witam,
koledzy jak wyregulowac blosa za pomoca voltomierza, nie mam niestety dostepu do analizatora
koledzy jak wyregulowac blosa za pomoca voltomierza, nie mam niestety dostepu do analizatora
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamDoktorr napisał:Używa się do tego wskazań sondy lambda (sprawnej). Skodziarze w silnikach gaźnikowych wspawują w tłumik gwint aby wkręcić sondę do regulacji blosa. Przed regulacją blosa reduktor trzeba ustawić na max.Nadają się do blosa nawet te reduktory które w normalnej instalacji były by uznane za uszkodzone. Obie śruby urządzenia trzeba ustawić tak aby na wolnych i wysokich wskazania sondy były poprawne.
Doktorr napisał:Wskazania sondy o,2-08 na wolnych z próbkowaniem 1 hz. Na wysokich zakres ten sam tylko próbkowanie ok 3hz. Tani miernik to ostateczność, z uwagi na dużą bezwładność uśrednianie pomiarów . Ja osobiście wolę tester diodowy (chociaż dysponuję oscyloskopem) prosty tester można zrobić na podstawie tego: http://www.ekoalma.pl/modules.php?name=Tutoriaux&rop=tutoriaux&did=10 ale tego nie użwałem bo mam na trochę innym schemacie.
bartek_j napisał:Właśnie eksperymentalnie odkryłeś nieliniową charakterystykę sondy lambda. Poprostu tak się snda zachowuje, ma bardzo skokowe przejście pomiędzy lambda powyżej 1 i poniżej 1. Dlatego (między innymi) w układach regulacji stosuje się oscylowanie składu mieszanki wokół 1, tzn przechodzenie z uboższej do bogatszej i spowrotem.
(tu miałem wkleić link do jakiegoś rysuneczka z charekterystyką ale coś teraz zguglać nie mogę. Pozostawiam do zguglania samodzielnego)
Doktorr napisał:Nie wiem jak na oryginalnym VAG, ale fejsiaste mają tak powolne odświeżanie danych , że wychodzą skoki, wartości pośrednie są zgubione. Dlatego używam testera LED tam masz wszystko direct . Jeżeli nie da się poprawnie ustawić składu mieszanki na wysokich przy aktualnej dyszy to trzeba poeksperymentować z dyszą.