logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby odbiór fal radiowych w VW Passat B5 - przyczyny zakłóceń?

mateusz1980 31 Paź 2007 18:41 32356 12
REKLAMA
  • #1 4434055
    mateusz1980
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam! mam taki problem iz kupilem passata z oryginalnym radiem i radio dziala (kaseciak) kasety graja ladnie pieknie ale radio szumi a czesci fali wogole nie odbiera antena jest podlaczona co moze byc przyczyna tego szumu?? prosze o pomoc :)

Dodano po 1 [minuty]:

co moze byc przyczyna takich zakłóceń ??
  • REKLAMA
  • #2 4434697
    jurekN
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Przyczyną jest pewnie wzmacniacz antenowy który znajduje się przy antenie najprostrzy sposób aby się przekonać nalerzy podłączyć zwykły kawałek druta miedzianego do wejścia antenowego odbiornika ale trzeba uwarzać żeby nie zrobić zwarcia poniewarz z wyjscia ant. odbiornika fabrycznego wychodzi 12V do zasilania wzmacniacza antenowego

Moderowany przez Błażej:

Przypomnę koledze, że występuje w naszej pisowni także literka ż. I od czasu do czasu należało by jej użyć (tam, gdzie potrzeba).

• #3 4435686
    adams_pasek
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    przeczyśc styki w stopce anteny!!!! do tego trzeba częściowo odkręcić podsufitkę
  • REKLAMA
  • #4 4438710
    mateusz1980
    Poziom 10  
    Aha no to odkrece zobacze i napisze czy pomoglo!! dzieki
  • #5 4438900
    Tomek 35
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, aby samochodowa, radiowa antena aktywna miała zasilanie po przewodzie antenowym. Zwykle masą zasilania i sygnału jest oplot tego przewodu natomiast + zasilania realizowany jest innym przewodem i pochodzi ze złącza iso. Często jest tak, że przewód ten jest przyklejony do przewodu antenowego. Napięcie na nim pojawia się po załączeniu radia.
  • REKLAMA
  • #6 4439246
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    W takim razie popatrz sobie na schemat jakiegokolwiek radia do VW a mamy kilka na forum w odpowiednim dziale i zobaczysz układ zasilania wzmacniacza przez kabel antenowy lub praktycznie zmierz napiecie na gnieżdzie anteny, na włączonym jakimś radiu od VW.

SławeK
  • #7 4439851
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4440925
    Tomek 35
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    No tak wszystko się zgadza co napisali Moderatorzy. Jeśli nie zabrał bym głosu to bym się nie dowiedział, a teraz sprawdziłem to jeszcze na radiu Alpha-5 i jestem pewny, że w samochodach też są takie rozwiązania stosowane. Przeważnie naprawiam instalacje w starszych modelach samochodów i z tąd moja nie wiedza.
  • #9 4442903
    adams_pasek
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    w swoim pasku miałem problem z prawidłowym odbiorem fal radiowych, wyczyściłem styki w antenie bo były zaśniedziałe, i okolice stopki anteny. POMOGŁO!!!! mam navi MFD
  • REKLAMA
  • #10 5019892
    mateusz1980
    Poziom 10  
    Niestety nic nie pomaga kupilem juz nowa antene a dokladnie to 2 i nic podlaczam ale ciegle gubi fale niestety i nie wiem co moze byc tego przyczyna :( pomozcie
  • #11 5020526
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    A zasilanie do wzmacniacza w antenie sprawdziłeś i podłączyłeś nową z zasilaniem przez kabel antenowy ?

SławeK
  • #12 6973888
    dudi102
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam. Mam ten sam problem. Wyciągnąłem oryginalne radio VW i włożyłem sony. Teraz moje pytanie jak moge podłączyć +12 do wzmacniacza antenowego, bo w sony prawdopodobnie nie ma takiego wyjścia na przewód antenowy. Z góry dziękuje za odpowiedz
  • #13 6974267
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1708
    Załóż separator antenowy i po sprawie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem słabego odbioru fal radiowych w VW Passat B5 z oryginalnym radiem (kasetowym) może wynikać z kilku przyczyn. Częstą przyczyną jest uszkodzony lub niewłaściwie zasilany wzmacniacz antenowy, który w Passacie jest zasilany napięciem 12V przesyłanym przewodem antenowym. Należy sprawdzić obecność napięcia na gnieździe antenowym oraz poprawność podłączenia zasilania wzmacniacza. Innym rozwiązaniem jest oczyszczenie styków w stopce anteny oraz w jej okolicach, co często poprawia odbiór. Wymiana samej anteny nie zawsze rozwiązuje problem, jeśli wzmacniacz antenowy nie jest prawidłowo zasilany lub styki są skorodowane. W przypadku wymiany oryginalnego radia na inne, np. Sony, może być konieczne zastosowanie separatora antenowego, aby zapewnić odpowiednie zasilanie wzmacniacza antenowego. Dyskusja potwierdza, że w grupie VW oraz w niektórych modelach Opla i PSA stosuje się zasilanie wzmacniacza antenowego przez przewód antenowy, co jest istotne przy diagnostyce i naprawie instalacji radiowej w samochodzie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA