logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik czasowy do mini zgrzewarki rezystancyjnej z regulacją i wyświetlaczem

Jan G. 04 Lis 2007 21:30 2388 16
REKLAMA
  • #1 4446916
    Jan G.
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    W ramach placy dyplomowej buduję mini zgrzewarkę rezystancyjną. Urządzenie już działa tyle że całość obsługiwana jest ręcznie i tym samym nie ma mowy o powtarzalności wyników (a to dłużej a to krócej przepuszczę prąd zgrzewania i każda zgrzeina wychodzi inna). Poszukuję precyzyjnego sterownika czasowego, który wykonywałby następujący cykl:

1. Podaję impuls i stycznik nr. 1 zwiera się,
    2. Po określonym czasie np 0,5s zostaje zwarty stycznik nr.2 na czas np. 0,25 s
    3. Po określonym czasie np 0,5 s od rozwarcia się stycznika nr. 2 rozwiera się stycznik nr. 1

Zależy mi na tym by cały cykl był uruchamiany jednym impulsem i by sterownik czasowy dawał możliwość regulacji poszczególnych czasów. Najlepiej gdyby był jakiś wyświetlacz. Powiem szczerze, że nie znam się na rzeczy i uważam, że nie muszę się na wszystkim znać i dlatego proszę szanownych kolegów i koleżanki o pomoc (mężczyźni też pytają o drogę - wspomnienia tych, którzy przeżyli). Czy istnieją gotowe sterowniki czasowe które wykonują w/w cykl czy też ktoś potrafiłby zbudować coś takiego? PS. Proszę o wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • #2 4447194
    romario4
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Układ wydaje się być dość prosty aby dało się go wykonać za pomocą tradycyjnych elementów (np. NE 555). Jeśli do tego miałaby dojść regulacja i wizualizacja nastaw czasowych to rozsądnym rozwiązaniem było by zrobienie tego na jakimś mikrokontrolerze. Poza tym przy takich krótkich czasach (0,25s) zamiast styczników, które wnoszą jakieś dodatkowe opóźnienia, zastosował bym np. triaka.
    Pozdrawiam
  • #3 4447291
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 31
    Za triakami (lub może raczej IGBT) przemawia fakt, że styczniki będą nieźle dawać w "D" mikrokontrolerowi...
    Generalnie program prosty a jedynie będzie zabawy z zabezpieczeniem układu przed zakłóceniami...
    Całość zamknięta w metalowej obudowie...
    Oprócz elementów które pracują z napięciem sieci...
    Tzn. optotriaki i triaki...
    Opto- i triaki tak czy tak będą potrzebne bo styczniki zapewne sterowane 230AC...
    Przydałby się też jakiś układ który niezależnie od uC będzie wstanie rozłączyć styczniki...
    W razie jakby uC jednak dostał "świra"...
  • #4 4447835
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Zdecydowanie mikrokontroler + LCD 2x16 znaków i ze dwa trzy przyciski. Pomimo, że 555 byłby dobrym rozwiązaniem nie udałoby się uzyskać powtarzalności. Kupienie wieloobrotowych potencjometrów z odpowiednimi gałkami będzie kosztować więcej niż wersja z uC a i tak nie będzie to to samo na dłuższą metę.
    Co do elementów wykonawczych to pewnie triaki ale za nim co to dobrze by było gdyby kolega podał więcej szczegółów na temat grzałki. Nie wykluczone, że można by użyć tranzystorów do sterowania obciążeniem (grzałki DC).

--
    pozdrawiam
  • #5 4447938
    Jan G.
    Poziom 14  
    Zdaję sobie sprawę, że stycznik (http://www.impol-1.pl/pdf/C100_80_en.pdf model C100/320) będzie wprowadzały zwłokę ale myślę, że za każdym razem powinna być ona prawie taka sama i dzięki temu będą ją mógł uwzględnić przy doborze czasów. Cewka stycznika zasilana jest napięciem 24V podobnie jak cewki rozdzielacza pneumatycznego. Pobór prądu przez każdą cewkę jest <500mA przy czym zawsze w układzie jednocześnie pracuje tylko jedna cewka (albo stycznik albo rozdzielacz). Zastanawiam się nad zastąpieniem stycznika szybkim blokiem tyrystorowym (http://www.allegro.pl/item262339538_szybki_blok_tyrystorowy_aeg_1000_v_200_a.html).
    Co do obciążenia to nie będzie nim grzałka ale dwie cienkie blaszki (0,5 mm każda) ze stopu niklu. Na rezystancji ich styku bedzie wydzielało się ciepło zgodnie z prawem Joule - Lenza. Prąd zgrzewania wynosi 100-150A
    Nie wiem czy to wystarczające informacje, pytajcie a odpowiem.
  • REKLAMA
  • #6 4447998
    pubus
    Poziom 30  
    Zależy z jaką częstotliwością będą pracować te styczniki...
    Jeżeli czas pomiędzy cyklami będzie również krótki to bardziej pasowały by triaki lub styczniki ale półprzewodnikowe...
    Zdaje się, że w EP było niedawno coś na ich temat...
    O ile dobrze pamiętam były tam modułu (scalone) gdzie w strukturze było wszystko co jest potrzebne do sterowania nimi z uC... tzn separacja galwaniczna (optotriak) i element wykonawczy...
    Takie ustrojstwo znacznie uprościło by sprawę...
  • REKLAMA
  • #7 4448626
    Jan G.
    Poziom 14  
    Wracam do tematu. Czy są takie gotowe zestawy stosowny mikrokontroler z wyświetlaczem czy też samemu trzeba sobie to złożyć i zaprogramować?
  • #8 4449223
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

Podejrzewam, że dałoby się dopasować coś konkretnego z całej gamy "dostępnych" sterowników, jednak ich cena jest raczej nieprzystępna a w dodatku ilość oferowanych przy tym funkcji jest poprostu przerostem formy nad trścią. Moim skromnym zdaniem w rachubę wchodzi wykonanie czegoś takiego we własnym zakresie (ewentualnie zlecić :)).

--
    pozdrawiam
  • #9 4449327
    Jan G.
    Poziom 14  
    Wobec tego jeżeli jest ktoś chętny na fuchę (zakładam że potrafi złożyć w/w sterownik) to proszę pisać na priva.

A kto wie jak zbudować przełącznik, który wyłącza się przy osiągnięciu określonego napięcia (narastanie napięcia od 0 do 2,5V)?
  • #10 4453755
    Jan G.
    Poziom 14  
    Po namyśle zmieniłem zdanie. Nie będę komplikował układu. Potrzebuję jedynie zbudować precyzyjny łącznik czasowy to jest łącznik który będzie wysyłał impuls przez określony czas od 0,25s do 2s na transoptor (czy coś takiego) a ten na cewkę stycznika. W rezultacie uzyskam załączanie stycznika na okreslony precyzyjnie czas. I teraz moje pytanie. Jak to zbudować :)
  • REKLAMA
  • #11 4455156
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 208
    Stosowanie mikroprocesora to przerost formy nad teścia. Wystarczy przekaźnik czasowy 85.32-230 np z TME , może sterować od razu stycznikiem wykorzystanie styków pomocniczych w stycznikach i układ będzie działał.
  • #12 4455974
    romario4
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    diag napisał:
    Stosowanie mikroprocesora to przerost formy nad teścia. Wystarczy przekaźnik czasowy 85.32-230 np z TME , może sterować od razu stycznikiem wykorzystanie styków pomocniczych w stycznikach i układ będzie działał.

Z tego co pisze na początku tego postu to mowa jest o trzech czasach więc potrzeba by było trzy sztuki takich przekaźników, to jeśli chodzi o mnie to stawiałbym jednak na mikrokontroler.
  • #13 4455998
    Jan G.
    Poziom 14  
    Pomysł z przekaźnikiem czasowym typu 85.04-230 z TME jest bardzo dobry. Przedmówca nie zauważył, że w międzyczasie zmieniłem zdanie :)
    Początkowo miałem obawy, czy zaproponowany przekaźnik będzie wykonywał cykle poniżej sekundy ale po sprawdzeniu danych odetchnąłem z ulgą bowiem wykonuje on cykle nawet 0,05s. Dziekuję za pomoc.
  • #14 4463086
    Jan G.
    Poziom 14  
    Jakie są wady a jakie zalety zastosowania bloku tyrystorowego zamiast stycznika? Zdjęcie przedstawia przykładowy blok 1000V 200A. Czy chcąc załączać prąd o natężeniu 100A i napięciu 3V moge wykorzystać ten blok czy też jego rezystancja (czy inne włąsności) będą za duże i z moich 3V zostaną np. 1,5?
    Załączniki:
    • Sterownik czasowy do mini zgrzewarki rezystancyjnej z regulacją i wyświetlaczem PICT6671a.jpg (47.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 4463618
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

Albo kolega nie odpowiedział, albo mi coś umknęło. O jakim napięciu mówimy stałym czy zmiennym !?!. Bez względu na wartość wydaje mi się, że przy takim napięciu mogą wystąpić problemy - straty na elemencie. I rzeczywiście może się zdarzyć, że układ nie drgnie. Co do napięcia to przy stałym napięciu tyrystor sią teoretycznie załączy ale się nie wyłączy. Jak sie mylę to poprawcie ale i ocs dorzućcie do tematu.

--
    pozdrawiam
  • #16 4464202
    pubus
    Poziom 30  
    Trochę teraz zgłupiałem...
    Cały czas wydawało się, że chodzi o przemienny...
    Czyżby jedna nie...?
    Jeżeli mówimy o prądzie stałym to tyrystory czy triaki odpadają...
    Otworzyć to się otworzą ale się już nie zamkną dopóki będzie przez nie prąd płynął...
    Do tak małego napięcia trzeba by dobrać mosy o niskiej impedancji...
    Obciążenie raczej nie jest indukcyjne więc nie muszą być na jakieś kosmiczne napięcie...
    Mosy ~100A i 30V nie są takie trudne do dostania...
    Można połączyć kilka równolegle...
  • #17 4464211
    Jan G.
    Poziom 14  
    Mówimy o prądzie stałym płynącym z superkondensatora o pojemności 600F i napięciu 2,5V. Widzę, że pomysł z zastosowaniem bloku tyrystorowego jest zupełnie nietrafiony. Przyszedł mi on do głowy, gdyż wydaje mi się, że taki wyłącznik jest szybszy od konwencjonalnego stycznika. A co to są te mosy? Osobiście znam i wiem jak działa tylko termos :)

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest budowa precyzyjnego sterownika czasowego do mini zgrzewarki rezystancyjnej z regulacją czasów i wyświetlaczem, umożliwiającego automatyczne sterowanie cyklem załączania dwóch styczników według określonych czasów impulsów. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie mikrokontrolera z wyświetlaczem LCD i przyciskami do regulacji czasów, co zapewnia powtarzalność i precyzję, w przeciwieństwie do układów opartych na NE555 czy przekaźnikach czasowych. Dyskutowano również o elementach wykonawczych: stycznikach 24V (model C100/320) oraz alternatywach w postaci triaków, IGBT lub bloków tyrystorowych, z uwzględnieniem ich opóźnień i charakterystyki pracy przy prądzie stałym 100-150A i napięciu około 2,5-3V. Zwrócono uwagę, że tyrystory i triaki nie nadają się do sterowania prądem stałym ze względu na brak możliwości wyłączenia bez przerwy w przepływie prądu, co sugeruje zastosowanie tranzystorów MOSFET (MOSy) o niskiej impedancji. Wskazano, że gotowe sterowniki czasowe dostępne na rynku są drogie i często nadmiarowe funkcjonalnie, dlatego rekomendowane jest wykonanie własnego układu lub zlecenie jego zaprojektowania. Ostatecznie autor zdecydował się na prosty precyzyjny łącznik czasowy do sterowania cewką stycznika za pomocą transoptora, a także rozważał użycie przekaźnika czasowego typu 85.04-230 lub 85.32-230 z TME, który może realizować cykle czasowe od 0,05s do kilku sekund. Dyskusja obejmowała także kwestie zabezpieczeń układu przed zakłóceniami i konieczność separacji galwanicznej przy sterowaniu elementów wykonawczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA