152
    Witam
    Koszt wytworzenia 1 kWh energii w agregacie prądotwórczym jest kilka-
    krotnie większy niż pobieranej z sieci elektroenergetycznej.Wg.DTR dla
    nowego silnika agregatu Wola to 300g/kWh ON.Ruskie spalają więcej.
    Jeśli to miałby być jednak agregat to może taki z prądnica synchroniczną
    20kVA montowany na dźwigu ZS-4 lub ciągniku Ursus.Jak już napisano w
    1 poście są prądnice asynchroniczne.Można jeden z posiadanych silników
    3-faz.spróbować wykorzystać do tego celu.Podłączyć równolegle do zacisków uzwojenia kondensator 3-faz o mocy 0,9 x moc bierna pobiera-
    na przez silnik.Dane odczytać trzeba z tabliczki znamionowej i obliczyć.Napędzany silnik z prędkością ponadsynchroniczną może oddać
    110% mocy znam.silnika pracującego jako generator.Regulacja napięcia i
    częstotliwości/zgrubna/obrotami silnika napędowego.Coś wiecej na ten
    temat może być w literaturze fachowej lub www.google.pl.Pozdrawiam
  • #14 416942
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 193
    wojskowe agregaty prądotwórcze AB-4/T/380V 4kW 380V pobierają wg.instrukcji 4l benzyny/godz praktycznie niezależnie od obciążenia i do tego trzeba doliczyć srtaty z tego że nie jest to sprzęt nowy ale z demobilu NIE OPŁACA SIĘ (tu dostałem pouczenie) nie piszę z caps.lock ale z shift i chcę te trzy słowa zaznaczyć!
  • #15 417687
    kmicic25
    Poziom 13  
    Witam
    Pytałem sie na zlomie
    Silnik ze skrzynia do malucha kupic mozna za 200 zl
    Tanie i dostępne czesci w razie romontu, mechanikow mase.
    Powinien starczyć do toich celow.
    Jakis stelarz pospawaj z rurek i do tego jakas pradnice.
    ewentualnie bezposrednio. Do wyboru

Jedna wada bedzie palic ok 6-7l/godz

Co do ciecia to mozna kupic lub pozyczyc pile lancuchowa spalinowa.
    To taka dygresja

Pozdrawiam
  • #16 420799
    jarek3
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Agregat wojskowy PAB 2/1/230 o mocy 2,2 kW i napięciu 230 V przy pełnym obciążeniu spala ok. 5 litrów benzyny na 6-7 godzin pracy. Można łatwo sobie policzyć ile kosztuje 1 kWh.
  • #17 1752598
    szolek
    Poziom 14  
    Cytat:
    A spawarka? Jeszcze nie wymyślono spawarki na benzynę, chyba że z własnym agregatem.

Sam się zdziwiłem bo podobno jet taka i to o tyle dziwniej że na benzynę z wodą. Narazie szukam info bo znajomy widział takie cudo.
  • #18 1752642
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 743
    Są spawarki spalinowe - niedawno takie 2 szt naprawiałem 190A + gniazdo 230V 2,2kW
  • #19 1783378
    T_E_D_I
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Możesz wykorzystać kondensatory.Z jednej fazy da się uruchomić silnik trójfazowy przesuwając fazę R "w fazie" za pomocą kondensatorów i podpiąć pod pozostałe dwa zaciski silnika.Silnik potrzebuje tylko "przesuwajacej się " fazy po klatkach stojana.Pod warunkiem że silnik jest połączony w gwiazdę a nie w trójkąt.
  • #20 4444304
    dqxl
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Posiadam wszystkie cześci do agregatów PAB 2 i PAB 4 - wiekszosc nowych
    Posiadam tez instrukcje i DTR-ki do nich i moge kazdy taki agregat naprawic...

Kontakt
    skaynet(_at_)tlen.pl

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru prądnicy do gospodarstwa rolnego, gdzie podłączenie do sieci 3-fazowej jest kosztowne. Rozważane są różne typy prądnic: synchroniczne, asynchroniczne, samowzbudne, obcowzbudne oraz silniki pierścieniowe jako generatory. Użytkownicy sugerują zakup używanych agregatów wojskowych lub prądnic z pojazdów ciężarowych i dźwigów, które można napędzać silnikiem spalinowym lub elektrycznym. Podkreślono, że prądnice synchroniczne trójfazowe (np. 20 kVA) są dobrym rozwiązaniem, ale wymagają stabilizacji napięcia i odpowiedniego napędu. Silniki pierścieniowe jako generatory są mniej popularne ze względu na konieczność przeróbek uzwojeń. Zwrócono uwagę na wysokie zużycie paliwa przez stare agregaty wojskowe (np. AB-4/T/380V, PAB 2/1/230) oraz na fakt, że koszt produkcji energii z agregatu jest znacznie wyższy niż z sieci. Poruszono też kwestie techniczne, takie jak możliwość uruchomienia silnika trójfazowego z jednej fazy za pomocą kondensatorów oraz zasady działania prądnic asynchronicznych z napędem o prędkości ponad synchronicznej. Wskazano, że prądnice asynchroniczne mogą oddać do 110% mocy znamionowej silnika pracując jako generatory. Dyskutowano również o niemożliwości stworzenia perpetuum mobile z silnika i generatora z powodu strat mechanicznych i elektrycznych. Proponowano poszukiwanie używanych agregatów na giełdach i w ogłoszeniach lokalnych. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zakup używanej prądnicy synchronicznej trójfazowej napędzanej silnikiem spalinowym, z uwzględnieniem kosztów paliwa i stabilizacji napięcia, a także rozważenie alternatywnego podłączenia do sieci 3-fazowej po dokładnym przeliczeniu kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA