logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi CMT 2441 - przetwornica działa tylko po szybkim włączeniu z klawiatury

Bogdan Bobrowski 26 Paź 2007 22:24 1401 3
REKLAMA
  • #1 4418316
    Bogdan Bobrowski
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Dioda w stanie st-by na przemian zapala sie i gaśnie,a przetwornica wydaje charakterystyczny warkot.Wymieniłem kondensatory 4,7 uF/160V po stronie pierwotnej (3 szt) oraz sprawdziłem i wymieniłem kilka szt. kondensatorów po stronie wtórnej.Dodatkowo wymieniłem moduł HM 9207 i bez pozytywnego rezultatu.Natomiast słychać ,że zaraz po załączeniu i wyłączeniu zasilania przetwornica jakby zaczynała poprawnie pracować.Faktycznie tak jest,ponieważ jeśli zaraz po załączeniu zasilania wył. sieciowym naciśniemy z klawiatury lokalnej K+ ,telewizor startuje i wszystko jest ok.Jeśli teraz wyłączymy go z pilota i załączymy,będzie działał,natomiast gdy wyłączy go się z sieci i odczeka ,aż kondensator 82uF/400V się rozładuje powracamy do opisywanych problemów.Jeśli Ktoś zna ewentualną przyczynę proszę o info.Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4418384
    TTomi
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Miałem podobny objaw wymieniłem pojemność na 400V tylko że wstawiłem o mniejszej pojemności niż była,aby szybciej się ładowała (z 63 na 50uF).Spróbuj może pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 4421126
    A.J.Electronics
    Poziom 18  
    Ocena: 43
    Witam.

Spróbuj taką wymianę:
    Wymień R818 na 15K/3W, wymień C845 na 100uF, dodaj równolegle do zenerki D812 rezystor 5.1K.

Powodzenia.
  • #4 4434832
    Bogdan Bobrowski
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Problem został rozwiązany-okazało się ,że jedna z wymienionych pojemności 10uF/160V nie miała w rzeczywistości swojej wartości i po wymianie TV ruszył poprawnie.Jednak należy przed wymianą zawsze zmierzyć nowo podstawianą wartość.Coraz więcej sprzedawanych jest elementów-bubli i to bardzo wprowadza w błąd naprawiających.Zamykam temat i dziękuje wszystkim za okazaną pomoc.Pozdrawiam!
REKLAMA