logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicia 1.3 MPI - spadek mocy po czyszczeniu przepustnicy

paluch36 26 Paź 2007 16:02 22880 26
REKLAMA
  • #1 4416908
    paluch36
    Poziom 12  
    Ocena: 52
    Witam!! Mam problem ze skodą felicią 1.3 mpi od momentu czyszczenia przepustnicy brakuje jej mocy i dusi się. Nie wiem czego to może być przyczyną!! Może ktoś z was miał podobny problem. Proszę o pomoc!!
  • REKLAMA
  • #2 4416985
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Temat wałkowany wiele razy , po czyszczeniu trzeba zrobić adaptacje , poszukaj na elektrodzie znajdziesz wiecej informacji.
  • REKLAMA
  • #3 4422426
    paluch36
    Poziom 12  
    Robiłem już mu adaptacje bo zawieszały się obroty. I nie pokazuje się błąd że "brak nastaw podstawowych". A co jeszcze zauważyłem ostatnio że nie włącza się ssanie i na zimnym silniku strasznie go trzęsie?? Czy to może być ze sobą powiązane brak mocy i ssanie??
  • #4 4422461
    teiler
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    spróbuj pojezdzic powinno sie uspokoic samo
  • #5 4422484
    paluch36
    Poziom 12  
    Niestety nie przechodzi zrobiłem już z jakieś 20000km i dalej jest to samo.
  • REKLAMA
  • #6 4422617
    teiler
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    to oznacza chyba że nieprawidłowo przeprowadziłęś procedure natawów podstawowych
  • REKLAMA
  • #7 4424217
    paluch36
    Poziom 12  
    To jeżeli brak mocy może być spowodowany złymi nastawami przepustnicy to proszę mi powiedzieć czy takim sprzętem jak vag-com 208.1 i kablem OBD K+L line da się zrobić nastawy przepustnicy?? Bo mi sie wydawało że nastawy zostały wprowadzone.
  • #8 4425593
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 545
    Nie da rady.
    I jak poszukasz na elektrodzie, to znajdziesz odpowiedź dlaczego.
  • #9 4425647
    fake_nick
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    poszukaj programu skoda simos menager
  • #10 4430424
    paluch36
    Poziom 12  
    A ma ktoś może taki program ten simos menager bo ja znalezałem na czeskeij stronie ale jak go pobieram to niemoge go zainstalować bo jest jakaś blikada. Może krtoś ma i mógł by mi przesłać na email pluch14-06(_at_)wp.pl.
  • #11 4459937
    paluch36
    Poziom 12  
    Ma już ten program i zresetowałem przepustnice wprowadziłem nastawy podstawowe i trochę się poprawiło ale czasami jest ok a czasami jest tak jak było wcześnie i ssanie nie działa
  • #12 4563856
    M_A_R_S
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Kolego szanowny a jak masz możliwość szczytania błędów to zrób to i potem pomyślimy co jest nie tak. Za ssanie są odpowiedzialne czujniki temperatury. Jeden to wg. vag-com'a 00522 (taki błąd) a czujnik G62. jest to czujnik cieczy (płynu) chłodzącej. czujnik jest zabudowny na plastikowym elemencie do którego montuje sie obudowę termostatu. U ciebie czujnik ma wtyczkę z 4 pinami i żółtą obwódkę. Ja też miałem taki problem z ssaniem i do tego tetniące obroty jałowe zwłaszcza na gazie.

Dołączam dla innych program o którym była mowa we wcześniejszych postach. jest po czesku ale dla mnie to nie stanowiło większego problemu pochodzę z południa kraju więc może dla tego :) Motordiag Autocomsoft SIMOS Manager 1.03 Free
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic726748.html#3735385
  • #13 4577888
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 791
    Witam.

Podobnie jak u kolegi, u mnie (niedawno kupiłem 1.3MPI) silnik szarpie zaraz po zapaleniu, ale jak tylko jest zimny. Uspokaja się po ok. pół minuty pracy. Potem już pracuje jak złotko :) . Silnik też gasł jak był rozgrzany. Przeczyściłem przepustnicę (była strasznie zasyfiona) i przestał gasnąć. Czasami zawiesi się na 1800 obr/min ale przygazówka przywraca go do porzadku i spada do swoich 800 obr. W sumie zawiesił się może ze 3 razy przez ponad 2 tygodnie jeżdżenia. Nie robiłem jeszcze autoadaptacji, ale zrobię.
    Póki co, trochę martwi mnie to szarpanie silnika gdy jest zimny :( . VAG-COM pokazał jakieś błędy, ale nie wiem czy to są zapisane czy jakieś nowe. Wykasowałem logi - sprawdzę jutro czy coś się zmieniło z ew. błędami.

Co da uzycie programu "Autocomsoft SIMOS Manager"? (z Czeskiego języka jestem noga :( ). I czy TRZEBA (?) robić autoadaptację po czyszczeniu przepustnicy? VAG-COM wykazał, że ma otwarcie na wolnych obrotach 4°, więc chyba w normie?

A przede wszystkim: co z tym szarpaniem silnika jak jest zimny? I tylko gdy jest zimny.
  • #14 4678310
    Trabi
    Poziom 36  
    Trabi napisał:
    ...A przede wszystkim: co z tym szarpaniem silnika jak jest zimny? I tylko gdy jest zimny...

Jakby kogoś interesowało - rozwiązałem problem. Taka nierówna pracę wywoływały za ciasne zawory. Wyregulowałem je i jak reka odjął :D
  • #15 4684924
    Trabi
    Poziom 36  
    Choć u siebie tego nie robiłem po ustawieniu zaworów, to 1800obr/min uspokoiło się po 50 km jazdy. Ale nie zaszkodzi - jak ktoś ma dostęp do VAGa i przeczyścił przepustnicę - tego zrobić :-) .
  • #16 4928981
    paluch36
    Poziom 12  
    Wracam do tego tematu ponieważ nie udało mi sie zlikwidować tego problemu postanowiłem zmienić lambde i przepustnice i wszystko jest prawie ok, ale brak mu mocy tak jak by sie troszkę przylewał jak chce się go zerwać łapie doła i niema siły.
  • #17 5491205
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    brak mocy i nierówna praca silnika wskazuje na prace 3 cylindrów. radziłbym sprawdzić nakładke na świece czy nie jest popuszczona, świece, albo czy uszczelki pod klawiatura/głowicą nie popuściły.
  • #18 6300342
    aaaaa
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    jeszcze raz adaptacja przepustnicy
  • #19 6300516
    jkm73
    Poziom 21  
    Ocena: 173
    moze wydech przypchany.. :)
  • #20 6500647
    xwojcio
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Witam
    A ja mam problem taki z Felą 1,3 MPI, że gdy w nocy jest chłodno i wilgotno, to fela odpala i szarpie na wolnych obrotach z obrotami ok. 900, przy dodaniu gazu, efekt jakby nie paliła na wszystkie gary. Jak wygrzeje się w słońcu pod blokiem cały dzień - odpala bez problemu i ma równe obroty ponad 1000 i pracuje prwidłowo. Wszystkie możliwe konektory spsikałem WD40 wtykę i kable do cewki gumy na listwie Championa, konektory przy simos, czyśiłem halontron i czujniki temperatury, nie wiem co dalej robić ????
  • #21 6500778
    MIRAS-S
    Poziom 19  
    Ocena: 91
    Sprawdź czy na cylindrach masz odpowiednie ciśnienie czy przypadkiem jakiś zawór nie przepuszcza bo jeśli tak to nie dość ,że silnik nie będzie miał wolnych obrotów to mocy i także.
  • #22 6501154
    maszan
    Poziom 25  
    Ocena: 133
    xwojcio napisał:
    Witam
    A ja mam problem taki z Felą 1,3 MPI, że gdy w nocy jest chłodno i wilgotno, to fela odpala i szarpie na wolnych obrotach z obrotami ok. 900, przy dodaniu gazu, efekt jakby nie paliła na wszystkie gary. Jak wygrzeje się w słońcu pod blokiem cały dzień - odpala bez problemu i ma równe obroty ponad 1000 i pracuje prwidłowo. Wszystkie możliwe konektory spsikałem WD40 wtykę i kable do cewki gumy na listwie Championa, konektory przy simos, czyśiłem halontron i czujniki temperatury, nie wiem co dalej robić ????

Zawory sprawdzales na zimnym ? 0.25S/0.2W.Jest gaz?Jesli jest to problem moze powodowac emulacja sondy lambda(rozjezdzaja sie mapy wtryskow) .U siebie w Felicji na zime ustawiam emulacje na ok 65% dzieki temu przy opalaniu nie zalewa (Ecu ustawia mniejsze czasy wtrysku) ale zas jak sie nagrzeje to czuc ze ma przydlawienia.Teraz jak juz cieplo jest ustawiam emulacje na 50% przy odpalaniu jest w miare i po nagrzaniu auto jezdzi normalnie.
  • #23 6516305
    xwojcio
    Poziom 15  
    Tak zawory to pierwsza czynność jaką robiłem myśłałem, że są podparte, ale nie. Emulacją lamdy się nie bawiłem, jedynie co robiłem to reset Simos menagerem po czyszczeniu przepustnicy, ale to było dawno i myślę, że wpływu na opisywaną pracę silnika nie ma.
  • #24 6767993
    xwojcio
    Poziom 15  
    Od tamtego czasu nastąpiła wymiana świec, czyszczenie przepustnicy, lecz objaw pozostał, acha lambda sprawdzana - jest ok, poradzcie coś
  • #25 6769968
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 245
    a może problem tkwi w czujniku temperatury zasysanego powietrza i mapsensorze ( 2 czujniki w jednej obudowie zamontowane na kolektorze dolotowym) kiedyś w czasie czyszczenia za bardzo rozszerzyłem styk damski ( wtyczka) i własnie Fela nie miała siły jechac
  • #26 6771916
    xwojcio
    Poziom 15  
    Czyszczony był, ale czy do końca sprawny tego nie wiem, błędów na Vagu bynajmniej nie generuje, ale zastanowię się nad jego podstawieniem, bo tu chodzi napewno o temp. Gdy autko stoi w słaońcu jest wszystko ok, jak w cieniu i jest chłodno, to mankament występuje.
  • #27 6995592
    xwojcio
    Poziom 15  
    Już wszystko ok, po wymianie czujnika Halla objaw minął. Dziwne zawsze wydawało mi się, że uszkodzenie halla w kazdym przypadku powoduje wyłączenie silnika samochodu. Temat można zamknąć !

Podsumowanie tematu

✨ Skoda Felicia 1.3 MPI po czyszczeniu przepustnicy zaczęła tracić moc i dusić się, a silnik nierówno pracował, szczególnie na zimno, z problemami z ssaniem. Konieczne było wykonanie adaptacji przepustnicy, jednak standardowe narzędzia jak VAG-COM 208.1 i kabel OBD K+L line nie pozwalają na pełne ustawienie nastaw podstawowych. Pomocny okazał się program Autocomsoft SIMOS Manager, umożliwiający reset i adaptację przepustnicy. Problemy z ssaniem i nierówną pracą silnika często wiązały się z uszkodzonym czujnikiem temperatury cieczy chłodzącej (G62) lub czujnikiem Halla, którego wymiana rozwiązała problem. Dodatkowo wskazywano na konieczność regulacji zaworów, sprawdzenia świec, uszczelek pod głowicą oraz stanu nakładek na świece. Występowały też sugestie dotyczące emulacji sondy lambda, szczególnie w warunkach zimowych. Ostatecznie problem ustąpił po wymianie czujnika Halla, co potwierdziło, że usterka elektroniczna czujnika temperatury powietrza zasysanego i powiązanych elementów była przyczyną spadku mocy i nierównej pracy silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA