logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywanie wielu ścieżek - jaki software, sprzęt?

TOOFER 23 Mar 2012 15:46 4027 6
REKLAMA
  • #1 10711151
    TOOFER
    Poziom 10  
    Witam,Załóżmy ze chce nagrać powiedzmy 12 osobnych ścieżek(mikrofony), po nagraniu chciałbym pracować na każdej z tych ścieżek osobno.

Jakie rozwiązania,połączenia,hardware proponujecie koledzy.

nasuwa mi się jedno osiągalne dla mnie rozwiązanie,zapiać każdy mikrofon pod osobny kanał w mikserze następnie pokoleii podpinać je w wejścia karty muzycznej.Czy to ma racje bytu koledzy?
  • REKLAMA
  • #2 10711322
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Tak, tylko musisz mieć kartę muzyczną posiadającą taką liczbę wejść.
    Takie karty nazywa się interfejsami audio.

Polecam przyjrzeć się takim, budżetowym rozwiązaniem jak np Phonic Helixboard z złączem firewire. To mikser z wbudowaną wielośladową kartą muzyczną.

Troszkę szumi: -70dBfs, ale masz do dyspozycji do odsłuchu cały mikser.
  • REKLAMA
  • #3 10711368
    TOOFER
    Poziom 10  
    Wiesz co działam na edirolu fa 66 coś mi się wydaje ze trza będzie to sprzedać i kupic coś większego możne gdzieś trafie 24 trakowego phonica gdzieś na ebayu,ech łudziłem sie ze nie będę miał racji podejrzewając rozwiązanie
  • REKLAMA
  • #4 10714014
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Twój eridol ma wejścia optyczne. Możesz je wykorzystać, nie mniej maksymalnie ma 6 wejść mono.

Phonic się całkiem nieźle sprawuje, nie mniej jest to sprzęt budżetowy i szumi. Nawet nie same preampy mikrofonowe, bo wpinając się sygnałem liniowym w inserty jest podobnie. Przy mocniejszym masteringu wyłazi to na wierzch.

Alesis też robi miksery wielośladowe, jak swój kupowałem to go odrzuciłem bo w mikserze przetworniki były post EQ, post fader. I nie dało się robić koncertu i nagrywać jednocześnie.

Eridola sugeruję sobie zostawić do obróbki materiału. Zwłaszcza jak przy biurku nie ma za wiele miejsca na cały mikser, którego i tak nie wykorzystujesz. Ja nagrywam na pierwszej wersji Phonica HB24FW, a w domu obrabiam na behringerze BCA2000. Kwestia wygody i opinania za każdym razem.
  • #5 10717147
    TOOFER
    Poziom 10  
    To prawda do obróbki jest dokonały,co nei zmienia faktu ze chyba będę musiał zrezygnować z pomysłu i nagrywać wszystko an jedna ścieżkę,niestety nie zostawi mi to za wiele miejsca an dopracowanie szczegółów.Pomyśli się jak będzie kaski więcej,dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #6 10717175
    masakra1982
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja z swojej strony mogę podsunąć presonusa studio one najmniejszy model a on działa jak karta muzyczna ma oprogramowanie pełna do nagrywania obróbki i wogóle to tanie studio warto prześledzić

Moderowany przez adambyw:

A jak na nim kolega chce nagrać 12 śladów?
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

• #7 10725029
    TOOFER
    Poziom 10  
    Ok dzieki za podpowiedz koledzy

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat nagrywania wielu ścieżek audio, z naciskiem na potrzebę posiadania odpowiedniego sprzętu i oprogramowania. Użytkownik rozważał podłączenie mikrofonów do miksera, a następnie do karty muzycznej, co wymaga interfejsu audio z wystarczającą liczbą wejść. Polecano budżetowe rozwiązania, takie jak mikser Phonic Helixboard z wbudowaną kartą muzyczną, oraz Alesis jako alternatywę. Użytkownik zauważył ograniczenia swojego obecnego sprzętu (Edirol FA-66) i rozważał zakup większego interfejsu. Wspomniano również o oprogramowaniu Presonus Studio One, które działa jako karta muzyczna i oferuje pełne możliwości nagrywania i obróbki dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA