logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica car audio mdcs - rosnące napięcie i buczenie transformatora

Łysacz 17 Paź 2007 08:42 3245 21
REKLAMA
  • #1 4386452
    Łysacz
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witma. Zrobiłem przetwornice wg schematu mdcsa i mam problem. Jak podłącze zasilanie to napiecie na wyjściu rośnie bez ograniczeń. Zatrzymałem sie na 120V. Dodatkowo słychać buczenie tak jakby palenie skwierczenie trafa. Co moze byc nie tak? Czy to problem trafa? Transformator sam nawijalem 2*4 zwoje 5 DNE0,6mm pierwotne i 2*15 zwoi 3 DNE0,6mm. Nawijane bifilarnie. Najpierw wtorne a potem pierwotne w druga strone. Rdzeń to etd44.
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4386891
    andrew16
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam

Niestety nie widziałem schematu MDCSA , jak podeślesz link to mógł bym coś pomóc , sprawdź poprawność montażu i wartości elementów.
  • #4 4387399
    andrew16
    Poziom 16  
    No tak,, jest to bardzo prosta przetwornica bez kontroli napięcia wyjściowego ( PWM) , sprawność jak i też efekt końcowy w postaci prądu i napięcia jest w tym nieszczęsnym trafie ( jakość , typ rdzenia , ilość zwoi i sposób jego nawinięcia). Sprawdź na wszelki wypadek wszystkie elementy i ich poprawne połączenia, nie wiem czy dysponujesz oscyloskopem bo można było by porównać oscylogramy, może twoja się wzbudziła na większej częstotliwości. W takich konstrukcjach często włącza się też rezystory na wyjściach (za prostownikiem) jako stałe obciążenie o wartości kilku kΩ . Może się okazać że napięcie na wyjściu jest b.duże a prąd niewielki . MAm nadzieję że zastosowałeś się do tekstu i opisu autora tej przetwornicy. Co do układu KA3525 to jest to dalekowschodni odpowiednik układu SG3525 i raczej nie powinien mieć wpływu na działanie. Kiedyś zrobiłem podobną przetwornicę na tym układzie i nie miałem problemu z jej uruchomieniem lecz tylko z doborem trafa .

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/S/G/3/5/SG3525A.shtml
  • REKLAMA
  • #5 4387882
    Łysacz
    Poziom 14  
    Niestety ale oscyloskopu nie posiadam. U mnie właśnie jest podobnie bo układ jest zmontowany dobrze tylko to trafo nie hula :-( A co by sie stało jakbym tam podłaczył trafo ze szczeliną?
  • #6 4387969
    andrew16
    Poziom 16  
    Wprowadzając szczeliną , zmieniasz charakterystyki transformatora, na pewno zmieni się indukcyjność. Pytanie , jaki masz rdzeń i czy to jest ten sam rdzeń co autor proponuje, z opisu autora wywnioskowałem że można u niego taki transformator nabyć. A co do doświadczeń z twoim rdzeniem , to spróbuj obciążyć tą przetwornicę i zobacz jak się zachowuje np. przy obciążeniu rezystancją 27-39Ω ( rezystor o mocy co najmniej 10W), możesz wpiąć zamiast rezystora tam żarówkę , jak się okaże że prąd masz niewspółmiernie mały ( pod niewielkim obciążeniem napięcie zdecydowanie maleje) to znaczy że rdzeń Ci się albo nasyca albo będziesz musiał przeliczyć całe trafo od początku dobierając odpowiednią liczbę zwojów na uzwojeniach.
  • #7 4387980
    Łysacz
    Poziom 14  
    Trafo mam odpowiednie bez szczeliny, tak tylko sie chciałem zapytać. Wezme jeszcze raz wszystko rozlutuje, połacze od nowa i zobaczymy co sie bedzie działo. spróbuje tak jak mówisz. Napisze co i jak po testach.
  • #8 4388245
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Jeżeli masz poprawny montaż, i dobrze zrobione trafo, to raczej nic nie powinno buczeć. Może masz jakiś problem z kierunkami uzwojeń.

Jeżeli montaż OK, to jakie masz obciążenie na przetwornicy? Przy zerowym może to napięcie troche rosnąć, gdyż tego typu przetwornice nie mają kontroli napięcia wyjściowego. Choć nie wydaje mi sie żeby aż tyle.
  • #9 4388689
    Łysacz
    Poziom 14  
    Nie wiem czy mam dobre kierunki nigdy sie nie bawiłem z przetwornicami. Nawijałem najpierw wtórne a potem pierwotne w druga strone. Zauważyłem na inym schemacie że inaczej jest narysowany układ gasikowy, oto link http://sound.westhost.com/project89.htm . Czy to może być przyczyną takich rzeczy. Jeszcze jej nie obciążałem, ale sprawdze.

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Juz wiem co wydaje takie dziwne dzwięki, to rezystory gasikowe. Strasznie sie grzeja. Rezystory sa 2 watowe
  • #10 4389635
    Łysacz
    Poziom 14  
    Posprawdzałem wszystko jeszcze raz i nic. Przetwornica przy odłączonym trafie pobiera 20mA a z podłączonym 1,74A. Te rezystory gasikowe normalnie skwierczą taki dźwięk wydają;/ Podłączyłem żaróke na wyjście i zmierzyłem napiecie, strasznie skacze raz jest 5V raz 7 raz 0. Nie wiem o co chodzi.

P.S. trol.six ja od Ciebie niedawno kupiłem trafo na allegro:-) to etd44
  • #11 4389755
    andrew16
    Poziom 16  
    Jeżeli rezystory gasikowe o mocy 2W i rezystancji 56Ω skwierczą to niezły musi przez nie płynąć prąd tym bardziej zę są połączone szeregowo z pojemnościami 100nF ( myślę że dobrze sprawdziłeś wartości , sprawdź czy nie są one już uszkodzone) ) , Jeśli tak jest to znaczy że bardzo wysokie impulsy są generowane po stronie pierwotnej trafa podczas przełączania , spróbuj obniżyć częstotliwość pracy zmieniając kondensator 1nF na 5nF w obwodzie oscylatora SG3525 i sprawdź efekt. Tak jak pisałem wczesniej 90% sukcesu to to nieszczęsne trafo.
  • REKLAMA
  • #12 4390303
    Łysacz
    Poziom 14  
    Zapomniałem że w gasiku zamiast 56 ohm dalem 47 ohm, czy to robi jakąś różnice? oporu nie straciły. Z tą czestotliwością to dopiero jutro pokombinuje bo musze zakupić kondensator, bo brak na stanie jakiego kolwiek raczej. Moze coś znajde.
  • REKLAMA
  • #13 4392357
    andrew16
    Poziom 16  
    Sprawdź czy kondensatory w gasiku nie mają przebicia.
  • #14 4392900
    Łysacz
    Poziom 14  
    Nie mają przebicia. Jak podłaczyłęm miernik do zacisków trafa to napiecie mi wykroczyło poza zakres, miernik był ustawiony na 750V~. Podłaczyłem teraz żarówke 24V i napiecie wynosi 9V i powolutku rośnie ale rezystory dalej halasuja.
    jednak to nie rezystory tylko uzwojenia hałasuja
  • #15 4393011
    andrew16
    Poziom 16  
    Standartowy miernik nie zmierzy Ci tego napięcia ( zbyt duża częstotliwość pracy przetwornicy i zniekształcony przebieg) , musiał byś użyć miernika napięcia skutecznego albo użyć oscyloskopu. Już nie mam żadnego pomysłu, jest to podstawowa najprostrza aplikacja przetwornicy z zastosowaniem tego układu , jeśli wszystkie części masz na pewno sprawne i zgodne ze schematem to wina leży tylko po stronie trafa ( sposób nawinięcia i typ rdzenia) co do rezystora gasikowego to zmien go na tą wartość co autor proponuje ale nie powinno to diametralnie poprawić sytuacji.
  • #16 4395031
    Łysacz
    Poziom 14  
    No to nie pozostaje mi nic innego jak spróbować nawinąć trafo od nowa moze bedzie lepiej. Włączyłem na wyjścia rezystory o wartości kilku ohmów i zmierzyłem napiecie, wynosi ono 11V a całość zasilam z zasilacza 13V. jak nawine nowe trafo to napisze czy coś to dało.
  • #17 4395129
    trol.six
    Poziom 31  
    Łysacz napisał:
    Posprawdzałem wszystko jeszcze raz i nic. Przetwornica przy odłączonym trafie pobiera 20mA a z podłączonym 1,74A.

Jeżeli tyle prądu pobiera bez obciążenia to może być też mała częstotliwość pracy przetwornicy, albo jakieś przebicie na uzwojeniu. Choć nie wiem czy wtedy prąd nie byłby większy.

Albo na złe kierunki uzwojeń. Bo co to znaczy dla ciebie w druga stronę? Możesz nawijać w tę samą stronę, ale początek wtórnego będzie tam gdzie koniec pierwotnego.

Te gasiki z drugiego schematu są jakby bardziej przystępne.
  • #18 4396283
    Łysacz
    Poziom 14  
    W drugą strone tzn. że pierwotne nawijałem w prawo a wtórne w lewo.
  • #19 4398390
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 4398900
    trol.six
    Poziom 31  
    Łysacz napisał:
    W drugą strone tzn. że pierwotne nawijałem w prawo a wtórne w lewo.

W prawo czego? względem osi rdzenia, czy względem boku rdzenia?
    Chociaż tutaj jest mostek na diodach to nie powinno mieć znaczenia.

No i jaką masz częstotliwość pracy przetwornicy?
    To jest najważniejsza rzecz, wskazująca na duży prąd jałowy. Ze schematu wynika że jak masz 1nF i 12kom to powinno byc dobrze. Ale mozesz dać tam np 6-7kom i zobaczyć jaka będzie reakcja.

Uruchamiaj na początek bez mostka, zostaw wtórne luzem. Inaczej nie znajdziesz przyczyny bez oscyloskopu.
  • #21 4401213
    Łysacz
    Poziom 14  
    no to z oscyloskopem bedzie problem :-( Pozmieniam te wartości i zobaczymy. O to rysunek jak nawinąłem transformator
    Załączniki:
    • Przetwornica car audio mdcs - rosnące napięcie i buczenie transformatora trafo.JPG (21.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 4404484
    trol.six
    Poziom 31  
    No troche dziwnie że masz z jednej strony 4,5 a z drugiej 6, kiedy to 5 niby jest środkowym odczepem, ale to nie jest istotne, jeżeli sie tylko zgadza ilość zwojów. Kierunki niby dobre, ale tutaj sie troche rozpędziłem, bo jest tutaj pełny mostek na wyjściu i nie ma to aż takiego znaczenia.

Tak jak pisałem, zacznij uruchamiać z luźnym wtórnym. Prąd nie powinien przekraczać 300mA

Swoją drogą do bramek tranzystorów wypadałoby dać też jakieś rezystory.

Jakie diody dałeś w mostku?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z przetwornicą car audio wykonaną według schematu MDCSA, gdzie na wyjściu napięcie rośnie bez ograniczeń do około 120 V, a transformator wydaje buczenie i skwierczenie. Autor samodzielnie nawinął transformator na rdzeniu ETD44, stosując uzwojenia bifilarne: pierwotne 2x4 zwoje drutu 0,6 mm i wtórne 2x15 zwojów. Wskazano, że przetwornica jest prosta, bez kontroli napięcia wyjściowego (PWM), co może powodować wzrost napięcia przy braku obciążenia. Problem może wynikać z jakości i sposobu nawinięcia transformatora, nasycenia rdzenia lub niewłaściwej częstotliwości pracy układu. Zastosowano układ sterujący KA3525 jako zamiennik SG3525, co nie powinno wpływać na działanie. Wskazano na konieczność sprawdzenia kierunków uzwojeń, poprawności montażu, wartości i stanu elementów, a także na możliwość obciążenia wyjścia rezystorem lub żarówką w celu stabilizacji napięcia. Rezystory gasikowe (około 47-56 Ω, 2 W) grzeją się i wydają dźwięki, co może świadczyć o wysokich impulsach i przepięciach po stronie pierwotnej. Sugerowano obniżenie częstotliwości pracy przez zmianę kondensatora w obwodzie oscylatora. Pomiar napięcia multimetrem jest niewiarygodny ze względu na wysoką częstotliwość i zniekształcony przebieg. Zalecano uruchamianie przetwornicy z odłączonym uzwojeniem wtórnym i stopniowe testowanie obciążenia. Ostatecznie rekomendowano ponowne nawinięcie transformatora z uwzględnieniem odpowiedniej liczby zwojów, kierunków i charakterystyki rdzenia, aby uniknąć nasycenia i nadmiernego prądu jałowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA