logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór multimetru: Brymen BM817CF czy UNI-T UT71A? Który lepszy?

finch 18 Paź 2007 21:41 17555 18
REKLAMA
  • #1 4391521
    finch
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Witam wszystkich

Już wcześniej tu maglowałem temat multimetru ale mam ostatecznie dwóch kandydatów i waham się między jednym a drugim.
    Moi faworyci to: Brymen BM817CF oraz UNI-T UT71A(dane w pdf poniżej) Poszedłem do sklepu i facet zachwalał unita że to nowsza myśl techniczna i w ogóle ale jak przeczytałem instrukcje to zobaczyłem że brymen mimo iż starszy próbkuje 5 razy na sekundę a unit 2/3(sądzę że to ważne) poza tym chciałbym się poradzić was co do zakresów nie wiem za bardzo jak to czytać dane z tabel ale wydaje mi się że brymen mimo swego wieku jest trochę lepszy od unita ale to tylko luźna sugestia proszę o rade kolegów o większym stażu bo wiem że to jest zakup na bardzo długi czas i chce te pieniążki dobrze ulokować.

Co do załącznika to dodaje polską instrukcję dodawaną do miernika w sklepie i ciężko ją zdobyć na sieci także komuś może się przydać
    Załączniki:
    • UT 71AB.pdf (799.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4392466
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    UNIT-T - y są mało wytrzymałe, jednym slowem to badziewie, w pracy mamy kilka takich, nie polecam.
  • #3 4392798
    finch
    Poziom 20  
    ok thx

dzisiaj miałem metrologie i po wykładzie podszedłem z danymi obu multimetrów do prowadzącego który po przejrzeniu obu danych katalogowych stwierdził że lepszy będzie brymen i chyba jednak zdecyduje się na brymena mimo iż nie ma w zestawie IRDA i wielu przewodów chociaż nie powiem że się jeszcze waham...
  • #4 4560424
    jasmin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    prez8s napisał:
    UNIT-T - y są mało wytrzymałe, jednym slowem to badziewie, w pracy mamy kilka takich, nie polecam.

Kolego czy możesz rozszerzyć nieco pojęcie badziewie i mało wytrzymałe.Chodzi mi o szczegóły wytrzymałości i badziewia.Z góry dziękuję.
  • #5 4594020
    finch
    Poziom 20  
    Witam

A co w takim razie sądzicie na temat: APPA305?
  • REKLAMA
  • #6 4626950
    mixu
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ludzie to już nie są te UNI-T-y co kiedyś. Jak już coś piszecie to przynajmniej wyda się trochę orientować. Korzystałeś z serii UT70 i nowszej? Pewnie nie, więc nie gadaj bzdur o wytrzymałości. No chyba, że Ty nimi żonę bijesz...
  • #7 4744078
    chabowski
    Poziom 12  
    Ocena: 42
    Witam właśnie zakupiłem UNITA seri UT71 z usb jest nasywnym wygodnym w obsłudze urządzeniem do wykorzystania w każdych warunkach ,z podświetlanym wyswietlaczem , Po połonczeniu go przez port USB !!!! z laptopem mamy bardzo czytelny oscyloskop oraz inne funkcje z duża ilością zapamietanych wartości pomiarowych , nie miałem kontaktu z miernikiem BRYMEN więc nie mogę powiedzieć nic na temat tamtego miernika ale ten który zakupiłem w garażu i domu jest wystarczający pozdrawiam
  • #8 5246901
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    Witam.
    Chciałbym odświeżyć temat dotyczący miernika UT71A i zwrocić się z prośbą o opinie na jego temat do tych, którzy go nabyli.
    Sam stoję przed wyborem miernika dla siebie i już , już miałem zakupić właśnie ten model, ale wpadł mi w ręce miernik ut70 i - odrzuciło mnie.
    Największy feler wg mnie to migające zera na pierwszych dwóch pozycjach (licząc od lewej) gdy końcówki miernika są rozwarte. Sprzedawca (zakup internetowy) zapewnia że zachowują sie tak wszystkie mierniki serii 70x które on posiada. Do tego w czasie pomiaru, po zdjęciu napięcia z koncówek wskazania opadają zdecydowanie za wolno i nigdy nie osiągają "000" - dopiero po ich zwarciu! Pomyślałem, że model UT71 może posiadać takie same "własności", mimo, że okreslany jest mianem profesjonalnego.
    W pracy posługuje się od 10 lat tym samym miernikiem Protek 506 i nigdy mnie on nie zawiódł. Do tej pory model ten trzymał niestety wartość na poziomie 600 zł, teraz jednak na alle*** można go kupić za 300 zł, czyli porównywalnie co UT71a. Wyglądem nieco różni sie od mojej sztuki, i nie wiem czy to lifting producenta, czy jakaś podróba.

W każdym razie proszę o odzew kolegów, którzy zdecydowali się na zakup miernika UT71A i mogą odnieść jego jakość do innych mierników.
  • REKLAMA
  • #9 5287921
    adinoekrak
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Ja również zakupiłem uni-t ut71a i jestem z niego całkowicie zadowolony. Denerwuje mnie tylko krótkotrwałe podświetlenie i samoistne wyłączanie po jakimiś czasie, a poza tym sprawuje sie bardzo dobrze. Mam problem również z podłączeniem go do komputera, za każdym razem co przyciskam USB connect to wyskakuje mi hasło "usb interface cable is securely connected, please check if the meter is ready" i nie mam pojęcia co zrobić żeby to działało. proszę państwa o jakieś wskazówki a szczególe tych którym to działa. pozdrawiam
  • #10 5294402
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    adinoekrak napisał:
    Ja również zakupiłem uni-t ut71a i jestem z niego całkowicie zadowolony.

Czy posiadany przec Ciebie UT71 nie ma objawów opisanych przeze mnie wyżej (migotanie zer i niezerowanie sie wskazań)?
    Czy możesz coś powiedzieć o szybkości pomiarów/ dobierania zakresu na automacie?
  • REKLAMA
  • #11 5295109
    adinoekrak
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Miernik działa dobrze pomiary są ok. nic nie migocze i zeruje wskazania. Pomiary odświeża około 2/4 razy na sekundę. Pomiary w automacie ustawiają sie w miarę szybko. Nie mam żadnych przeciwwskazań do tego miernika. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz czemu w mierniku są 2 diody podczerwieni a w kablu jedna dioda jest zaślepiona. Czemu tak jest?
  • #12 5646181
    zetor1
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    adinoekrak napisał:
    Ja również zakupiłem uni-t ut71a i jestem z niego całkowicie zadowolony. Denerwuje mnie tylko krótkotrwałe podświetlenie i samoistne wyłączanie po jakimiś czasie, a poza tym sprawuje sie bardzo dobrze. Mam problem również z podłączeniem go do komputera, za każdym razem co przyciskam USB connect to wyskakuje mi hasło "usb interface cable is securely connected, please check if the meter is ready" i nie mam pojęcia co zrobić żeby to działało. proszę państwa o jakieś wskazówki a szczególe tych którym to działa. pozdrawiam
    Aby nastąpiła komunikacja multimetr-komputer należy w mierniku nacisnąć przycisk SEND, a w zakładce CONECT wybrać START, następnie przycisnąć USB CONECT. Pozdrawiam.
  • #13 6631580
    dluxea
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Witam
    Właśnie zakupiłem uni-t ut71a co do czasu wyłączanie i podświetlenie to można zmienić podane jest to w instrukcji . lamnie to doskonały zakup kupiłem go 360zł w tej cenie nic lepszego nie kupie , patrzyłem na FLUKE ale jest twarzy lub trzy razy dorszy . pytanie kiedy on się zwróci ? I o ile będzie łatwiejsza diagnoza przy naprawie sprzętu ?
    Załączniki:
    • UT71A.pdf (481.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 6631665
    dluxea
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Witam
    Co do programu działa bez problemu pod WIN XP . Zainstalowałem tylko program a kabel USB system wykrył sam i zainstalował sterowniki .
    Załączniki:
    • USB driver.rar (632.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • UT71A_B_setup.rar (6.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 6692760
    łuki_mar44
    Poziom 18  
    Ocena: 215
    Witam!
    Czy wie ktoś do czego służy funkcja AC + DC?

Wybór multimetru: Brymen BM817CF czy UNI-T UT71A? Który lepszy?

W instrukcji jest napisane, że:

W trybie pomiaru AC, naciśnięcie daje wskazanie wartości
    AC+DC True RMS na głównym ekranie.

Do czego można używać tej funkcji?

pozdrawiam
  • #16 6807641
    tdx110
    Poziom 18  
    Witam
    Mam problem z zainstalowaniem oprogramowania multimetru na Windows Vista.
    Podłączyłem pod USB miernik i zainstalowało sterowniki.
    jak chciałem włączyć USB Driver i zrobić to co w nim napisano to wyświetlił mi się komunikat
    "Error, file not found
    C:\Windows\system32\FTDIUN2K.INI"
    Prosił bym o pomoc.
  • #17 7368266
    MarekMMS
    Poziom 2  
    łuki_mar44 napisał:
    Witam!

Do czego można używać tej funkcji?

pozdrawiam

WITAM wszystkich po raz pierwszy na tym forum. Tej funkcji używam do pomiaru sumy prądów zmiennego i nakładającego się w tym samym czasie stałego. Zdarza się dość często, że prąd 230V/50Hz wygląda na dobrym oscyloskopie jak piła, mająca małe ząbki (najczęściej prostokątne) na dużych zębach (nakładający się prąd o innej częstotliwości). I do tego z przesunięciem w stronę plusa lub minusa. Taki ślad w sieci prądu zmiennego zostawiają często np. zasilacze impulsowe dające parę lub paręnaście amperów, średniej lub kiepskiej klasy. Miernik bez True RMS i AC+DC nie radzi sobie z pomiarem takiego prądu. Podaje znacznie zafałszowany wynik. True RMS pozwala miernikowi zsumować prąd sinusoidalny 50 Hz i nakładające się cykliczne zakłócenia sinusoidy. Opcja AC+DC umożliwia pomiar prądu zmiennego "nakładającego się" na prąd stały i wylicza sumę prądów. To wszystko jest dość przydatne np. przy obliczaniu mocy pobieranej w danych warunkach. Jeśli kogoś interesuje fachowy opis tego zjawiska, to ściągnę i udostępnię artykuł o tym.
  • #18 7368872
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    Cytat:

To pomiar prawdziwej wartości skutecznej. W instrukcji miernika jest podane do jakiego zakresu częstotliwości (zwykle kilkadziesiąt kHz).
    Przykładowo, można zmierzyć rzeczywisty prąd pobierany przez odbiornik dołączony do sieci 230V. Praktycznie niespotykane są już odbiorniki liniowe, więc tylko funkcja True RMS pozwala dokonać poprawnego pomiaru.

Na co dzień używam mierników Brymen. Są to naprawdę dobrze przemyślane urządzenia i przede wszystkim niezawodne. Jeśli mam w planach jakiś zakup to nie biorę innej oferty poza Brymenem. No chyba, że Fluke ;)
  • #19 7816524
    montertb
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Witam, może mnie ktoś oświecić jak zmusić win XP do wykrycia miernika, zainstalowania sterowników...? Mam UNI-t UT71A i nic cholery nie widzi mi go oprogramowanie. Komunikuje się poprzez USB, ale jest to emulacja COM'a? który COM do komunikacji należy wybrać? Jak się instaluje te sterowniki, które umieścił przedmówca, ręcznie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru multimetru pomiędzy modelami Brymen BM817CF a UNI-T UT71A. Brymen jest oceniany jako bardziej precyzyjny i szybszy w próbkowaniu (5 razy na sekundę) w porównaniu do UNI-T (2-3 razy na sekundę). Użytkownicy wskazują na wyższą niezawodność i solidność Brymena, natomiast opinie o UNI-T UT71A są podzielone – niektórzy chwalą jego funkcje, takie jak podświetlany wyświetlacz, możliwość podłączenia do komputera przez USB i oscyloskop, inni zaś krytykują migotanie zer i wolne zerowanie wskazań w serii UT70, choć UT71A ma to rzekomo poprawione. Problemy z komunikacją USB i instalacją sterowników w systemach Windows XP i Vista są poruszane, z podpowiedziami dotyczącymi prawidłowego uruchamiania funkcji komunikacji (przycisk SEND, wybór START w oprogramowaniu). Funkcja AC+DC True RMS w UT71A jest wyjaśniana jako pomiar sumy prądów zmiennego i stałego, istotna przy analizie zasilaczy impulsowych i zakłóceń w sieci. W dyskusji pojawia się także porównanie do innych modeli, takich jak Protek 506 i APPA305, oraz uwagi o cenie i stosunku jakości do ceny. Brymen jest rekomendowany jako urządzenie profesjonalne i niezawodne, a UNI-T UT71A jako nowoczesny, wygodny w obsłudze multimetr z zaawansowanymi funkcjami, choć z pewnymi niedogodnościami w oprogramowaniu i ergonomii.
REKLAMA