logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja Blosa za pomocą woltomierza - krok po kroku

17 Paź 2007 19:07 4644 13
REKLAMA
  • #1 4388087
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4388092
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Nie napisałeś jakie to auto i jaki gaz. Można tylko się domyśleć że chodzi o gaz II gen.
  • #3 4388103
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4388370
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1095
    Używa się do tego wskazań sondy lambda (sprawnej). Skodziarze w silnikach gaźnikowych wspawują w tłumik gwint aby wkręcić sondę do regulacji blosa. Przed regulacją blosa reduktor trzeba ustawić na max.Nadają się do blosa nawet te reduktory które w normalnej instalacji były by uznane za uszkodzone. Obie śruby urządzenia trzeba ustawić tak aby na wolnych i wysokich wskazania sondy były poprawne.
  • REKLAMA
  • #5 4388417
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4388537
    arto
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    od 0,3-0,9V , w każdym razie ma się zmieniać w każdym zakresie obr.
  • #7 4388716
    Doktorr
    Poziom 35  
    Wskazania sondy o,2-08 na wolnych z próbkowaniem 1 hz. Na wysokich zakres ten sam tylko próbkowanie ok 3hz. Tani miernik to ostateczność, z uwagi na dużą bezwładność uśrednianie pomiarów . Ja osobiście wolę tester diodowy (chociaż dysponuję oscyloskopem) prosty tester można zrobić na podstawie tego: http://www.ekoalma.pl/modules.php?name=Tutoriaux&rop=tutoriaux&did=10 ale tego nie użwałem bo mam na trochę innym schemacie.
  • #8 4390268
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4390515
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 816
    Właśnie eksperymentalnie odkryłeś nieliniową charakterystykę sondy lambda. Poprostu tak się snda zachowuje, ma bardzo skokowe przejście pomiędzy lambda powyżej 1 i poniżej 1. Dlatego (między innymi) w układach regulacji stosuje się oscylowanie składu mieszanki wokół 1, tzn przechodzenie z uboższej do bogatszej i spowrotem.
    (tu miałem wkleić link do jakiegoś rysuneczka z charekterystyką ale coś teraz zguglać nie mogę. Pozostawiam do zguglania samodzielnego)
  • #10 4390539
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 4390647
    arto
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    trzeba wyregulować podczas jazdy,trochę to marudne ,ale warto i zobaczysz wtedy zachowanie sondy pod obciążeniem i bez
  • #12 4390656
    Doktorr
    Poziom 35  
    Nie wiem jak na oryginalnym VAG, ale fejsiaste mają tak powolne odświeżanie danych , że wychodzą skoki, wartości pośrednie są zgubione. Dlatego używam testera LED tam masz wszystko direct . Jeżeli nie da się poprawnie ustawić składu mieszanki na wysokich przy aktualnej dyszy to trzeba poeksperymentować z dyszą.
  • #13 4391029
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4391130
    Doktorr
    Poziom 35  
    Przepraszam wyraziłem się niefachowo dysza gazu w blosie nazywa się gwizdkiem. Obecnie najczęściej spotyka się gwizdki SIT D ale były też inne mniej uniwersalne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulacji instalacji gazowej BLOS II generacji w samochodzie Golf III GTI 2.0 115KM za pomocą woltomierza podłączonego do sondy lambda, bez dostępu do analizatora. Do prawidłowej regulacji konieczne jest użycie sprawnej sondy lambda, której napięcie na biegu jałowym powinno oscylować w zakresie około 0,2-0,9 V, zmieniając się dynamicznie wraz z obrotami silnika. Sonda lambda wykazuje charakterystykę nieliniową z szybkim przejściem między wartościami odpowiadającymi mieszance ubogiej i bogatej, co powoduje skokowe zmiany napięcia (np. 0,31 V lub 1,07 V) bez wartości pośrednich. Regulację najlepiej przeprowadzać podczas jazdy, obserwując oscylacje napięcia sondy pod obciążeniem. W przypadku problemów z ustawieniem składu mieszanki na wysokich obrotach, zaleca się eksperymentowanie z dyszą gazu (zwanej gwizdkiem), najczęściej typu SIT D. Wskazane jest stosowanie testerów LED lub oscyloskopu do obserwacji sygnału sondy, gdyż tanie mierniki mają zbyt dużą bezwładność i nie oddają dynamicznych zmian napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA