logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary laptop ACROS 325SE nie widzi HDD - parametry dysku?

michal_549 20 Paź 2007 17:02 4873 17
REKLAMA
  • #1 4396729
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Witam
    Mam następujący problem: otóż stałem się właścicielem wiekowego laptopa. Nie moge o nim nic powiedzieć oprócz tego, że ma na obudowie symbol ACROS 325SE a typ dysku z którym mam problem to 39/54 (tak jest napisane). Problem polega na tym, że dysk jest, ale żaden program go nie widzi (przy dyskietce od WIN98 pisze, ze nieznany typ partycji, wirus lub cośtam cośtam). W BIOSIE laptopa jest jakas dziwna opcja służaca chyba do formatowania tegoż dysku i przypisywania mu jakiś parametrów (kolumny CYL i HEAD). Próbowałem uruchomić Partition Magic, ale jest za mało pamięci (not enough memory);p
    Czym mogę sformatować lub przywrócić do działania ten HDD?
    Z góry dziękuję za każdą pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4396799
    Alberciak
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    Jeżeli na tym dysku nie ma nic ważnego to nic nie ryzykujesz.
  • #3 4397487
    michal_549
    Poziom 18  
    Chyba Kolega nie do końca zrozumiał mój post...
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 4397536
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    MHDD i erase. Skasuj pierwsze 100 sektorów.
  • Pomocny post
    #5 4397614
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    michal_549 napisał:
    .... Problem polega na tym, że dysk jest, ale żaden program go nie widzi (przy dyskietce od WIN98 pisze, ze nieznany typ partycji, wirus lub cośtam cośtam)...
    Może ta opcja Virus Protect, którą trzeba wyłączyć "Disable" w biosie.
    A co do dyskietki i programu , który go nie widzi ... to był fdisk?

msthhk napisał:
    MHDD i erase. Skasuj pierwsze 100 sektorów.
    wersja na dyskietkę ->http://www.3dnews.ru/files/pub/tweak/hdd/mhdd32ver4.6archive.zip
    info o MHDD - http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
  • REKLAMA
  • #6 4398805
    michal_549
    Poziom 18  
    Tak, to Fdisk :lol:
    Dzięki za linka do MHDD. Już go kiedyś używałem :)
    "Trzeba myśleć, co się robi" ;p
    Zaraz sprawdzę, czy zadziała.
    Pozdrawiam.

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

Hmmm..
    Load error - no DPMI memory
    :|
  • Pomocny post
    #7 4399566
    gsm_virus
    info o DMPI , dyskietkę startową czym utworzyłeś? Windows XP, (Utwórz dysk start MS-DOS) ? i później wrzucasz na tą dyskietrkę pliki z rozpakowanego MHDD32, po pierwszym uruchomieniu i pokazaniu się ostrzerzenia, wyjść i zamknąć MHDD, później pod Windowsem, na dyskietce w folderze CFG zmieniasz / edytujesz w notatniku plik mhdd.cfg i zamiast "FALSE" wpisujesz "TRUE" ?
    #PRIMARY_ENABLED=TRUE
    #AUTODETECT_ENABLED=TRUE
    #DEVICE=1

Przydała by się tu pomoc kolegi okzo .
  • REKLAMA
  • #8 4399611
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Rozumiem, że nie masz nawet przelotki do podłączenie szerokiej taśmy IDE. Może warto kupić zamiast kombinować?
  • #9 4399654
    michal_549
    Poziom 18  
    Dyskietke stworzyłem w ten sposób: wrzuciłem DOS'a 5.0 i folder z MHDD.
    Przypuszczam, że taka przelotka jest więcej warta niż ten cały laptop...
  • REKLAMA
  • #10 4399684
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    To po co nad nim siedzisz? Taka przelotka kosztuje 4 PLN. Przesyłka 8 PLN. Czyli drapiesz się po głowie już jakiś czas za 12 PLN :-). Ja mam zwyczaj tak sobie przeliczać. Jaki system chcesz na tym cudzie postawić? Ile to ma RAMu? Może warto zrobić igrzyska pod tytułem "Kto dalej rzuci laptopem"
  • Pomocny post
    #11 4399753
    gsm_virus
    MHDD wersja na dyskietkę -> Mhdd32ver4.6floppy.
  • #12 4399757
    michal_549
    Poziom 18  
    Niektórzy mają takie zboczenia że próbują postawić graty na nogi...
    Nic o nim nie wiem. Przypuszczam ze jest to jakiś i486 z ok 4 MB RAM.

Dodano po 4 [minuty]:

Hmm.
    Dalej komunikat o DMPI....
  • #13 4400000
    gsm_virus
    Wg. informacji wyciągniętych z Google:
    Acer 386 25MHz LAP ACROS 325SE New Open Box Acer :!:
    i raczej trzeba by było się przyjrzeć co w nim jest, bo ja bym go rozebrał i sprawdził w jakiej jest konfiguracji :D .
  • #14 4401740
    robroyy
    Poziom 12  
    ja mialem problem z nowym hp chcialem wgrac xp pl nie widzial dyskow wystarczylo w biosie wylaczyc sata czy cos takiego
  • #15 4401987
    gsm_virus
    robroyy napisał:
    ja mialem problem z nowym hp chcialem wgrac xp pl nie widzial dyskow wystarczylo w biosie wylaczyc sata czy cos takiego

O czym Ty mówisz robroyy, ten laptop nie posiada nawet CD-ROM , a ty byś chciał SATA włączać. Zapoznaj się z tematem i zaczynaj zdania z dużej litery a kończ kropką, ortografia mówi sama za siebie.
    Tutaj jest jeszcze problem z DPMI (DOS Protected Mode Interface) przy uruchamianiu programów w DOSie.
  • Pomocny post
    #16 4402179
    hd44780
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jeśli chcesz wykasować dysk użyj tego programu - dyskietka startowa z dosem i wpisujesz:
    ide_init 1
    To bardzo prosty programik, nie używa trybu protected a jego działanie to wpisanie 0 począwszy od boot sektora. Po skasowaniu dysku robisz normalnie partycję fdiskiem i instalujesz co chcesz.
    Załączniki:
    • IDE_INIT.ZIP (28.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 4403319
    michal_549
    Poziom 18  
    Hmm program zadziałał... Zobaczymy jak będzie potem... Na razie dzięki
    Pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

Jak na razie go sczyściło... Zobaczymy co dalej
    Ale przynajmniej wykryło HDD :)

Dodano po 5 [minuty]:

Fdisk nie wykrywa dysków... :-|

Dodano po 47 [sekundy]:

"No fixed drives"... :(
  • #18 4403481
    gsm_virus
    Error message: No fixed disk present
    michal_549 napisał:
    ... obudowie symbol ACROS 325SE a typ dysku z którym mam problem to 39/54 (tak jest napisane). . W BIOSIE laptopa jest jakas dziwna opcja służaca chyba do formatowania tegoż dysku i przypisywania mu jakiś parametrów(kolumny CYL i HEAD) .

I tutaj trzeba by było ustawić odpowiednie parametry tegoż dysku. Tylko jak je wykryć bez MHDD?

--------------------------------------------------------
    W swoich zbiorach znalazłem kreator dyskietki startowej S Disk (taki lepszy Fdisk), ale nie wiadomo czy wykorzystuje DPMI.
    Załączniki:
    • S_disk.zip (585.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz starego laptopa ACROS 325SE zgłasza problem z wykryciem dysku twardego oznaczonego jako 39/54. Dysk jest fizycznie obecny, jednak systemy i programy (m.in. Fdisk z Windows 98) nie rozpoznają typu partycji, pojawiają się komunikaty o nieznanym typie lub wirusie. W BIOS-ie laptopa znajduje się opcja formatowania i ustawiania parametrów dysku (kolumny, cylindry, głowice). Próby użycia narzędzia Partition Magic kończą się błędem z powodu braku pamięci. Sugerowano użycie programu MHDD uruchamianego z dyskietki startowej DOS, jednak pojawia się problem z DPMI (DOS Protected Mode Interface), co utrudnia uruchomienie narzędzia. Wskazano na konieczność wyłączenia opcji Virus Protect w BIOS-ie oraz poprawne przygotowanie dyskietki startowej z DOS-em i plikami MHDD. Alternatywnie zaproponowano prosty program ide_init 1, który zeruje boot sektor bez użycia trybu chronionego, co pozwala na późniejsze utworzenie partycji za pomocą Fdisk. Po użyciu ide_init dysk został wykryty, lecz Fdisk nadal nie widzi dysku, wyświetlając komunikat "No fixed drives". Problem może wymagać ręcznego ustawienia parametrów dysku w BIOS-ie, jednak bez narzędzi takich jak MHDD jest to trudne. Dyskusja podkreśla ograniczenia sprzętowe laptopa (prawdopodobnie i486 z około 4 MB RAM) oraz brak nowoczesnych interfejsów (np. SATA).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA