logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przetwornica car audio, trafo zaczyna mocno brzęczyć.

arek59 27 Lis 2007 22:02 6867 39
Najlepsze odpowiedzi

Why does my car-audio inverter transformer buzz loudly and draw about 10 A when powered from a 14.5 V car battery, and how can I stop it?

Transformator najpewniej wchodzi w nasycenie przy zasilaniu 14,5 V i pracy na 50 Hz, dlatego mocno brzęczy i pobiera ogromny prąd jałowy [#4530334] Rozwiązaniem jest podniesienie częstotliwości pracy generatora do ok. 80–100 Hz; dla kitu AVT-2463 RoMan podał wymianę C1 100 nF na około 68 nF, a z samej dokumentacji wynika, że częstotliwość ustala też rezystor przy tej części układu [#4530206][#4534464] Przy tak niskiej częstotliwości trzeba liczyć się z dużym prądem rozruchowym i podatnością MOSFET-ów na przepięcia przy wyłączaniu, więc warto dodać transile/gasik i zadbać o większą pojemność na zasilaniu [#4531957] W wątku padła też rada, że zamiast 4047 lepiej użyć SG3525/UC3525, bo daje soft-start, undervoltage lockout i prostsze sterowanie MOSFET-ami [#4532510]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 4528045
    arek59
    Poziom 29  
    Ocena: 326
    Witam. Mam spory problem dotyczący przetwornicy. Mam trafo o następujących parametrach 300VA/2*10,5V/2*25V, zamówione w firmie toroidy. Mam generator na CMOS4047 z mosfetami mocy BUZ11 i oczywiście sprawna. Problem polega na tym że jak podpinam pod akumlator w samochodzie w którym zmieżyłem napięcie akumlatora i wynosi 14,5V. Gdy podpinam pod akumlator to trafo zaczyna mocno brzęczyć i płynie prąd z rzędu 10A i kable się topią. Jak obniżę napięcie do 10V to pracuje normalnie ale trochę buczy i płynie prąd spoczynkowy o wartości 200mA. Może sztuczne obciążenie zrobić? Według schematu pisze że po stronie pierwotnej zlecane transformator o napięciach 2*8-10V i napięcie zasilania 12V. Podłączałem bez obciążenia gdyż ma zasilać wzmacniacz 2+1. Zasilał będzie STK4048 do tuby oraz 2 sztuki LM3886 do gwizdków. Co mam zrobić? Co mu może nalegać? Może ktośmi pomoże bo z tym problemem nalegam się już miesiąc. :cry:

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4528071
    CAMARENA
    Poziom 24  
    Ocena: 110
    nie ma akumulatoea,któru ma napięcie 14,5V!!!!chyba,ze jest ładowane przez alternator ale to też za wiele bo max jest 14.4V co w praktyce zdarza się baardzo rzadko
  • REKLAMA
  • #3 4529873
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    No nie powiedziałbym, u mnie w samochodzie napięcie ładowania wynosi 14,6V. Trzeba zakładać górną granicę równą 15V.
    Co do tematu, jaką częstotliwość pracy ma ten generator? Proponuję ją zwiększyć.
  • #4 4530125
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    -> arek59

Takie są skutki zabierania się do pewnych spraw od... odwrotnej strony. Zamówiłeś transformator o żądanych parametrach i taki Ci zrobili. I taki transformator, potraktowany napięciem wyższym niż takie, na jakie został zaprojektowany będzie reagował właśnie w taki a nie inny sposób - jego rdzeń się nasyca.

Co można z tym zrobić - zwiększyć częstotliwość pracy generatora do jakiś 80-100 Hz (domyślam się, że generator daje 50 Hz).
  • #5 4530134
    arek59
    Poziom 29  
    Częstochliwość pracy zlecane 50Hz ale zwiększyłem do 60Hz ponieważ dalej się nieda. Po zwiększeniu częstochliwości trochę się polepszyło. W stanie nieładowanym mam napięcie w akumlatorze 11,5 - 13,2V a po uruchomieniu silnika mam 14,5V. Jest to typowa przetwornica składająca się z generatora CMOS 4047 oraz w stopniu mocy 2 pary buz11 i trochę elementów pojedyńczych. Przy napięciach 8-10V pracuje normalnie i płynie prąd spoczynkowy 100-200mA, a jak zwiększe napięcie do 12V to prąd spoczynkowy wynosi ok 2A a jak uruchomię samochód to kable zaczynają się topić. Planuje zwiększyć częstochliwość do 75Hz. Trafo o podanych parametrach. Strona pierwotna podpięta pod generator i ma napięcia 2*10,5V, a strona wtórna ma napięcia 2*25V (pod wzmacniacz) i moc 300VA. Co byście radzili??? Co może być??? Niemożliwe że jest uszkodzona.
  • #6 4530149
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Napisałem: zwiększ częstotliwość generatora. Daj link do schematu, to pokażę, który kondensator wymienić.
  • REKLAMA
  • #7 4530157
    arek59
    Poziom 29  
    Zwiększe częstochliwość na 80Hz i co dalej??? Ale jak mam zwiększyć częstochliwość na 80Hz to muszę zmniejszyć rezystor z 39K na 29K, a inaczej to niewiem chyba że kondensator 1nF na mniejszy???. A jak zwiększe częstochliwość to moc będzie ta sama???

Dodano po 2 [minuty]:

Jest to kit AVT-2463. Robiłem go w wersji podstawowej bez zabezpieczeń.
  • #8 4530206
    -RoMan-
    Poziom 42  
    1 nF? Ja widzę na schemacie C1 - 100 nF i jego trzeba wymienić - na początek daj 68 nF.

Gdybyś zapytał _zanim_ zamówiłeś transformator, to zaoszczędziłbyś sporo pieniędzy. Spokojnie można było go zrobić na znacznie mniejszym rdzeniu przy podniesieniu częstotliwości pracy do 200-300 Hz.

O moc się nie obawiaj - poradzi sobie bez najmniejszego problemu.
  • REKLAMA
  • #9 4530233
    arek59
    Poziom 29  
    Faktycznie jest 100nF, pomyliłem. Wymienię na 67nF i zobaczę jak będzie działał. A jak trafo brzęczy głośno to znaczy że się nasyca??? Ale czasem jest że druty ma lużne.
  • #10 4530299
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3851
    Dołączę się do tematu - mam toroid sieciowy 2x21v / 2x110V - po zasileniu około 2x12 v powinien na wyjściach oddać 2x50v około.
    Tylko czy warto robić przetwornicę o mocy 600W taktowaną 50Hz? Jak to się ma do "klasycznych" impulsówek?
  • #11 4530334
    -RoMan-
    Poziom 42  
    -> arek59

Nasycający si e transformator brzęczy głośniej niż nienasycający się. Ale podstawowym objawem nasycenia jest potężny prąd pobierany na biegu jałowym.

-> kortyleski

Niestety, musisz moc obliczać tak samo jak napięcie - czyli jeśli transformator miał moc obliczeniową 600VA, to po zmniejszeniu napięcia bez przewijania będzie miał moc proporcjonalnie mniejszą - licz na ok. 400VA.

Do klasycznych przetwornic ma się nijak - to jest klasyczna przetwornica. Aż za bardzo klasyczna.
    Wielka, ciężka, bez jakichkolwiek zabezpieczeń.
  • #12 4530394
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3851
    Co do mocy, faktycznie nie pomyślałem do końca przed napisaniem... Wielka - SCORPIO więc duży bagażnik, Ciężka - nie takie rzeczy woziłem to nie sprzęt przenośny. A dużo łatwiej zrobić taktowanie, nie ma tych wszystkich problemów o których czytałem przy przetw. impulsowych, które pracują przy dziesiątkach kHz, więc? Nawet moje 400W to już sporo, a konstrukcja nieporównywalnie łatwiejsza w uruchomieniu
  • #13 4530565
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Czy wszystko co łatwiejsze jest lepsze? Tu nie masz jakichkolwiek zabezpieczeń i filtrowania. Klucze są przełączane bez czasu martwego - czyli będzie to siało podwojoną częstotliwością generatora wszędzie. Niska częstotliwość pracy oznacza konieczność stosowania po stronie wtórnej kondensatorów o dużej pojemności. Przy starcie będą przeciążane MOSFETy - kiedyś odparują po prostu.
    I niewiele można z tym zrobić - do tak prymitywnego generatora nie da się dorzucić czasu martwego. Po stronie wtórnej nie da się dołożyć dławika, bo byłby olbrzymi. Można dodać dławik po stronie pierwotnej ale wtedy zamiast przetężeń pojawią się przepięcia, które tez należałoby stłumić.
    Jakby się człek nie obrócił - d**a i tak z tyłu.
  • #14 4530915
    arek59
    Poziom 29  
    Dla mnie przetwornica jest ciężka i ważi z wzmacniaczem 5kG. Ale jak wożę w bagażniku to problemu niema. Dzięki Panu Romanowi. Zwiększenie częstochliwości rozwiązało problem. Zmniejszyłem rezystor z 39K na 22K bo niemiałem takowego kondensatorka 68nF. Działa bez problemu przy 12V i prąd spoczynkowy wynosi 40-60mA i nawet nie brzęczy bardzo. Częstochliwość na oko wynosi ok 100Hz. Gdzie mam wcisnąć pomógł??? Acha jeszcze jeden problem. Jak przetwornica jest obciążona ok 300W i pali bezpiecznik z przeciążenia to przebija mosfety. Pewnie na transformatorze powstaje impuls wysokiego napięcia i powoduje przebicie mosfetów. Czym moę to zapobiec??? Bo raz mi się mosfet przebił podczas wyłączania przetwornicy.
  • #15 4531957
    -RoMan-
    Poziom 42  
    No, niestety - takie są "rozkosze" działania przetwornic na niskiej częstotliwości - 1000 krotnie mniejsza częstotliwość oznacza 1000-krotnie większą indukcyjność uzwojeń i rozproszenia a co za tym idzie 1000-krotnie więcej energii zgromadzonej w polu magnetycznym. I przy wyłączeniu gdzieś ta energia podziać się musi.

1. Zwiększ pojemność kondensatorów po stronie zasilania (+12V).
    2. Wyłącznik _nie_ _może_ być umieszczony pomiędzy kondensatorami a transformatorem.
    3. Równolegle do MOSFETów podłącz transile np. 1.5KE68A - oczywiście w kierunku zaporowym.
    4. Pomiędzy skrajnymi końcówkami uzwojenia pierwotnego dodaj solidny gasik - 100 nF + 10 om połączone szeregowo (irek2 - to działa na niskiej częstotliwości - nie oponuj).
  • #16 4532323
    arek59
    Poziom 29  
    Na zasilaniu przetwornicy jest kondensator 10mF/16V, włącznik jest elektroniczny i wyłącza tylko generator. Problem rozwiązałem taki że sterownik podłączyłem przez włącznik zasilania plusa. I układ płynnego załączania sterownika. W momencie rozłączenia zasilania napięcie jest jeszcze podstrzymywane na kondensatorze 2,2mF i na generatorze powoli opada napięcie i jednocześnie przygasa przetwornica. Tak samo jest przy włączaniu, najpierw ładuje się kondensator 2,2mF/16V przez reztstor 1K/2W i około po 3 sekundach przekażnik zwiera i przetwornica pracuje normalnie. Jest to raczej soft on oraz soft off czyli układ płynnego załączania i rozłączania przetwornicy Założyłem kondensatorki 100nf/400V przez rezystory 2W/6,8R. Co to takiego transile to niewiem. Myślę że wystarczą diody zamiast transili. Dla mostka prostowniczego też założyłem kondensatorki 100nF, czyli po stronie wtórnej.
  • #17 4532510
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Powolne narastanie/opadanie napięcia na generatorze powoduje, że w pewnym momencie MOSFETy zaczynają pracować w zakresie liniowym i będą się palić.
    Wyłączenie generatora nie gwarantuje, że na wyjściach bramek będzie stan 0, a stan 1 to otwarcie jednego klucza i popłynięcie prądu zwarciowego.

Chciałeś prostej przetwornicy a teraz dorabiasz bajery, które są dostępne w scalonych kontrolerach od razu. Wywal ten 4047 i 4093, wsadź normalny SG3525 i będziesz miał wszystko - soft-start, zabezpieczenie undervoltage, wzmacniacz błędu do wykorzystania np. do blokowania przetwornicy itd.
    O takim drobiazgu, jak zachowanie czasu martwego szkoda nawet wspominać.

Wczoraj "naprawiałem" (wymieniałem akumulatory) 10-letniego UPSa o bardzo ciekawej konstrukcji - przetwornica 12V/320V DC i do tego mostek H pracujący właśnie na 50 Hz, sterowany SG3525. I tyle.

Schemat przetwornicy 50 Hz na SG3525 znajdziesz na Elektrodzie. Jak przejdziesz ten etap, to może dojrzejesz do normalnej przetwornicy na transformatorze z rdzeniem ferrytowym.

Dodano po 44 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic254393.html#1288024
  • #18 4533662
    arek59
    Poziom 29  
    Bramki mosfetów są zwarte do masy przez rezystory 10k. Jak odłącze plus zasilania od sterownika to prąd w stanie wyłączonym nic nie płynie, chyba że dokładnie 0,001A. Czyli jest wszystko w spokoju. Przez klucz nie płynie nic prąd, a mimo że trany z trafem są podłączone grubym kablem przez bezpiecznik do akumlatora. Włącznika nie miałem sensu montować gdyż trzeba by o dużym natężeniu, to zastosowałem włącznik cmosa.

Dodano po 4 [minuty]:

Układ płynnego załączania i rozłączania musiałem zastosować ponieważ przy natychmiastowych włączania i rozłączania powstają impulsy wysokiego napięcia co powoduje przebicia tranów. Zeby to złagodzić to zastosowałem płynny soft on/off. Napięcie powoli rośnie na generatorze i rośnie napięcie na bramkach.

Dodano po 9 [minuty]:

Jak zainwestowałem na tą przetwornice to niech będzie. Ten na sg to pewenie impulsowy?
  • #19 4533818
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Zwarte przez 10 kom? Żarty sobie stroisz? Prądy przeładowywania bramki MOSFEta to w Twoim przypadku dziesiątki mA. Nie jesteś w stanie określić, jakie napięcia masz na wyjściach bramek w czasie płynnego wzrastania/opadania napięcia.
  • #20 4533864
    arek59
    Poziom 29  
    Po to wstawiłem by się bramki nie otwierały podczas wyłączenia. Napięcia do bramek dochodzi 11V, a po wyłączeniu nic. Zle robię???

Dodano po 1 [minuty]:

a kształt jaki dochodzi do mosfetów to sinus proskokątny.
  • #21 4533887
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ręce mi opadły.
  • #22 4533898
    arek59
    Poziom 29  
    Następne przetwornice będą impulsowe, gdyż mam 2 trafa o paramentach 2*12V, 2*55V i moc 500W. Indukcyjność jaką ma i inne to niewiem ale wymontowana z przetwornicy. Poszukał bym prostej przetwornicy impulsowej zawierającą małą ilość elementów i proste w uruchomieniu, bez stabilizacji i innych. Macie jakieś linki czy schematy?

Dodano po 1 [minuty]:

Dlaczego ręce opadły? Co żle piszę??? To powiedz inaczej jak zrobić.
  • #23 4533991
    -RoMan-
    Poziom 42  
    1. Totalnie mylisz pojęcia - obecny układ to też układ impulsowy a nie liniowy.

2. "Sinus prostokątny" :-O

3. Nie masz pojęcia o procesach przejściowych, jakie zachodzą w układach cyfrowych podczas powolnego narastania/opadania napięcia zasilania. Tego _nie_ _wolno_ robić. Przerzutnik w 4047 może znaleźć się w stanie zabronionym i wystawić dwa zera na wyjściach. Po odwróceniu przez bramki masz wysterowane oba MOSFETy i totalne zwarcie. A jak zdarzy się to w liniowym zakresie pracy MOSFETa, to może się po prostu całość zapalić.

Soft-start w przetwornicy realizuje się zwiększając wypełnienie od zera a nie napięcie na bramkach.

Podałem Ci link do najbanalniejszego układu, jaki można zrobić - zabezpieczonego przed stanami niedozwolonymi na wyjściu, przed startem przy zbyt niskim napięciu, z realizacją soft-start jednym kondensatorem itd. To się nawet na pająka da złożyć i po prostu działa.
  • #24 4534293
    arek59
    Poziom 29  
    Ok. To mam wywalić ten cmos4047 i wstawić ten na SG, od nowaq zrobić muszę sterownik. Mówisz że te 4047 do niczego, tak i mam nie robić więcej na nich? Mam kilka pytań.
    1 A jaką częstochliwość pracy ma ten SG i w jakim zakresie można regulować?
    2 Potrzebne mi częstochliwość od 50Hz do 200Hz.
    3 Ten sg da rade sterować dwoma parami buz11?
  • #25 4534294
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    Ceny układów TL494 czy UC3525 sa takie, że zastępownie ich czymś zupełnie nie przystosowanym to takich zadań, jest robieniem sobie kłopotów w życiu. Jak ktoś ma takie chobby to niech sobie te kłopoty robi, w końcu wszystko jest dla ludzi. Ale przychodzienie potem na elektode bo coś to nie chodzi jak powinno i dumanie o by z tego wycisnąć jest bez sensu.

Jeden scalak załatwia sprawe wielu problemów. UC3525 może sterować bez problemu niezbyt wymagającymi mosfetami, Do TL494 można dać wtórnik, albo dodatkowy driver np z serii TC42* o większym prądzie wysterowania jak poprzednie.

Układy przetwornic mają wszystko co trzeba by zrealizować niezawodną, dość prostą i solidną przetwornice.
  • #26 4534360
    arek59
    Poziom 29  
    Mam w warsztacie te układy TL494. Kiedyś kupiłem i sę przypomniałem. Czy ten TL nadaje się do transformatora toroidalnego. Czy można czerpać od 50Hz do 200Hz. Pszyślijcie albo dajcie link mi prosty schemat do tych układów który ma sterować dwie pary mosfetów i pracował z częstochliwością regulowaną od 50Hz do 200Hz.
  • Pomocny post
    #27 4534464
    -RoMan-
    Poziom 42  
    MASZ JUŻ SCHEMAT w tym wątku. Gotowy. Na 50 Hz. Częstotliwość możesz podwyższyć zmieniając jeden rezystor lub dając tam potencjometr z rezystorem w szereg:

przetwornica car audio, trafo zaczyna mocno brzęczyć.

Dlaczego nawet nie zajrzałeś do posta, do którego link Ci podałem w nocy?

TL494 wymaga dodatkowych tranzystorów do sterowania MOSFETami. Na SG3525 jest prościej.
  • #28 4534488
    arek59
    Poziom 29  
    Zajżałem i czytałem ale nie zauważyłem i myślałem że sg stosuje się w przetwornicach impulsowych. Niebardzo zrozumiałem ale już wiem. Który rezystor trzeba zmienić by zmienić częstochliwość? Jakiej wartości trzeba dać potencjometr by zmieniać częstochliwość od 50Hz do 200Hz. Ale za wysiłek i chęć daję ci pomógł

Dodano po 16 [minuty]:

1.Gdzie na której nóżce jest zdalne wyłącznie i załączanie przetwornicy? 2.Czy ma wbudowane soft off?
    3.Czy da rade sterować dwoma parami mosfetów czy obowiązkowo musi być wtórnik mocowy czy wzmacniacz operacyjny?
    4.Który rezystor jest od zmiany częstochliwości?
    Przepraszam że bardzo cię obciązam pytaniami ale chciał bym byś trochę pomógł w tych pytaniach. Myślę że głupio zadaje pytania gdyż pierwszy raz zajmuję się przetwornicą. Acha czy mogę zamiast SG3525 wstawić TL494 bo mam takie dwa układy?
  • #29 4534569
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ile razy mam powtarzać, że ten Twój 4047 to też układ impulsowy?

Nóżka 5 - kondensator ustala częstotliwość - wymień na 33 nF.

Nóżka 6 - Rt - od niego zależy częstotliwość - to możesz dać 10 kom + potencjometr 22 kom - uzyskasz zakres regulacji częstotliwości ponad 3:1

Nóżka 7 - rezystor 100 om ustala czas martwy (w połączeniu z kondensatorem) - nie ruszać.

Nóżka 8 - kondensator soft-start - od jego pojemności zależy czas dochodzenia do pełnego wypełnienia - możesz zwiększyć ale powinien starczyć.

Nóżka 10 - shut-down - bezpiecznie wyłącza przetwornicę po podaniu napięcia 2.5V (połowa napięcia z nóżki 16).

Przy tak niskich częstotliwościach bez problemu wysterujesz dwie pary MOSFETów. Nie zapominaj o rezystorach szeregowo z bramkami do każdego tranzystora i będzie OK.
  • #30 4534681
    arek59
    Poziom 29  
    Chyba najprościej zrobić wedłóg schematu ideowego bez zmian co podałeś na linku z tym SG3525. Dołoże tylko potencjometr 22K do nóżki nr 6 i tyle wystarczy chyba. A czy zamiennikiem SG3525 bo słyszałem że jest TL494 bo akurat mam takie. Bezpieczne wyłączanie przetwornicy to nóżka nr 10, czyli jak podam 2,5V to się wyłączy? Mogę nóżke połączyć nr 10 połączyć przez rezystor 10K?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył przetwornicy samochodowej z transformatorem toroidalnym 300VA/2*10,5V/2*25V i generatorem CMOS4047 sterującym MOSFETami BUZ11. Przy napięciu akumulatora 14,5V transformator silnie brzęczał, a prąd sięgał 10A, powodując topienie kabli. Przy obniżeniu napięcia do 10V praca była stabilna, lecz z lekkim buczeniem i prądem spoczynkowym około 200mA. Przyczyną problemu było nasycenie rdzenia transformatora spowodowane zbyt niską częstotliwością pracy generatora (50Hz). Zwiększenie częstotliwości do około 80-100Hz znacznie poprawiło działanie, zmniejszając prąd spoczynkowy i eliminując nadmierne brzęczenie. Zalecano wymianę kondensatora w generatorze (C1 z 100nF na 68nF) oraz zmianę rezystora sterującego częstotliwością. Dyskutowano o wadach niskoczęstotliwościowych przetwornic klasycznych (duże rozmiary dławików, brak czasu martwego, duże przeciążenia MOSFETów). Sugerowano przejście na nowoczesne układy sterujące impulsowe, takie jak SG3525 lub TL494, które oferują soft-start, zabezpieczenia undervoltage i czas martwy. SG3525 był polecany jako prostszy w implementacji i lepiej przystosowany do sterowania MOSFETami bez dodatkowych driverów. Omówiono szczegóły konfiguracji SG3525: nóżka 5 i 6 do ustawiania częstotliwości, nóżka 8 do soft-startu, nóżka 10 do zdalnego wyłączania (shut-down) z rezystorem 2kΩ. Podkreślono, że wyłączanie zasilania układu sterującego jest niebezpieczne i może powodować uszkodzenia MOSFETów. Autor zastosował układ płynnego załączania i wyłączania (soft on/off) z kondensatorami i rezystorami, co zmniejszyło impulsy wysokiego napięcia i chroniło tranzystory. Prąd spoczynkowy ustawił na około 200mA, a przy zwiększonej częstotliwości praca była stabilna. Wskazano konieczność stosowania rezystorów szeregowych przy bramkach MOSFETów oraz zabezpieczeń przeciwprzepięciowych (transile, gasiki). Dyskusja zawierała także porady dotyczące doboru elementów i schematów dla przetwornic impulsowych o regulowanej częstotliwości od 50Hz do 200Hz, z wykorzystaniem układów SG3525 i TL494.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA