Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Slaby odbior fal VW Passat b5

mateusz1980 31 Paź 2007 18:42 21652 12
  • #1 31 Paź 2007 18:42
    mateusz1980
    Poziom 9  

    Witam! mam taki problem iz kupilem passata z oryginalnym radiem i radio dziala (kaseciak) kasety graja ladnie pieknie ale radio szumi a czesci fali wogole nie odbiera antena jest podlaczona co moze byc przyczyna tego szumu?? prosze o pomoc :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    co moze byc przyczyna takich zakłóceń ??

    0 12
  • #2 31 Paź 2007 21:18
    jurekN
    Poziom 22  

    Przyczyną jest pewnie wzmacniacz antenowy który znajduje się przy antenie najprostrzy sposób aby się przekonać nalerzy podłączyć zwykły kawałek druta miedzianego do wejścia antenowego odbiornika ale trzeba uwarzać żeby nie zrobić zwarcia poniewarz z wyjscia ant. odbiornika fabrycznego wychodzi 12V do zasilania wzmacniacza antenowego


    Moderowany przez Błażej:

    Przypomnę koledze, że występuje w naszej pisowni także literka ż. I od czasu do czasu należało by jej użyć (tam, gdzie potrzeba).

    0
  • #3 01 Lis 2007 09:23
    adams_pasek
    Poziom 12  

    przeczyśc styki w stopce anteny!!!! do tego trzeba częściowo odkręcić podsufitkę

    0
  • #4 02 Lis 2007 06:49
    mateusz1980
    Poziom 9  

    Aha no to odkrece zobacze i napisze czy pomoglo!! dzieki

    3
  • #5 02 Lis 2007 09:18
    Tomek 35
    Poziom 15  

    Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, aby samochodowa, radiowa antena aktywna miała zasilanie po przewodzie antenowym. Zwykle masą zasilania i sygnału jest oplot tego przewodu natomiast + zasilania realizowany jest innym przewodem i pochodzi ze złącza iso. Często jest tak, że przewód ten jest przyklejony do przewodu antenowego. Napięcie na nim pojawia się po załączeniu radia.

    1
  • #6 02 Lis 2007 11:16
    SlaweK
    Poziom 43  

    W takim razie popatrz sobie na schemat jakiegokolwiek radia do VW a mamy kilka na forum w odpowiednim dziale i zobaczysz układ zasilania wzmacniacza przez kabel antenowy lub praktycznie zmierz napiecie na gnieżdzie anteny, na włączonym jakimś radiu od VW.

    SławeK

    1
  • #7 02 Lis 2007 14:28
    norbert.s.

    VIP Zasłużony dla elektroda

    Tomek 35 napisał:
    Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, aby samochodowa, radiowa antena aktywna miała zasilanie po przewodzie antenowym. Zwykle masą zasilania i sygnału jest oplot tego przewodu natomiast + zasilania realizowany jest innym przewodem i pochodzi ze złącza iso. Często jest tak, że przewód ten jest przyklejony do przewodu antenowego. Napięcie na nim pojawia się po załączeniu radia.


    To nie mój dział, ale mam pytanie?
    Co miała wnieść ta wypowiedź? Pokazać, że kolegi wiedza na temat anten samochodowych jest ograniczona i znikoma?
    Jest taka zasada, nie mam o czymś pojęcia, to nie zabieram głosu.
    To forum wygladałoby znacznie lepiej, gdy użytkownicy się do niej stosowali.
    Tak zasilane anteny występują od dłuższego czasu praktycznie w całej grupie VW, a od pewnego czasu w nowych Oplach
    i grupie PSA.

    0
  • #8 02 Lis 2007 19:12
    Tomek 35
    Poziom 15  

    No tak wszystko się zgadza co napisali Moderatorzy. Jeśli nie zabrał bym głosu to bym się nie dowiedział, a teraz sprawdziłem to jeszcze na radiu Alpha-5 i jestem pewny, że w samochodach też są takie rozwiązania stosowane. Przeważnie naprawiam instalacje w starszych modelach samochodów i z tąd moja nie wiedza.

    0
  • #9 03 Lis 2007 18:22
    adams_pasek
    Poziom 12  

    w swoim pasku miałem problem z prawidłowym odbiorem fal radiowych, wyczyściłem styki w antenie bo były zaśniedziałe, i okolice stopki anteny. POMOGŁO!!!! mam navi MFD

    0
  • #10 11 Kwi 2008 21:01
    mateusz1980
    Poziom 9  

    Niestety nic nie pomaga kupilem juz nowa antene a dokladnie to 2 i nic podlaczam ale ciegle gubi fale niestety i nie wiem co moze byc tego przyczyna :( pomozcie

    4
  • #11 11 Kwi 2008 23:05
    SlaweK
    Poziom 43  

    A zasilanie do wzmacniacza w antenie sprawdziłeś i podłączyłeś nową z zasilaniem przez kabel antenowy ?

    SławeK

    1
  • #12 02 Wrz 2009 22:57
    dudi102
    Poziom 2  

    Witam. Mam ten sam problem. Wyciągnąłem oryginalne radio VW i włożyłem sony. Teraz moje pytanie jak moge podłączyć +12 do wzmacniacza antenowego, bo w sony prawdopodobnie nie ma takiego wyjścia na przewód antenowy. Z góry dziękuje za odpowiedz

    4
  • #13 03 Wrz 2009 07:40
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 35  

    Załóż separator antenowy i po sprawie.

    0
  Szukaj w 5mln produktów