logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę użyć transila KEJ 55 zamiast BUZ C329 w Seagate 80 GB?

valstus 05 Lis 2007 17:33 3863 18
  • #1 4449245
    valstus
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam mam dysk twardy Segate 80 gb baracude w którym transil na którym pisze bux c329 dostał zwarcia mam transila na którym pisze
    kej 55 czy moge go wlutować w miejsce tego uszkodzonego?
    Wlutowałem jak narazie zwykłą diode i działa tylko się po kilku godzinach pracy lubi samoczynie wyłączyć.

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• #2 4449514
    niebieski326
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Skoro na zwykłej diodzie działa dobrze to na tym transilu też powinno działać a czy ten temat nie powinien znajdować się w dziale "Naprawa HDD i odzyskiwanie danych"?
  • #3 4449795
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4450400
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4450490
    valstus
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Tak tylko gdy dysk popracuje kilka godzin to się wyłącza samoczynie może to wina zasilacza, nie wiem może tego że nie ma wlutowanego transila takiego jaki ma tam być
  • #7 4450540
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4462696
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    valstus napisał:
    tak tylko gdy dysk popracuje kilka godzin to się wyłącza samoczynie może to wina zasilacza, nie wiem może tego że nie ma wlutowanego transila takiego jaki ma tam być

Kolego sprawdź w ustawieniach BIOSu, czy nie masz przypadkiem ustawionego czasowego wyłączenia hdd.
  • #9 4464086
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4464239
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4464252
    bikcs
    Poziom 19  
    Bez komentarza Kolego:D, skoro są "normy" zasilania ATX i AT to już wszystko jasne...Niestety w przypadku uśpienia dysku, dysk się automatycznie wyłącza. Ustaw sobie w tej zakładce powiedzmy prace dysku na 20 minut i zobaczysz, co się stanie po 20 minutach....

Dodano po 10 [minuty]:

Nirvanowiec napisał:
    A co kolega chce mi powiedzieć ze jest ustawienie takie ze gdy komputer "odpoczywa" on wyłącza dyskowi zasilanie ?

Nie wiem kolego, co rozumiesz po pojęcem "odpoczywa", bo ja takiego nie znam, ale przypuszczam, że chodzi Ci o przejście w hibernację lub uśpienie - w każdym razie w obydwóch przypadkach dysk się wyłącza
  • #13 4464669
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4464713
    bikcs
    Poziom 19  
    Nirvanowiec napisał:
    Kolego dysk nie zostaje calkowicie wyłaczony to ze zatrzymal silnik nie znaczy ze sie wylaczył całkiem :)nadal bedzie w "moj komputer" a po jego wywolaniu rozpedzi talerze i bedzie dzialac.
    Jak by byl wyłaczony zniknol by z mojego komputera.

Ja nigdzie nie napisałem, że nie będzie widoczny w systemie czy coś podobnego. Autor tego postu napisał, że dysk się wyłącza a nie, że jest niewidoczny w systemie - o tym autor postu nie wspomina:

valstus napisał:
    działa tylko się po kilku godzinach pracy lubi samoczynie wyłączyć.

dlatego tez dostał ode mnie odpowiedź, co może być powodem wyłączenia. Inna natomiast jest sprawa, gdyby dysk "znikał" z systemu, ale najwidoczniej tak nie jest.
  • #15 4465465
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 260
    Kolego valstus czy może Kolega podać typ, moc i producenta zasilacza ?
    Co kilka godzin tzn. np. co ile godzin?

Chyba za dużo trochę w tym temacie jest teoretycznych rozważań odnośnie -
    Power Management Setup.
    Chyba przed uszkodzeniem transila Użytkownik nie miał podobnego zjawiska a skoro tak to nie tędy droga.

P.
  • #16 4508715
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    Witam!
    Przyczyną tego stanu rzeczy, czyli wyłączania się dysku, może być wlutowana w miejsce transila dioda.
    Ściślej rzecz ujmując - spadek napięcia na diodzie (0.7V).
    Pozdrawiam.
  • #17 4510281
    Przemcio
    Ocena: 260
    Czy może Kolega napisać jaka dioda została zamontowana zamiast transila?
    Spadek napięcia 0,7 V ( w praktyce mniejszy ) występuje w czasie przewodzenia diody.
    Jako zabezpieczenie diodę ( w miejsce transila ) montuje się zaporowo:
    - anoda do masy
    - katoda do + zasilania
    wobec tego opisywane zjawisko jest bardzo nietypowe.

P.
  • #18 4528000
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 86
    Witam!
    W proponowany sposób można wlutować diodę, w celu np. tłumienia jakichś niepożądanych impulsów, pochodzących od zasilacza. Jako zabezpieczenie prądowe dla układu rozruchowego, diodę należy włączyć do obwodu raczej - w kierunku przewodzenia. Generalnie, nie uważam żeby taki półprzewodnik był najlepszym sposobem na zabezpieczanie obwodów. Ale w porównaniu do najzwyklejszego kawałka drutu, to rozwiązanie stoi mimo wszystko, na wyższym poziomie. Tak, czy inaczej: nie polecam!
    Nie tym powinniśmy się jednak martwić. Nasz kolega najwidoczniej zapomniał o dręczącym go problemie. Często spotykane zjawisko na Elektrodzie :cry:
    Pozdrawiam.
  • #19 4539370
    Mikippp
    Ocena: 30
    arigato napisał:
    Witam!
    W proponowany sposób można wlutować diodę, w celu np. tłumienia jakichś niepożądanych impulsów, pochodzących od zasilacza...

Witam,
    I takie jest właśnie zadanie transil'a
    Na początek radzę zapoznać się z dokumentacją do danego elementu...
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic194014.html#980882

Mikippp

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dysku twardym Seagate 80 GB model Barracuda uszkodzony został transil oznaczony jako BUZ C329. Użytkownik zastanawia się, czy można go zastąpić transilem KEJ 55. Wlutowanie zwykłej diody zamiast transila pozwala na działanie dysku, jednak po kilku godzinach pracy dysk samoczynnie się wyłącza. W dyskusji podkreślono, że transil pełni funkcję zabezpieczenia przeciwprzepięciowego i nie powinno się go zastępować zwykłą diodą ze względu na spadek napięcia (ok. 0,7 V) na diodzie, co może powodować niestabilność zasilania dysku. Zalecane jest wylutowanie diody, gdyż dysk może działać bez niej, a problem wyłączania się po kilku godzinach może wynikać z uszkodzonego zasilacza lub innych czynników, a nie z braku transila. Poruszono także temat ustawień BIOS dotyczących zarządzania energią dysku, jednak nie uznano ich za przyczynę problemu. Wskazano, że transil powinien być dobrany zgodnie z dokumentacją techniczną, a jego zadaniem jest ochrona układu przed przepięciami, co nie jest możliwe do zastąpienia przez zwykłą diodę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA