logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[PROBLEM]Od zmiany fusebitow,STK200/300 przestał programować

15 Paź 2007 22:32 1600 6
REKLAMA
  • #1 4382659
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4382758
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    jeśli działasz w Windzie to zastosuj na chwilę jakiś inny program okienkowy np PonyProg albo Bascom i spróbuj tą drogą dostać się do procka albo tą drogą ustawiać fusebity

nic nie mam przeciwko avrdude bo to b.dobry program ale ja jakoś wolę okienka i jasny wyraźny opis fusebitów które mam zaprogramować a nie wszystko z linii poleceń.

poza tym jeśli nieprawidłowo ustawiłeś fusebity - co zdarza się ludzim, mi też kiedyś, także używając tych okienkowych programów - to nie oznacza że uszkodziłeś procka. Często popełnianym błędem jest złe zinterpretowanie stanów fusebitów i zamiana zer na jedynki albo odwrotnie co skutkuje ustawieniem procka na zewnętrzny oscylator i to dosyć łatwo naprawić - wystarczy zrobić jakiś mały generatorek na kilku bramkach TTL i podać z niego sygnał na wejście X1. Gorzej jak przeprogramowałeś sobie fusebita od RESETU albo od programowania SPI - wtedy też jest ratunek dla procka ale trudniejszy bo trzeba by pokusić się o specjalny rodzaj programatora równoległego, któreym można przywrócić ustawienia tych fusebitów tak aby znowu programować procka przez zwykły STK200

jeśli użyjesz PonyProg'a to pamiętaj że zaptaszkowany fusebit oznacza że jest on zaprogramowany to znaczy ma wartość 0 !!! i tu nie można się pomylić

pozdrawiam i powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 4382797
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 4382884
    mirekk36
    Poziom 42  
    no to dziwne że po odczycie tak się dzieje, chyba że jednak coś nie tak robisz ale to już musisz sam sprawdzić. Tylko nie odpowiedziałeś mi czy nie możesz sprawdzić tego innymi programami? ja na codzień używam PonyProg'a gdy piszę soft w asemblerze albo Bascoma' gdy piszę soft w Bascomie własnie i naprawdę nie mam już od bardzo dawna problemów. Poprostu spróbuj z innymi programami

powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 4389337
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4389375
    mirekk36
    Poziom 42  
    menetm napisał:
    help me :(....

ale ty sobie nie dajesz pomóc - więc jak to zrobić?

skoro nie masz doświadczenia w programowaniu procków a szczególnie fusebitów to zacznij od jakiegoś okienkowego programu do programowania gdzie wzrokowo będziesz widział fusebity odczytane z procka , możesz wtedy zmienić dowolne i je zaprogramować - zamiast tak jak w tej chwili coś tam sobie przeliczać, obliczać i wydawać jakieś tasiemcowe komendy z linii poleceń - masakra jak na początek tej przygody....

ale co z tego że po raz drugi wspominam ci albo o PonyProgu albo o Bascomie jak ty znowu kupisz procka i znowu napiszesz że już ci się udało zaprogramować tą samą metodą co poprzednio fusebity - tylko .... właśnie tylko że już nic nie wykrywa procka, nie działa program itp itd

po czym zapewne znowu spróbujesz takiego procka być może z uwalonym fusebitem SPIEN odczytać w PonyProgu - nie da się (i to nie dziwne) i znowu stwierdzisz że PonyProg też nie działa

no i znowu "dzień swistaka" - kolejny dzień, kolejny procesor i znowu to samo
  • #7 4389757
    gruhojad
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam,

avrdude: AVR device not responding
    avrdude: initialization failed, rc=-1

Najlepiej posprawdzaj (baaaaardzooo dooookłaaaadnieeeee) wszystkie połączenia w Twoim STK. Jak również połączenia od programatora do płytki z kontrolerem, który programujesz.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programatora ISP STK200/300 używanego do programowania mikrokontrolera ATMEGA8. Po wielokrotnym poprawnym programowaniu użytkownik zmienił fusebity za pomocą WinAvr, co spowodowało utratę możliwości programowania układu. Próby odczytu i zmiany fusebitów skutkowały komunikatami o braku połączenia lub uszkodzeniu mikrokontrolera. Wymiana na nowy mikrokontroler pozwoliła na jednorazowe zaprogramowanie, jednak po odczycie fusebitów i ich modyfikacji problem powrócił – brak komunikacji i niemożność wgrania oprogramowania. Sugerowano użycie alternatywnych programów okienkowych, takich jak PonyProg lub Bascom, które oferują wizualną obsługę fusebitów i mogą ułatwić diagnozę. Wskazano również, że błędne ustawienie fusebitów, zwłaszcza dotyczących oscylatora lub funkcji RESET/SPI, może powodować problemy z komunikacją, ale często jest możliwe ich naprawienie poprzez odpowiednie sygnały zegarowe lub specjalistyczne programatory. Zalecane jest dokładne sprawdzenie połączeń programatora STK200/300 oraz interfejsu do mikrokontrolera, gdyż błędy w okablowaniu mogą powodować błędy inicjalizacji i komunikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA