logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 1.1 2002 - nierówna praca silnika, eco-mod, kontrolka silnika

chief 01 Gru 2003 11:54 20086 9
REKLAMA
  • #1 420708
    chief
    Poziom 22  
    Ocena: 40
    Peugeot 206 1.1 2002 r. , po włożeniu kluczyka wyświetla się eco-mod i świeci kontrolka silnika na desce rozdz. płytka z bezpiecznikami i przekaźnikami była powyginana (po wypadku) lecz nie pęknieta, sprawdziłem ją i wszystko wygląda na ok. Może ktoś z kolegów wie co może być przyczyną lub ma schemat instalacji do niego. Silnik zapala bez problemu tylko pracuje nierówno na wolnych obrotach i brakuje mu mocy. Komputer i silnik był sprawdzonany po wypadku i jest wszystko ok.

chief
  • REKLAMA
  • #2 422003
    chief
    Poziom 22  
    Problem tkwi w module z bezpiecznikami i przekaźnikami, ponieważ po podpięciu nowego silnik pracuje prawidłowo i nie wyświetla się eco-mod. Interesuje mnie jednak co oznacza ten napis eco-mod (pewnie coś z oszczędną pracą silnika) i czym jest spowodowany, jak również jaką usterkę sygnalizuje kontrolka silnika na desce rozdz.

chief
  • REKLAMA
  • #3 422040
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    przeczytaj instrukcję eksploatacji samochodu - tam jest conieco o trybie ECO napisane.
  • #4 422223
    chief
    Poziom 22  
    Instrukcji eksloatacji samochodu nie mam, jest to auto kupione po wypadku, został sprawdzomy silnik i komputer i wszystko jest ok, jednak
    na nowym module, na starym jest właśnie ten problem z eco-mod i kontrolką silnika. W starej płytce spalony był bezp 30A oraz złamany element z którego udało mi się odczytać tylko 1.5 i wyglądający jak dioda. Może ktoś ma schemat elektryki do tego modelu.

chief
  • REKLAMA
  • #5 422853
    mikewa
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Eco-mode jest funkcją która ma zapobiegać rozładowywaniu się akumulatora gdy zapłon jest włączony dłużej niż 20 lub 30 minut. Z funkcji tej wychodzi się poprzez uruchomienie na chwilę silnika. w twoim aucie najprawdopodobniej ze skrzynki bezpieczników nie wychodzi jakieś zasilanie dlatego może włączać się ten tryb. Nie napisałeś o którą skrzynkę chodzi: pod maską zwaną BM34 czy wewnątrz auta BSI lub BM28 zależnie od rodzaju sieci elektrycznej w tym aucie.
  • #6 423080
    chief
    Poziom 22  
    Chodzi o skrzynkę pod maską, Sprawdziłem ją ponownie lecz wygląda ok, przekaźniki działają, przerw w ścieżkach nie ma. Mikewa masz może schemat instalacji do niego, lub przynajmniej schemat tej skrzynki.

chief
  • #7 425920
    chief
    Poziom 22  
    Z funkcją eco-mod i kontrolką silnika jest już ok, jednak mam jeszcze jeden problem z silnikiem, jak jest zimny to działa bez zarzutu jednak wystarczy, że trochę się nagrzeje to słabnie i nie pracuje równo, np. na pełnym gazie jest słaby i nie przyspiesza a na połowie dostaje kopa. Świeci cąły czas kontrolka klucza na desce czy może to być z tym związane.

chief
  • REKLAMA
  • #8 452274
    chief
    Poziom 22  
    Nadal mam problem z nim przez jakiś czas było ok i znów, kontrolka silnika na desce po zapaleniu gaśnie a po chwili miga cały czas, auto póki jest zimny silnik pracuje normalnie później traci moc i nie nadaje się do jazdy. Sprawdziłem i wyczyściłem wszystkie styki , jak równiez ponownie skrzynki z bezpiecznikami i są ok.
  • #9 452376
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Ja radze wymiane skrzynki (fuse box) - widze tam dalej problem.
    Jesli styki, czy luty badz druk byly powifinane to nie da sie ukryc ze taka sprzynka jest do niczego i z tego powodu mozesz miec zasilanie zaplony np z 10V.
  • #10 459316
    mikewa
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Jeżeli piszesz, że zapala Ci się kontrolka silnika to znaczy, że w kalkulatorze wtrysku powinny pozostać jakieś błedy. Najprościej jest podjęchać do jakiegoś serwisu i srawdzić co to za błędy, odczyt w ASO kosztuje ale zaoszczędzisz na czasie i możę na gotówce jak zaczniesz coś wymieniać na chybił trafił. Powodznia.

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot 206 1.1 z 2002 roku po wypadku wykazuje problemy z nierówną pracą silnika na wolnych obrotach oraz brakiem mocy, a na desce rozdzielczej pojawia się kontrolka silnika i napis "eco-mod". Problem początkowo związany był z uszkodzoną, choć nie pękniętą, płytką bezpieczników i przekaźników pod maską (skrzyneczka BM34), gdzie stwierdzono spalony bezpiecznik 30A i uszkodzony element przypominający diodę. Po wymianie modułu problem z "eco-mod" i kontrolką silnika ustąpił, jednak nadal występują problemy z nierówną pracą silnika po nagrzaniu oraz migającą kontrolką silnika. Funkcja eco-mode służy do zapobiegania rozładowaniu akumulatora przy długim włączonym zapłonie i jest aktywowana przy braku odpowiedniego zasilania ze skrzynki bezpieczników. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana skrzynki bezpieczników (fuse box) ze względu na możliwe uszkodzenia ścieżek lub lutów, które mogą powodować obniżone napięcie zasilania (np. 10V zamiast 12V). Dodatkowo wskazane jest podłączenie do serwisu w celu odczytu błędów z kalkulatora wtrysku, co pozwoli na precyzyjną diagnozę problemów z silnikiem i kontrolką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA