logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeprogramować alarm Seo Concerto CZ bez aktywacji immo?

megagames 18 Paź 2007 19:09 6642 15
  • #1 4390854
    megagames
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam pewien problem dotyczący przeprogramowania alarmu j/w.
    Robię wszystko wg instrukcji obsługi a jednak nic się nie dzieje, alarm zupełnie nie reaguje.
    Chodzi mi o to aby przeprogramować alarm tak aby nie aktywował się immo i wszelkie dodatkowe opcje. Tylko zwykły alarm.
    Kilka informacji na temat tego co wiem i nie wiem:
    Samochód kupiłem już jakiś czas temu i ani sprzedawca ani nikt nie poinformowałam mnie gdzie znajduję się centralka alarmu (przycisk autoryzacji, kabel awaryjny, itd)
    Dopiero teraz kiedy chce przeprogramować alarm zacząłem się tym interesować i nawet udało mi się znaleść numer telefonu do poprzedniego właściciela ale on też nic nie wie i o niczym taki nie słyszał :/

W karcie gwarancyjnej od alarmu jest napisane że to dokładnie model Seo Concerto CZ. Posiadam dwa piloty dwuprzyciskowe.
    Aha polegam dokładnie na tej instrukcji:
    Jak przeprogramować alarm Seo Concerto CZ bez aktywacji immo?
    Ściągnołem z forum dokładny opis programowania tego alarmu wraz z schematem lecz nic z tego nie rozumiem. Zresztą tak jak pisałem w opisie mowa jest o kabelku awaryjnym a ja nie mam pojęcia gdzie on się znajduję.
    Wg instrukcji da się to zrobić przez pilot, tylko jak ? Proszę aby ktoś wytłumaczył mi to "po chłopsku"

Dziękuję i pozdrawiam.
  • #2 4390887
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    w zależnosci od wieku to kabelek albo stacyjka .Jeżeli jest prawidłowo podłaczony to to to drugie rozwiazanie stosowane od wejścia do uni programowane było przez tryb serwisowe w który wchodziło się przez 7-krotne właczenie i wył. stac w czsie 5 sec-wtedy dioda zapala sie i czeka na dalsze sekwencje .To możesz spróbowac bez rozbierania auta a jeśli nie działa to musisz zanaleźć kabelek albo centralkę .A może lepiej pojechac do kogoś co zakłada seo ?
  • #3 4390948
    megagames
    Poziom 10  
    No więc alarm założony został w 2003 roku i załóżmy że opcja z siedmiokrotnym włączaniem stacyjki wypali i dioda zapali się. Co w tedy robić jeśli chcę wybrać opcję nr.1 z instrukcji obsługi ?

[EDIT]

Już wiem że ta opcja nie działa. Dioda nie zapaliła sie po przekręceniu stacyjki 7 razy w czasie 5 sekund. Sprawdzone przed chwilą
  • #4 4390997
    pkhenr
    Poziom 32  
    wtedy są kody do wprogramowania kolejne cyfry czterocyfrowego kodu liczone błyśnięciami diody a oddzielane włączeniem i wył ACC.jest instrukcja .za dużo pisania ,Natomiast z pilota można wyłaczyc -zamykanie po ACC i głośne powiadamianie .być może coś jeszcze ale trudno to mieć w głowie ,podejżewam że instrukcja jest na forum i stara i nowa
  • #5 4391031
    megagames
    Poziom 10  
    Do głośnego powiadamiania mam oddzielną stacyjkę na kluczyk pod maską, wystarczy że przekręcę a syrenka odłącza się, oczywiście alarm + immo działają dalej.
    Jak już mówiłem ściągnołem z forum instrukcje i schemat ale albo to się nie zgadza z moją wersją alarmu albo ja nic z tego nie rozumiem.

W takim razie gdzie "na logikę" i doświadczenie mogę szukać centralki w samochodzie ?
    W sumie to z polecenia kolegi znalazłem coś na podobieństwo centralki w boczku przy słupku kierowcy (czarne plastikowe pudełko rozmiarów ok. 10 na 7cm z do którego podłączona jest kilkunastopinowa płaska biała kostka od której odchodzą różne kolorowe kable) lecz po jej całkowitemu odłączeniu przestał działać tylko centralny zamek, reszta bez zmian.
  • #6 4391077
    pkhenr
    Poziom 32  
    wiesz jak się nazywa Twoje auto czy był napis zamazany -nie wiemy o czym pisać
  • #7 4391086
    megagames
    Poziom 10  
    Astra f sedan 97r
  • #8 4391146
    pkhenr
    Poziom 32  
    no to lewy boczek obok nogi lewej kierowcy -czesto
  • #9 4391615
    xwit
    Poziom 33  
    Ocena: 213
    Oj panowie.Przecież masz tam napisane jak byk.Chodzi ci o stare concerto gdzie był dostępny tzw. zwykły alarm,alarm z immo oraz alarm z kidnaperem.A robi się to tak jak jest tam napisane.Nie masz żadnego przycisku autoryzacji.Robisz tak jak jest napisane.Nic nie zmieniaj w ustawieniach.Co wy tam rozkminiacie bo nie łapie.A bardziej po chłopsku niż tam jest napisane to chyba się nie da.Zrób tak jak tam jest napisane i to wszystko.
  • #10 4392363
    megagames
    Poziom 10  
    xwit napisał:
    Oj panowie.Przecież masz tam napisane jak byk.Chodzi ci o stare concerto gdzie był dostępny tzw. zwykły alarm,alarm z immo oraz alarm z kidnaperem.A robi się to tak jak jest tam napisane.Nie masz żadnego przycisku autoryzacji.Robisz tak jak jest napisane.Nic nie zmieniaj w ustawieniach.Co wy tam rozkminiacie bo nie łapie.A bardziej po chłopsku niż tam jest napisane to chyba się nie da.Zrób tak jak tam jest napisane i to wszystko.

No było by bardzo miło gdyby to co jest napisane w instrukcji miało się do rzeczywistosci. Jak już wcześniej pisałem, próbowałem tak robić już kilkadziesiąt razy i alarm zupełnie nie reaguje żadna dioda nie zapala się na 6 sekund i nie mogę nic zmienić. Żeby nie było wątpliwości robię dokładnie tak:
    Otwieram centralny (a więc zarazem deaktywuje immo) przekręcam stacyjkę na pozycję zapłon. Następnie przytrzymuje dowolny przycisk w pilocie na 15 sec (w moim przypadku obrałem sobie prawy przycisk, gdyż po naciśnięciu lewego natychmiast aktywuję się immo jak i cały alarm). Puszczam przycisk po 15 sekundach i dalej nic się nie dzieje, dioda na desce rozdzielczej sie nie pali (a ponoć powinna się zapalić na 6 sec) i tym samym nie ma możliwości przeprogramowania alarmu wg tej instrukcji.
  • #11 4392370
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Instalator nie podpiął stacyjki... Kłania się wizyta u elektryka.
  • #12 4392612
    megagames
    Poziom 10  
    Tzn powiem tak.
    Stacyjka wydaję się podłączona pod całą instalacje bo wygląda to w ten sposób: Otwieram drzwi i dezaktywuje alarm i jeśli w przeciągu ok 30 sec nie przekręce stacyjki na pozycje zapłon to drzwi automatycznie się zamykają i uaktywnia się alarm. Ja zawsze natychmiast przekręcam sobie stacyjkę aby drzwi mi się nie zamykały i to normalnie działa więc alarm widzi sygnał nadany przez stacyjkę.
  • #13 4392782
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    No to wogóle masz coś namieszane, bo już samo otwarcie drzwi powinno skasować samouzbrojenie. Może stacyjka podpięta jest pod pompę paliwa, spróbuj procedury na zapalonym silniku, a nie tylko włączonej stacyjce.
  • #14 4392856
    bipower
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Cytat:
    Żeby nie było wątpliwości robię dokładnie tak:
    Otwieram centralny (a więc zarazem deaktywuje immo) przekręcam stacyjkę na pozycję zapłon. Następnie przytrzymuje dowolny przycisk w pilocie na 15 sec (w moim przypadku obrałem sobie prawy przycisk, gdyż po naciśnięciu lewego natychmiast aktywuję się immo jak i cały alarm). Puszczam przycisk po 15 sekundach i dalej nic się nie dzieje, dioda na desce rozdzielczej sie nie pali (a ponoć powinna się zapalić na 6 sec) i tym samym nie ma możliwości przeprogramowania alarmu wg tej instrukcji.

W instrukcji pisze: przekręć stacyjke w pozycję zapłon, wciśnij na moment przycisk w pilocie (lub ukryty przycisk autoryzacji, ale ty go raczej nie posiadasz). Do tego momentu postępujesz tak jak zawsze gdy chcesz swoim cudem odjechać-włączasz zapłon i rozbrajasz immo. Dopiero wtedy naciśnij dowolny klawisz pilota i poczekaj aż dioda zapali się na dłużej i w tym czasie naciskając odpowiednią ilość razy ustawisz odpowiedni tryb.
    Pozdrawiam i daj znać co ci wyszło. Też mam seo concerto i robiłem to z nim wiele razy:D Bez podtekstów.
  • #15 4394306
    pkhenr
    Poziom 32  
    widzi sygnał ze stacyjki tylko nie widzi z drzwi.Jedź chłopie do zakładu bo jeszcze coś popsujesz i nie zapalisz a potem powiesz że na elektrodzie tak Ci poradzili
  • #16 4394436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy przeprogramowania alarmu Seo Concerto CZ w samochodzie Opel Astra F sedan 1997, tak aby wyłączyć funkcję immobilizera (immo) i dodatkowe opcje, pozostawiając jedynie podstawowy alarm. Próby programowania według instrukcji, w tym procedury serwisowej polegającej na siedmiokrotnym przekręceniu stacyjki w ciągu 5 sekund, nie przynoszą efektu – dioda sygnalizacyjna nie zapala się, co uniemożliwia zmianę ustawień. Centralka alarmu nie jest zlokalizowana, choć podejrzewa się jej umiejscowienie w boczku przy słupku kierowcy, gdzie odłączenie modułu powoduje utratę działania centralnego zamka, ale nie alarmu. Istnieje podejrzenie, że instalacja stacyjki może być nieprawidłowo podłączona do centralki alarmu, mimo że sygnał ze stacyjki jest wykrywany (np. alarm dezaktywuje się po otwarciu drzwi i przekręceniu stacyjki). Próby programowania z pilota również nie skutkują. Wskazano, że brak reakcji alarmu może wynikać z błędów w okablowaniu lub braku dostępu do ukrytego przycisku autoryzacji. Ostatecznie zalecana jest wizyta u specjalisty-elektryka samochodowego, który ma doświadczenie z systemami Seo Concerto, gdyż samodzielne próby mogą być nieskuteczne lub prowadzić do uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA