logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ z ATmega8, LCD 2x20 i czujnikami temperatury?

lol17 22 Paź 2007 10:58 2306 13
REKLAMA
  • #1 4402723
    lol17
    Poziom 10  
    Witam. Jestem początkującym elektronikiem ale duzo juz wiem :). Proszę o pomoc w zbudowaniu układu.
    Mianowicie schemat mniej wiecej:
    http://img100.imageshack.us/my.php?image=555te9.png
    Tzn chcę zrobić takie coś zalilane na najlepiej 5V, wyświetlacz lcd np taki:
    http://allegro.pl/item259130608_nowe_lcd_2x20_z_podsw_led_y_g_ext_temp_.html
    Mikrokontroler to chyba atmega8 wystarczy. i po włączeniu układu chcę aby była pokazywana godzina a po naciśnięciu przełącznika, temperatury z 4 czujnikow.
    I proszę o to aby ktoś mi narysowal dokladny schemat jak to podłączyć, i jaki programator uzyc najlepiej(schemat) no i najważniejsze to napisanie softu do atmega.
    Układ będzie w komputerze wiec zasilanie raz bedzie a raz nie.
    Wiem że to strasznie dużo jak na pierwszy raz :)
    Bardzo proszę o pomoc

Post był raportowany.
    (pomoc) – ozdobnik ? -->REGULAMIN pkt 11.1 i 11.2.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4403435
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Po pierwsze to przydaloby sie Tobie poczytac troszke na temat ukladow cyfrowych,sterowania wyswietlacz LCD itd. Bez jakiejs minimalnej wiedzy o tym moze byc Ci ciezko. Sprobuj poszukac w google lub na elektrodzie schematu od takiego sterowania-dobrze zinterpretuj sobie co konkretnie chcessz wykonac i do czego to ma sluzyc ;-). Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4404374
    lol17
    Poziom 10  
    myślę ze sobie poradzę ;) potrzebuje tylko soft i schemat lcd+atmega8.

Proszę o pomoc
  • #4 4404396
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Jesli do tego podejdziesz z glowa i ladnie zmontujesz uklady to powinno zadzialac-oczywiscie musisz miec odpowiednie schematy,programator do proca itd
  • REKLAMA
  • #5 4404827
    lol17
    Poziom 10  
    wiec tak chce zrobic tylko szukam kogos kto mi narysuje schemat i napisze softa bo soft trzeba pisac pod odpowiedni schemat.

I poszukuje dobrego i prostego programatora atmega8. bo na necie pełno schematów i każdy inny. wiec chce miec sprawdzony zeby nie robic w ciemno.
  • #6 4404985
    ŁukaszEK_ZENER
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam!
    Jak układ ma być zastosowany w komputerze, to najlepiej podłącz wyświetlacz do LPT, odpowiedni program i po krzyku.
    Jeśli jedna chcesz koniecznie na AtMega8 to mam wsad ale z samymi temperaturami. Mogę dopisać Ci godzinę, najlepiej na PCF8583 ale tak i tak musisz dać baterię na podtrzymanie, lub wziąć dodatkowe zasilanie z kabla na którym jest wciąż 5V (powinien iść do płyty głównej).
    Mogę ci to napisać i podesłać ale nie wcześniej niż w sobotę.
    Pozdrawiam ŁukaszEK_ZENER
  • REKLAMA
  • #7 4406005
    lol17
    Poziom 10  
    ok o takie cos mi chodzi. mi sie nie spieszy, tylko napisz jaka bateria i schemat do tego.
  • #8 4438065
    ŁukaszEK_ZENER
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam!!

Sorki, że tak późno.
    Poniżej zamieszczam schemat jaki spłodziłem dla Ciebie.
    Jak zbudować układ z ATmega8, LCD 2x20 i czujnikami temperatury?
    Najlepsze będą dwie baterie typu "paluszek" połączone szeregowo.
    Pamiętaj, aby układ PCF8583 buł jak najbliżej atmegi.
    Rezystor R6 4,7kohm wystarczy jeden na wszystkie czujniki.
    Czujniki DS18B20 łączymy równolegle
    Kondensatory C2 i C3 muszą być jak najbliżej układów.
    Nie zapomnij o rezystorach podciągających 10kohm na linii Scl i Sda do Vdd.

Wykaz elementów:

IC1 - AtMega8
    IC2 - PCF8583P
    IC3 - 4 x DS18B20
    C1 - 33pF
    C2, C3 - 100nF
    G1 - Bateria 2x AA
    D1, D2 - 1N4148
    R1, R2, R3 - 10kohm
    R4 - Potencjometr 4,7kohm
    R5 - 100ohm
    R6- 4,7kohm
    Q1 - kwarc zegarkowy 32768Hz
    S1, S2, S3 - Przyciski typu switch

Pozdrawiam ŁukaszEK_ZENER

P.S. Program już prawie jest napisany, napisz tylko dokładnie jak ma on wyglądać.
    Według tego co pisałeś na gg to ja wyobrażam sobie go następująco:

Po włączeniu komputera włącza się wyświetlacz na którym wyświetlana jest aktualna godzina, po przyciśnięciu przycisku na LCD pojawiają się temperatury z 4-ech czujników DS18B20 po kolejnym przyciśnięciu przycisku z powrotem pojawia się godzina. Czy dobrze rozumiem??
  • #10 4444170
    lol17
    Poziom 10  
    tak dobrze rozumiesz. dokładnie tak jak napisałes. dzięki
  • #11 4448055
    lol17
    Poziom 10  
    a po co w tym układzie az 3 switche??
  • #13 4456096
    lol17
    Poziom 10  
    aha. ok to super, jak bedziesz mial gotowy program to podrzuc.

Dzięki wielkie i pozdrawiam.
  • #14 4456384
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Początkujący Serwisanci

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu elektronicznego opartego na mikrokontrolerze Atmega8, wyświetlaczu LCD 2x20 oraz czujnikach temperatury. Układ ma być zasilany napięciem 5V i wyświetlać godzinę oraz temperatury z czterech czujników po naciśnięciu przełącznika. Zaproponowano zastosowanie układu PCF8583 jako zegara czasu rzeczywistego z podtrzymaniem bateryjnym (dwie baterie AA szeregowo) oraz czujników temperatury DS18B20 połączonych równolegle z rezystorem podciągającym 4,7 kΩ. Schemat zawiera także kwarc 32768 Hz, kondensatory filtrujące 100 nF blisko układów, rezystory podciągające 10 kΩ na liniach I2C (SCL, SDA) oraz trzy przyciski do sterowania wyświetlaniem i ustawianiem godziny. Zaproponowano prosty i sprawdzony programator do Atmegi8 oraz oprogramowanie sterujące, które po włączeniu układu wyświetla godzinę, a po naciśnięciu przycisku pokazuje temperatury. Układ ma być stosowany w komputerze, zasilanie może być niestabilne, dlatego ważne jest podtrzymanie zegara. Wskazano na konieczność minimalnej wiedzy o układach cyfrowych i sterowaniu LCD oraz dobranie odpowiedniego oprogramowania do schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA