logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd systemu 0280previous boot incomplete - default configur

zimon 09 Lis 2007 23:57 2654 6
REKLAMA
  • #1 4464337
    zimon
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    witam
    mam pytanie co oznacza dokładnie kod błędu 0280, czym mógł być spowodowany oraz jak go ewentualnie uniknąć w przyszłości.
    Pytam ponieważ siostrze padł laptop tzn matryca w ogóle nie reagowała
    i system sie nie ładował ale sprzęt ogólnie działał tzn widać było że coś pracuje w środku.
    Po wielu próbach udało mi sie go postawić i narazie działa ale nie wiem jak długo
    dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4464347
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4878
    A czytałeś jakie to jest forum ? Zanim napisałeś posta.
    Nie ma tu wróżki , ani jasnowidza :P
    Podaj nam dokładnie , jaki to laptop , jaki to system , w jakich okolicznościach powstał ten błąd , czy miałeś inne objawy lub błędy podczas pracy na tym laptopie.

Więcej danych proszę.
  • REKLAMA
  • #3 4464363
    zimon
    Poziom 13  
    laptop fujitsu siemens e7010
    procesor P4 2GHz, 512MB ram DDR
    system windows XP
    w jakich okolicznościach powstał nie jestem wstanie powiedzieć.
    Chodzi o to że po włączeniu bardzo często nic nie wyświetla się na ekranie, ale widać i słychać że coś że pracuje(kontrolki).
    Udało mi się go dziś uruchomic,ale po pewnym czasie sam z siebie zaczął sie zawieszac po załadowaniu systemu.
    Po restarcie sytuacja sie powtarza tzn ciągle czarny ekran:(
  • REKLAMA
  • #4 4464369
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4878
    1-Czyli zupełnie nic nie wyświetla ?
    2-Czy możesz wejść do jego biosu ?
    3-Jak się ma jego bateria , jakie są temperatury ?
    4-Czy masz możliwość podłączyć go do innego ekranu , monitora ?
  • #5 4465237
    zimon
    Poziom 13  
    zupełnie nic matryca wogóle nie reaguje
    bateria jest w stanie bardzo dobrym
    temperatur nie jestem w stanie sprawdzić
    podłączałem pod inny ekran ale tam też nic
    co do grafiki to jest ona zintegrowana na płycie głównej i to raczej nie ona bo inaczej to bym go wogóle nie odpalił a wczoraj mi sie jakoś udało załadowało windowsa ale po chwili wszystko sie zawiesiło i musiałem zrestartować.
    po restarcie nadal czarny ekran.
    Dodam że przy tamtej udanej próbie uruchomienia wcisnełem opcje diagnostic screen i po przetestowaniu podzespołów wyskoczył komunikat
    0280: previous boot incomplete - default configuration used
  • REKLAMA
  • #7 4467539
    gessiu
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Mi sie wydaje ze moze to byc temperatura, musial bys go rozlozyc i sprawdzic w jakim stanie jest pasta miedzy radiatorami, ewentualnie pamiec...

A blad - poprostu sie nie zaladowal prawidlowo (zawiecha).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Fujitsu Siemens E7010 wyposażonym w procesor Pentium 4 2GHz i 512MB RAM, działającym na systemie Windows XP. Po włączeniu laptop często nie wyświetla obrazu na matrycy, mimo że urządzenie pracuje (kontrolki aktywne). Próba podłączenia do zewnętrznego monitora również nie przynosi efektu. Po udanym uruchomieniu systemu Windows laptop zawiesza się, a po restarcie ekran pozostaje czarny. Podczas testów diagnostycznych pojawia się błąd 0280: "previous boot incomplete - default configuration used", co wskazuje na niepełne uruchomienie systemu i załadowanie domyślnej konfiguracji BIOS. Wskazano konieczność sprawdzenia i ewentualnego zresetowania baterii BIOS oraz ocenę stanu pasty termoprzewodzącej i pamięci RAM jako potencjalnych przyczyn problemu. Problem może być związany z przegrzewaniem lub uszkodzeniem komponentów sprzętowych, co powoduje niestabilność i błędy podczas startu systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA