logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eliminacja zakłóceń z urządzeń zasilanych z sieci.

h1000 29 Paź 2007 09:13 6136 18
REKLAMA
  • #1 4425645
    h1000
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Poszukuję informacji na temat walki z zakłóceniami silnika zasilanego z sieci 230V. Na dachu budynku są zamontowane wyciągi powietrza, gdy są załączone na pasmach kf mam sieczkę 9+20, gdy wyłączone poziom szumu 9+5. O ile ts520 sobie z tym radzi, no to ic746 jest zupełnie nieprzydatny, ft817 też jakoś to znosi. Jak wyeliminować sianie takich silników?
  • REKLAMA
  • #2 4425676
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    h1000 napisał:
    Poszukuję informacji na temat walki z zakłóceniami silnika zasilanego z sieci 230V. Na dachu budynku są zamontowane wyciągi powietrza, gdy są załączone na pasmach kf mam sieczkę 9+20, gdy wyłączone poziom szumu 9+5. O ile ts520 sobie z tym radzi, no to ic746 jest zupełnie nieprzydatny, ft817 też jakoś to znosi. Jak wyeliminować sianie takich silników?

Witam
    Sprawdź, czy zakłócane jest "Radio Maryja" a jeżeli tak to dzwoń do O. T.Rydzyka i On juz te zakłócenia wyeliminuje całkowicie. To tak żartobliwie, ale w sumie masz poważny problem. Teraz mało kto dba o to aby urządzenia spełniały normy a co dopiero aby komuś nie zakłócały KF itp. Jako przykład podam laboratorium w którym po zainstalowaniu komputerów zmniejszyły się (właśnie przez zakłócenia od zasilaczy z komputerów) możliwości pomiarowe i tak już pozostało.
    Pozostaje tylko UKF (na razie).
  • REKLAMA
  • #3 4426235
    SP8JUX
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 295
    Czasami pomaga zastosowanie na zasilaniu filtrów od pralek automatycznych (jakieś 15zł)
    Marek
  • #4 4426327
    electronictubes
    Poziom 21  
    SP8JUX napisał:
    Czasami pomaga zastosowanie na zasilaniu filtrów od pralek automatycznych (jakieś 15zł)
    Marek

Witam
    Sam je stosuję i wiem, ze np. w dawnych elektromechanicznych dalekopisach był tzw. filtr wieloczłonowy podłączony do silnika prądu stałego.
    W tym jednak wypadku trzeba zastosować wszystkie możliwe filtry i ekranowania przewodów zasilających, np. owijając je taśmą stalową, permalojową np. z taśmowego rdzenia toroidalnego używanego czasem w przekładnikach pomiarowych.
  • #5 4426418
    h1000
    Poziom 14  
    Z tym ekranowaniem przewodów to ciężka sprawa, instalacji do tych wyciągów na dachu jest łącznie z 70m. Wentylatory są zamknięte w metalowych konserwach i podłączone do instalacji odgromowej (konserwy)
  • REKLAMA
  • #6 4426458
    electronictubes
    Poziom 21  
    h1000 napisał:
    Z tym ekranowaniem przewodów to ciężka sprawa, instalacji do tych wyciągów na dachu jest łącznie z 70m. Wentylatory są zamknięte w metalowych konserwach i podłączone do instalacji odgromowej (konserwy)

Przykryj te przewody metalowymi rynnami, jeśli nie są w stalowych rurkach, oczywiście za zgodą administracji to ona może to zrobić na Twój wniosek i trzeba te rynny uziemić. Jest stosowna ustawa o zakłóceniach, gdzieś na stronach UKE, trzeba się na nią powołać, bo nie mogą Ci te urządzenia utrudniać Twojej legalnej komunikacji elektronicznej. Nie mogą utrudniać zwłaszcza odbioru sygnałów radiowych.
  • #7 4426748
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1237
    Nie wiem czy masz dostęp do tego ale sprawdź czy przypadkiem wentylatory nie są sterowane elektronicznymi sterownikami, spełniającymi te same cechy co styczniki ale oparte na triakach. Jeżeli tak to najprawdopodobniej masz źródło zakłóceń.
  • #8 4426769
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    h1000 napisał:
    (1) Poszukuję informacji na temat walki z zakłóceniami silnika zasilanego
    z sieci 230V(...)Jak wyeliminować sianie takich silników?
    (2) Na dachu budynku są zamontowane wyciągi powietrza,
    gdy są załączone na pasmach kf mam sieczkę 9+20,
    gdy wyłączone poziom szumu 9+5.
    (3) O ile ts520 sobie z tym radzi, ft817 też jakoś to znosi,
    no to ic746 jest zupełnie nieprzydatny.
    (1) https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic861382.html#4416479
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic849930.html#4375188
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic734739.html#3777409
    (2) Więcej niż jedno źródło zakłóceń...
    (3) A to jeszcze ciekawsze. Na razie nie wiadomo czy te zakłócenia są
    przewodzone czy promieniowane. Oraz konkretnie które jakie.
    Czy odbiornik (x,y,z) zasilany z akumulatora też odbiera zakłócenia ?
    Jakie anteny, przewody, w ilu miejscach uziemione/ połączone z masą/
    połączone z instalacją odgromową ekrany przewodów ?
    Jakie były próby z dodatkowymi filtrami pasmowymi w.cz. ?
    Jakie były próby szukania źródła zakłóceń i określenia ich widma ?
    W blokach ostatnio najmodniejszym źródłem zakłóceń są nowe telewizory
    (plazmowe i nie tylko), falowniki do silników wind (wersja CE=Całkowita
    Eliminacja elementów EMC) - konkurują z dotychczasowymi: komputery
    (PC+peryferia i wbudowane w sprzęt AGD/RTV), świetlówki (wszystko
    w wersji CE=China Export...)
  • #9 4428640
    h1000
    Poziom 14  
    MDK udostępnił pomieszczenia na klub łączności w nowo oddanym budynku - bezpłatnie, więc wszelkie sprawy techniczne trzeba zrobić we własnym zakresie i na własny koszt. Do testów budynek został zupełnie pozbawiony zasilania. Z akumulatora ft817 pracował normalnie, icom też z akumulatora działał - pomijam fakt że to siajs ale działał.
    Ponownie po kolei budynek został uzbrajany w prąd - oświetlenie, winda, sieć komputerowa itd, zakłócenia występują jedynie przy włączonej wentylacji.
    Sieczka na pasmach występuje przy zasilaniu z zasilacza jak i akumulatora.
  • #10 4428658
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Witam.

Jeżeli jesteś legalnym (jesteście) użytkownikiem eteru , to zgłoś w/w sprawę do Komisji Eterowej w najbiższym UKE. Przyjadą , sprawdzą i wydadzą ekspertyzę (bez płatnie).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 4428664
    h1000
    Poziom 14  
    Co mi po ekspertyzie? Jak klub dostaje pomieszczenia gratis to niema co wybrzydzać. Interesują mnie metody pozbycia się tej uciążliwości.
  • #12 4428683
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    No to masz problem. Taki podarek- kukułcze jajo. Popróbuj na początek prawdziwie zaekranować przewody zasilajace te silniki od wentylatorów. Ponieważ PRAWDZIWE ekranowanie to PRAWDZIWA sztuka jesli nie czujesz sie najocniejszy w tej dziedzinie poproś o ocenę sytuacji któregos z bardziej doświadczonych kolegów. Jeśli to nie pomoże (co jest bardzo prawdopodobne) spróbuj teraz zastosować wszelkie mozliwe filtry na doprowadzeniu antenowym. Skoro jedeno radio "grało" a inne nie, to dojdź do tego dlaczego tak sie dzieje. Czym się różnią te radia? Wydaje mi sie to najlepszą drogą. Z doświadczenia wiem, że czeka cię ciężka walka. Ja miałem podobna sytuację i przez dwa lata nie potrafiłem w swoim bloku znaleść żródła brumu (także z akumulatora!) Skończyło się to wtedy gdy sąsiad wymienił przepaloną instalację (kradł prąd i przepalił zero). Powodzenia .
  • #13 4429362
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Niewiele pewnie pomogę, ale jeśli te silniki są zasilane falownikiem i kabel jest niekranowany oraz nie ma dławika na wyjściu to możecie zapomnieć o odbiorze w czasie pracy wentylacji. W żle skonstruowanych urządzeniach prądy pasożytnicze w układach napędowych zasilanych z falownika potrafią zniszczyć łożyska silnika. Układ zasilania silnika: falownik - kabel - silnik, powinien być "szczelny" a przewody uziemiające płaski (taśmy). Przewód okrągły ma za dużą indukcyjnść.
  • #14 4433062
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4433064
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    elekctronicstubes jak nie wiesz o czym dyskutować to nie zabieraj glosu i Ojca Rydzyka zostaw w spokoju i tak na stare lata będziesz słuchał tego radia za dużo po ludziach chodzę i widzę - życie jeszcze cię pokory nauczy kiedy nie ma komu szklanki wody podać!
    koledzę radzę poszukać filtrów od starych telewizorów Jowisz Helios itp powinno pomóc, tam są specjalne kondensatory wycinające zakłócenia (czerwony okrągły z trzema wyproadzeniami)dodatkowe wyprowadzenie łączymy z dobrym uziemieniem) zastosować ze dwa takie filtry w szereg stosowałem do zasilaczy komp. monit, otv itp włączamy przy samym silniku-najlepiej na zaciskach- i uziemienie -ekran
    vy 73!!!
  • Pomocny post
    #16 4433848
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Ja bym zastsoowal porzadne uklady blokujacy zaklocenia czy to od starych telewizorow czy tez z innych zrodel i zaistalowal przy samych silnikach wewnatrz obudowy metalowej. Uziemienie do obudowy. Takie same uklady na wejsciu kabli przy skrzynce zasilajacej. Uziemienie do obudowy skrzynki lub szyn uziemiajacych. Dobrym pomyslem jest ekranowanie kabli rukami metalowymi (polaczonymi z uziemieiem), ale dlawiki (z kondesatorami blokujacymi) sa niezbedne.
    Filtrowanie sygnalu z anteny nic nie da. Trzeba usunac zrodlo zaklocen.

PS. A jakby tak co pare metrow dac kondensatory blokujace oba przewody sieciowe do masy? Tylko nie moga to byc kondensatory na 500V, musza byc co najmniej na tysiac i dobrej jakosci.
  • #18 4438976
    lancet
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam.Jeżeli są to silniki od klimatyzacji ,to ich prędkość obrotowa sterowana jest przez falowniki.A to sieje potężnie.Zlikwidowanie zakłuceń będzie polegało na wykonaniu prawdłowej instalacji zasilającej te silniki.Sugeruję tu odpowiedz kolegi Czesława.Pozdrawiam,Andrzej.:D
  • #19 4457576
    h1000
    Poziom 14  
    O ile do wypowiedzi kolegi sp8gsc zazwyczaj podchodzę sceptycznie, to w tym wypadku zaproponowana przez niego pomoc ( informacja) została wdrożona w życie z b.dobrym skutkiem. Wszak problem nie ustąpił, to jednak skala zakłóceń znacząco zmalała. Czekam na dalsze pomysły.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy eliminacji zakłóceń radiowych generowanych przez silniki wentylatorów zasilanych z sieci 230V, które powodują silne interferencje na pasmach KF, szczególnie widoczne przy włączonej wentylacji. Problem nasila się przy zastosowaniu falowników do sterowania prędkością silników, co generuje prądy pasożytnicze i zakłócenia elektromagnetyczne. Proponowane rozwiązania obejmują stosowanie filtrów przeciwzakłóceniowych (np. filtry z pralek automatycznych, filtry z kondensatorami i dławikami), ekranowanie przewodów zasilających metalowymi osłonami połączonymi z uziemieniem, a także prawidłowe uziemienie obudów silników i skrzynek zasilających. Zalecane jest również sprawdzenie, czy wentylatory nie są sterowane triakami lub innymi elektronicznymi sterownikami generującymi zakłócenia. Wskazano na konieczność usunięcia źródła zakłóceń zamiast jedynie filtrowania sygnału antenowego. Wskazano na możliwość zgłoszenia problemu do Komisji Eterowej UKE, jednak autor preferuje praktyczne metody eliminacji zakłóceń. Wdrożenie filtrów i ekranowania przyniosło znaczną poprawę, choć problem nie został całkowicie rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA