Witam.
Projekt wykonałem około rok temu na zaliczenie pewnego przedmiotu na studiach. Założeniem było zbudowanie węzła sieci CAN dla czujników temperatury, wilgotności i ciśnienia. Wyszła jednak tylko taka płytka testowa.
Płytka może współpracować z PIC18F485 i PIC18F2680. Każdy z tych procesorów posiada sterownik sieci CAN. Jako transceiver CAN wykorzystałem MCP2551. Na płytce umieściłem 2 gniazda CAN, RS232, ICD2 i gniazdo na baterie 9V.
Oprogramowanie testowe pozwala poprzez wielopoziomowe menu wyświetlane na terminalu szeregowym konfigurować:
- 2 identyfikatory dla wiadomości wyjściowych
- czestotliwość wysyłania wiadomości
- 2 maski dla wiadomości wejściowych
- 6 filtrów dla wiadomości wejściowych
- wybór kanału przetwornika ADC
- tryb normalny CAN lub loopback
Za czujnik służył potencjometr.
CAN pracował z prędkością 500kb/s i był testowany na komputerze PXI NI.
Płytka dwustronna wykonana termotransferem nie wyszła za dobrze. Dodatkowo nie przewidziałem że otwory nie będą metalizowane i przejścia między warstwami w miejscach pinów było trudno lutować (cześć ścieżek odeszła). Więcej zdjęć nie posiadam układ został na wydziale.
Schemat jest tutaj.
Układ może posłużyć jak większość takich konstrukcji do nauki programowania procesorow microchipa. Płytka jest tak zaprojektowana że można na niej umieścić i zaprogramować (jeśli się posiada programator) wszystkie procesory microchipa 28 i 40 pinowe. Dodatkowo można można użyć układy z microchipa z wbudowanym sterownikiem CAN i "uczyć się" jak je programować.
Podsumowując, jest to Development Kit.
Fajne? Ranking DIY