logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica CAR AUDIO (+/-) 30V ze starego trafa ATX.

Adamcall 06 Mar 2007 12:29 21279 42
REKLAMA
  • Przetwornica CAR AUDIO (+/-) 30V ze starego trafa ATX.
    Jak w temacie przetwornica CAR AUDIO do zasilania końcówek mocy AUDIO.

Przetwornica została wykonana według schematu z internetu i nie jest mojego autorstwa.
    Opiszę tylko trafo ponieważ reszta nie wymaga opisu.

Trafo zdobyłem z zasilacza ATX model LC-235ATX który dostałem od kolegi za przysłowiowe piwo resztę posiadałem z demobilu.
    Więc koszty niewielkie tylko dwa wieczory i chęci.

A więc:
    Aby rozebrać trafo i go nie zepsuć trzeba podgrzać go w piekarniku do około 200 stopni C w między czasie kontrolować stan lakieru jak lakier zmięknie powoli i delikatnie rozkleić rdzeń mi się udało bez problemu potem równie delikatnie usunąć istniejący drut po tych czynnościach możemy przystąpić do nawijania.

pierwotne 2x5zw a wtórne 2x12zw
    Najlepiej uzwojenie pierwotne nawinąć drutem 4x0.6mm2 a wtórne 2x0.6mm2 .
    Uzwojenia nawijamy w kolejności (połowa pierwotnego / wtórne / druga połowa pierwotnego).

ścieżki do (trafa / tranzystorów mocy /masy i zasilania) pogrubić najlepiej wlutować drut miedziany 1.5mm2.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Adamcall
    Poziom 17  
    Specjalizuje się w: elektronika ogólna
    Adamcall napisał 156 postów o ocenie 77, pomógł 21 razy. Mieszka w mieście Radomyśl Wielki. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3649312
    Kuczus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    mi sie podoba :) przez wakacje też muszę sobie zrobić jakieś nagłośnienie do jeszcze nie mojego samochodu:) powiedz mi Tylko...jakiej mocy wzmacniacz możesz tym zasilać ?
  • #3 3649359
    Adamcall
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    W takiej wersji jak teraz czyli trafo atx 200 dwa tranzystory IRFZ44N to kolego około 160w.
    nic nie stoi na przeszkodzie dołożyć jeszcze jednej pary tranzystorów i trafo od atx 450w to osiągniesz moc ciągłą około 350w.
  • #4 3649390
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 390
    Kostrukcja tej przetwornicy jest dobra, ale brakuje tutaj dławika wyjściowego przed mostkiem prostowniczym.

Jak mocno przysiada napięcie w tej przetwornicy.
  • #5 3649448
    Marek_RADOM
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Witam

Też muszę zrobić taką przetwornicę, bo mój wzmak jest za duży, a pozatym działa tylko jeden kanał, więc muszę sobie coś samocmu zrobić myślę nad TDA7294 do suba.

Moderowany:

super, a kogo to interesuje?? pisanie bezsensownych wiadomości!

• #6 3649528
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 3649568
    Adamcall
    Poziom 17  
    Kolego (żarówka rtęciowa) pytałeś o spadek napięcia to jest uzależniony od spadku napięcia na wejściu więc przy spadku 0.5V na WE to na WY mamy około 2.5V.

Zaś co do radiatora to nie jest on docelowy ten był do testów docelowo mają to być dwa kątowniki aluminiowe
    przykręcone do większego radiatora na którym ma być końcówka.
  • #8 3649693
    krzychz
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Dlaczego w przetwornicy nie zastosowano pętli sprzężenia zwrotnego i kontroli napięcia wyjściowego? Wtedy napięcie wyjściowe będzie utrzymywać się na stałym poziomie.
  • #9 3650698
    Adamcall
    Poziom 17  
    krzychz napisał:
    Dlaczego w przetwornicy nie zastosowano pętli sprzężenia zwrotnego i kontroli napięcia wyjściowego? Wtedy napięcie wyjściowe będzie utrzymywać się na stałym poziomie.

Ponieważ przy dużych kondensatorach wyjściowych nie wiele to zmienia a komplikuje gdyż w car audio masa wejściowa i wyjściowa powinna być odseparowana a ja nie chciałem robić zprzężenia optycznego.
  • REKLAMA
  • #10 3650830
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 316
    Dopisze sie. Ta przetwornica to troche porazka ale starczy na poczatek. Robilem ja i nie polecam. I dolaczam sie do zdania krzychz. w necie jest kilka ciekawych projektow przetwornic. Jesli robie przetwornice, to zawsze z kontrola napiecia wyjsciowego na transoptorze.
    Pozdrawiam!
  • #12 3651440
    Adamcall
    Poziom 17  
    pawel_elo napisał:
    Całkiem fajne wykonanie. Myślisz nad zrobieniem do tego jakiejś odudowy czy coś w tym stylu?? Byłoby jeszcze fajniej :)

to ma być wzmacniacz samochodowy w obudowie z atx

• #13 3651571
    marasneo
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    witajcie, wlasnie takiej przetownicy potzrebuję... nie stac mnie na drogie trafo do wzmacniacza. częsc czesci juz posiadam na przetworke, wiec wyjdzie znacznie taniej.
    prosiłbym o schemat i jelsi posiadasz pcb, takze.
    w temacie przetwornic jestem odsc nowy, wiec chcialbym zapytac jaki prad pobiera układ przetwornicy, słyszalem ze do 40mA - ale wg mnie to oczywiscie totalna bzdura.

Prosze o odpowiedzi i schemat, dzieki;)

Dodano po 9 [minuty]:

ps. chodzi mi głownie o moc pobierana z zewnetrznego zrodła zasilania przy załozeniu ze Udc=12V. Hehe, mam trafo 9V 4.5 A. po dodaniu kondów pod obciazeniem z 9*1.41 powinno zostac na zasilanie takiej przetwornicy, jednak musze wiedziec jaki prad przy 12V ona pobiera:) do prawidłowego działania, bym na wyjsciu przetwornicy uzyskal powiedzmy te 6 A 30V. jelsi to mozliwe.
    Pozdrawiam;)

Dodano po 1 [minuty]:

no ale skoro przetwornice zwykle maja sprawnosc od 70- 90%, ta akurat około 85%. to jednak musialbym odpoiwiedni prad w nia wpakowac. mimo wszystko prosze o opinie, schemacik i najlepiej pcb - naprawde by ułatwiło;)
  • REKLAMA
  • #14 3651838
    lysy1980
    Poziom 33  
    Ocena: 316
    Zaraz moge wylapac opierdziel ale..
    Do marasneo
    Rdzen na trafo toroidalne - u mnie w miescie 4,5zł za sztuke
    Ponizej masz link do forum - musisz sie zarejestrowac na tamtym forum jest tam kilka dobrych projektow przetwornic i nie tylko.
    www.diyaudio.com
    Zrobilem z tamtego forum przetwornice na G3525 po lekkich zmianach (podniesienie napiecia) trafo toroid + Wzmak 400W mosfet z zabezpieczeniem + filtr.
  • #15 3651996
    Krzyh_P
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,
    a ja proponuje odwiedzic stronke www.mdcs.prv.pl, tam temat przetwornicy na trafku z atx jest nieco lepiej i przystepniej opisany ;) (zresztą schemat widze ze jest wlasnie z tej strony).
    Pozdrawiam ;)
  • #16 3652063
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    marasneo napisał:
    mam trafo 9V 4.5 A bym na wyjsciu przetwornicy uzyskal powiedzmy te 6 A 30V. jelsi to mozliwe.

Witam,
    Jakim cudem ?
    Pwe=9V*4.5A=40.5W
    Pwy=30V*6A=180W
    Pwe<Pwy
    Nawet zakładając , że przetwornica ma sprawność 100% nie ma najmniejszych szans na wykorzystanie tego transformatora.
    Ponadto SG3525 przy spadku napięcia zasilania poniżej ~8V wyłącza się.
  • #17 3652071
    Adamcall
    Poziom 17  
    Kolego (marasneo)

Jak napisałem wcześniej przy spadku na wejściu 0.5V na wy leci jakieś 2.5v a kolega JAREMA ma rację bo SG na 9V już wariuje i nie ma prawa działać poprawnie tak że ja nie bardzo zrozumiałem o co ci biega.
  • #18 3652444
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 232
    Hmm to ja dodam coś od siebie , dławik na wyjściu i stabilizacja to są dwie rzeczy których nie można robić oddzielnie , jeśli decydujesz się na dławik musi być stabilizacja , jeśli decydujesz sie na stabilizacje musi być dławik , a dlaczego , niektórzy twierdzą że nie ale wtedy jest to pogwałcenie zasad komutacji ( dokładne wytłumaczenie wymagałoby napisania książki a przecież książki już są napisane ,np otto ferenczi - "zasilacze impulsowe" )
    niestety układ z dławikiem i stabilizacją wymaga wstępnego obciążenia bo przy zbyt małym prądzie pobieranym z wyjścia stabilizacja przestaje działać i napięcie rośnie za bardzo , dodatkowo stabilizacja wymaga kompensacji częstotliwościowej ( charakter odpowiedzi układu na impulsową zmianę poboru prądu )a to już w ogóle skomplikowane i wymaga dobierania elementów w konkretnym układzie ( jak dokończę swoją przetwornicę to się pochwalę - wraz z wartościami elementów ) co do transformatora to rdzenia ATX nie trzeba grzać aż do 200 stC w piekarniku , wystarczy go gotować w wodzie ok 5 minut , natomiast w układach bez dławików najistotniejsze jest nawijanie transformatora żeby był jak najbardziej symetryczny , i trzeba każde uzwojenie nawijać bifilarnie czyli jeśli np. uzwojenie pierwotne ma mieć 2x5 zwojów , nawijamy jednocześnie obie połówki układając zwoje obok siebie , a potem łączymy początek jednego z końcem drugiego , wtedy obie połówki uzwojenia mają najbardziej zbliżone do siebie parametry ( rezystancja , indukcyjność ) , w ten sam sposób nawijamy uzwojenie wtórnie ( też obie połówki na raz ) to że sprzężenie pomiędzy uzwojeniami jest mniejsze to nawet lepiej w układzie bez dławika wyjściowego ( indukcyjność rozproszenie zmniejsza stromość narastania prądu ).
  • #19 3652994
    TheWiktus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Może się mylę ale końcówki padną ci dosyć szybko .Dlaczego?
    Brak stabilizacji...
    Nie wiem czy wiecie ale w samochodzie mamy teoretycznie 12V ,tylko że przy ładowaniu alternatorem napięcie rośnie do około 14.4V jeśli napięcie wejściowe zmieni się o 0.5V to na wyjściu zmiana wyniesie 2.5V
    Czyli jeśli napięcie na wyjściu zmieni się z 30V na 42.5V...
    Przykro mi bez stabilizacji daleko nie zajdziesz.
    Nawet gdy uwzględnimy to przy budowie przetwornicy ,to wzmacniacz nie będzie pracował poprawnie ,ponieważ alternator ładuje akumulator zależnie od potrzeb.
  • #20 3653240
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 3653578
    marasneo
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Pod koniec własnego posta zauważyłem własny bład co do sprawnosci. Jesli chodzi o napiecie na SG - dziekuję za cenna informacje, takze za linki, jelsi chodzi o rdzenie toroidów, - nie myslalem ze moga byc takie tanie. Widze teraz, ze nie ma sensu budowac przetworki, skoro i tak nie mam dobrego zasilania, a takie tanim kosztem staram sie wykombinowac.

W przyrodzie nic nie ginie, sprawnosc okreslilem jednoznacznie, wczensiej sie po prostu bardzo pomylilem i napisalem bzdure, za co bardzo przepraszam.

Pozdrawiam
  • #22 3657535
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Stabilizacja w przetwornicy do wzmacniacza CA jest zbędna, tylko komplikuje układ i jak słusznie wspomniano masy nie są odseparowane.
    Na wyjściu jest napięcie symetryczne nie da się stabilizować napięć osobno.

Problem może wystąpić przy zasilaniu scalonych końcówek mocy, jeżeli mamy końcówkę na elementach dyskretnych wystarczy zastosować tranzystory na odpowiednio wysokie napięcie aby nie wystąpiło przebicie przy maksymalnym napięciu wejściowym<-> wyjściowym.
  • #23 3658154
    kw55
    Poziom 12  
    Żeby ktoś sobie (błędnie) nie pomyślał, że alternator w samochodzie działa tylko czasem i ładuje sobie akumulator wyjaśnię, że utrzymuje on stałe napięcie w całej instalacji w zależnie od obciążenia. A prąd ładowania wynika tylko ze stanu rozładowania akumulatora.
    Co do regulacji - to wystarczy ją zastosować do jednej gałęzi zasilacza - w końcu mamy wzmacniacz symetryczny a on obciąża jednakowo obie gałęzie - nie ma więc potrzeby niezależnej stabilizacji każdej z nich.
  • #24 3658499
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Witam

Czy znacie może jakieś teksty na temat doboru rdzenia zależnie od mocy przetwornicy? Szukałem na elektrodzie i po necie,ale nic konkretnego nie znalazłem.Mam trochę rożnych traf,ale nie mam pojecie ktore wybrać.
  • #25 3660537
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    kw55 napisał:

Co do regulacji - to wystarczy ją zastosować do jednej gałęzi zasilacza - w końcu mamy wzmacniacz symetryczny a on obciąża jednakowo obie gałęzie - nie ma więc potrzeby niezależnej stabilizacji każdej z nich.

Przecież obie gałęzie są obciążane naprzemiennie.
    Ze stabilizacją czy bez i tak nie wyciągniemy większej mocy z danej przetwornicy, bez stabilizacji przy okazji mamy większą moc muzyczną i mniej skomplikowany układ.
  • #26 3660844
    Adamcall
    Poziom 17  
    Koledzy dzisiaj udało mi się obciążyć przetwornicę końcówką na układzie TDA7293V i byłem mile zaskoczony jak na pierwszy raz uzyskałem około 100w rms nie zniekształcone na obc 4ohm i przy zasilaniu 13,8v po przetwornicy 36v proszę o sugestię.
    Fotki w przyszłości.
  • #27 3675267
    drakon3
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    No niby wszystko fajnie, ale bez stabilizacji napięcia wyjściowego to nie ma większego sensu bo z samochodzie są duże wachania napięcia.
  • #28 3678292
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    ja zbudowalem przetwornicę na tym samym sterowniku, fotki w wolnej chwili zrobię i pokażę ale moja ma stale napięcie wyjściowe, ma pętle sprzężenia zwrotnego a plytka pod sam sterownik bez trafa i kondensatorow i diod ma ok 3/5cm

POZDRAWIAM

Dodano po 5 [minuty]:

acha, moja przetwornica również zasila tda7294 z czego się nie chwale bo ta kość to wstyd, w krótce wsadze tam kit z norda 100W na mosfetach, nr cos ok ne060 ale nie pamiętam, wiem że z tym ukladem sporo ludzi ma problemy, mi dziala:)
  • #29 3678692
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 203
    Przetwornice do CarAudio-A może by tu kupić Transformator o potrzebnych nam paramertach i złożyć przetwornicę napięcia o dużej Mocy i wydajności.są tu też schematy.sa tam min trafa do przetwornic o napieciach wyjciowych.
    2x24V 2x30V 2x42V 2x50V

http://www.mdcs.prv.pl/
  • #30 3681017
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    co do trafa to preferuje toroidalne rdzenie, nawet te z mdsc'a nie mają wyższych wydajnosci niż dobrze nawinięte transformatory toroidalne (takie jak w wzmacniaczach samochodowych). Niestety ciężko jest dostać taki rdzeń, u mnie w okolicznych sklepach nie mają takich, w sieci gdzieś widzialem ale hurt, z rdzeniami toroidalnymi jest mniej problemów, latwiej się je awija i są plaskie i latwe do przewinięcia itd ale trudnodostępne:(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przetwornicy napięcia do zasilania końcówek mocy audio samochodowego (CAR AUDIO) opartej na transformatorze zasilacza ATX model LC-235ATX. Transformator został rozebrany przez podgrzanie do około 200°C, a następnie przewinięty z uzwojeniem pierwotnym 2x5 zwojów drutem 4x0,6 mm² i wtórnym 2x12 zwojów drutem 2x0,6 mm², nawiniętym w kolejności: połowa pierwotnego, wtórne, druga połowa pierwotnego. Układ sterowany jest przez układ scalony SG3525, a tranzystory mocy to IRFZ44N. W obecnej konfiguracji moc ciągła wynosi około 160 W, z możliwością zwiększenia do około 350 W przez zastosowanie mocniejszego transformatora ATX 450 W i dodatkowej pary tranzystorów.

Wielu uczestników dyskusji zwraca uwagę na brak stabilizacji napięcia wyjściowego i pętli sprzężenia zwrotnego, co powoduje znaczne wahania napięcia wyjściowego przy zmianach napięcia zasilania (np. w samochodzie od 12 V do 14,4 V), co może negatywnie wpływać na pracę końcówek mocy i ich trwałość. Z tego powodu zalecane jest stosowanie dławika wyjściowego oraz stabilizacji, choć autor projektu argumentuje, że w układach car audio masy wejściowa i wyjściowa powinny być odseparowane, a sprzężenie optyczne komplikuje konstrukcję. Dyskutowano również o konieczności stosowania kondensatorów niskiego ESR (LOW ESR) dla poprawy filtracji i ograniczenia nagrzewania się pod obciążeniem.

Poruszono kwestie doboru rdzeni transformatorów, preferując rdzenie toroidalne ze względu na łatwość nawijania i lepsze parametry, choć są one trudniej dostępne. Wskazano także na problemy z zasilaniem układu SG3525 przy napięciu poniżej około 8 V, co ogranicza wykorzystanie transformatorów o niskim napięciu i prądzie. W dyskusji pojawiły się także przykłady zasilania wzmacniaczy na układach TDA7294 i TDA7293V, gdzie uzyskano moc około 100 W RMS przy zasilaniu 13,8 V i napięciu wyjściowym przetwornicy około 36 V.

Podsumowując, projekt przetwornicy z wykorzystaniem transformatora ATX jest tani i prosty, ale wymaga uwzględnienia stabilizacji napięcia i odpowiedniego chłodzenia tranzystorów oraz elementów biernych, aby zapewnić stabilną i bezpieczną pracę wzmacniaczy samochodowych. Wskazane jest także stosowanie odpowiednich kondensatorów i dławików oraz rozważenie jakości i parametrów rdzenia transformatora dla optymalnej wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA