logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywanie i obróbka wielościeżkowa - jaki progs?

dj arq 24 Paź 2007 13:25 1553 5
REKLAMA
  • #1 4409782
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Witam!
    Od paru miesięcy szczęśliwie szefuję zespołowi który ma grać zwykłe hałtury, wesela itp. Zdobyłem już kilka terminów jednak następni klienci żądają płyty demo naszego bandu (bandy:P ) I tu stwierdziłem że nagranie live nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, wizyta w studio zaś kosztowała by nas majątek.
    Zainteresowałem się więc nagrywaniem wielościeżkowym ponieważ do tej pory obrabiałem jedynie stereo w cool edicie. Wybór co do karty dźwiekowej padł na Maya44 z racji tego że przeważnie polecą 2 kanały stereo z podkładem i 1 lub 2 mice z wokalem, teraz szukam prostego programu do obróbki. Co polecacie?? Dobrze by było żeby był po naszemu, ew. z instrukcją po naszemu lub jakieś artykuły jak nim działać. Posiadam stół berego 3242 więc sygnały z miców puszczę przez niego.
    Prosze o porady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4410957
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Ale nawet Cool Edit Pro o którym mówisz potrafi nagrywać na ścieżki. Z poważniejszych programów to Nuendo lub Cubase nie mówiąc o Pro Tools ale to już chyba za poważne urządzenie choć kto wie... Wszystkie programy są przyzwoite i niestety drogie no chyba że... :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4411084
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4411617
    _someone_
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Cool Edit jak najbardziej sie nadaje, sam nagrywałem kiedyś na nim wielościeżkowo no i jego prostota...:)
    Teraz Cubase, a to juz całkiem poważny program.
    A czy z tą kartą nie bedzie przypadkiem jakiegoś programu? Zazwyczaj coś jest wiec rozwiązuje sie sprawa drogiego oprogramowania.
  • REKLAMA
  • #5 4411998
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    No to super Pawle, bo mam zwykłego cool'a, myślę że przesiadka na Pro nie bedzie stanowiła problemu bo nie oczekuję cudów, dzięki :)

Skład to 2 wokalistów i wokalistka, do tego ja do bawienia ludków w czasie przerw. Docelowo mają grać sami - oni osobno i ja na innej imprezie.
    No z nagraniem live nie ma u mnie problemu ale problemem jest czas potrzebny na wytłumaczenie klientowi różnicy pomiędzy studiem a moim live. No i po tej godzinie nie mam pewności czy zrozumieli :P
  • #6 4417200
    _someone_
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Z tymi własnymi nagraniami to fakt, bo czasem naprawdęnie potrafię przewidziec jak taka kapelka z własnym "live" zagra. Najlepiej jest udać sie na jakis koncert lub próbe i posłuchać:)
REKLAMA