logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja instalacji gazowej - pomiar lambda miernikiem el.

marcinwet83 15 Wrz 2006 09:43 5867 5
REKLAMA
  • #1 3021896
    marcinwet83
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.
    Zamontowalem sobie uzywana instalacje gazowa pierwszej generacji do VW Golfa w silniku RP (1.8 8v monowtrysk). Na samym poczatku wyregulowalem ja na czuja ale osiagniete spalanie nieco mnie zaskoczyło (na zalewie za 20 zeta zrobilem 50km). Juz sie wybieralem na regulacje na analizatorze spalin, wpadlem na taki pomysl -moja lambda wisi sobie wolno a kabelek jest zmasowany. Z tego co wiem to regulacja na analizatorze polega na ustawianiu na podstawie współczynnika lambda wlasnie.
    wiec dlaczegoby nie uzyc miernika elektronicznego i pozornie niepotrzebnej sondy. Zamiast wydac 20 zeta na jednokrotne badanie doloze drugie 20 i bede mial miernik i pomiar kiedy sobie tego zazycze. Czy ten pomysl ma racje bytu?
    I jeszcze jedno pytanie. Jak sie ma idealny lambda dla mieszanki stechiometrycznej(1,05) do napiecia generowanego przez sonde( jakie napiecie przy idealnym lambda)
  • REKLAMA
  • #2 3021960
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Lambda uboga to 0,1-0,2V bogata 0,7-0,9 wartości pośrednich na zwykłej sondzie(stabilnych) nie uzyskasz. Kombinuj tak aby była prawie dobra tzn na wolnych ciut za bogata na przykład. Polecam wycieczkę na analizator, bez odpowiednich umiejętności tą metodą niewiele zdziałasz, ale próbować zawsze możesz. (miernik to wydatek 10zł)
    Skoro masz takie spalanie to być może mikser o za małej średnicy palnika. Na ucho da sie wyregulować zeby było w miarę dobrze.
  • REKLAMA
  • #3 3022039
    Piotr Wójtowicz
    Poziom 11  
    Witam
    Spalanie faktycznie jest troszke za duże :) Pierwsza sprawa filtr poiwetrza sprawdzony???? Gdzie była wczesniej ta instalacja ownież w takim golfie ??? Chodzi o dobór mixera...
  • REKLAMA
  • #4 3022063
    marcinwet83
    Poziom 11  
    przemek20 dzieki za dane. no wiec teraz zaden problem zeby przy pomocy miernika ustawic zeby na wolnych mial ok. 0,7V a około 2500-4000rpm zawieral sie w przedziale 0,6 do 0,4V. jezeli na takich ustawieniach bedzie dalej tyle palił to pewnie wymiana kabli i swieczek.
    PS. mikser ma fi 36mm dedykowany do monowtrysku boscha
    pomysl samodzielnego ustawiania wynikł z nieudolnosci gaziarzy u mnie w miescie (ustawil mi taki na wolnych potem dodal gazu odkrecil troche i auto zaczeło jechac do 2500rpm a potem nic, przedtem krecil to czerwonego pola pod kazdym obciazeniem ale palil jak smok)

filtr powietrza stozkowy czysty, instalka przełozona razem z silnikiem :D
  • REKLAMA
  • #5 3022175
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Poczytaj o tym jak regulować taką instalację. Nie patrz na sondę to nie jest dobry pomysł- ona ci nie pokaże czy jest troszke za bogato czy bardzo. 0,4V stabilnego nie uzyskasz. To się reguluje na ucho najlepiej. Na elektrodzie są tematy na ten temat, popatrz też na inne fora.
    Pozdrawiam
  • #6 3022286
    mars1
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Wygooglaj "krótki poemat na gazu temat". Kapitalna lektura na początek i również o regulacji instalacji takich jak twoja. Jeśli chcesz mieć podgląd na sondę, to poszukaj schematu testera sondy lambda. Koszt elementów nie powinien przekroczyć 20 zł, a według mnie lepiej obrazuje stan lambdy.
REKLAMA