Witam. Mam spory problem dotyczący przetwornicy. Mam trafo o następujących parametrach 300VA/2*10,5V/2*25V, zamówione w firmie toroidy. Mam generator na CMOS4047 z mosfetami mocy BUZ11 i oczywiście sprawna. Problem polega na tym że jak podpinam pod akumlator w samochodzie w którym zmieżyłem napięcie akumlatora i wynosi 14,5V. Gdy podpinam pod akumlator to trafo zaczyna mocno brzęczyć i płynie prąd z rzędu 10A i kable się topią. Jak obniżę napięcie do 10V to pracuje normalnie ale trochę buczy i płynie prąd spoczynkowy o wartości 200mA. Może sztuczne obciążenie zrobić? Według schematu pisze że po stronie pierwotnej zlecane transformator o napięciach 2*8-10V i napięcie zasilania 12V. Podłączałem bez obciążenia gdyż ma zasilać wzmacniacz 2+1. Zasilał będzie STK4048 do tuby oraz 2 sztuki LM3886 do gwizdków. Co mam zrobić? Co mu może nalegać? Może ktośmi pomoże bo z tym problemem nalegam się już miesiąc.
Post był raportowany.
Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
Post był raportowany.
Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]