logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wygłuszyć ściany i podłogę w małym pokoju?

kozli 11 Lis 2007 15:44 43678 32
REKLAMA
  • #1 4469603
    kozli
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam
    Planuje zrobić wygłuszenie pokoju (mam głośnego sąsiada, który mieszka pode mną). Najgorsza jest ściana, która jest wykonana w cegły w ten sposób : cegła wolna przestrzeń cegła. Nie mam możliwości wypełnienia tej wolnej przestrzeni, pozostaje tylko przyklejenie czegoś na ścianę (planuję styropian, ale z doświadczenia wiem, że jest mało skuteczny przy małej grubości) a później płyta kg albo klej siatka i jakiś tynk gipsowy grubość całości nie może przekroczyć 3cm ponieważ to mały pokój. Natomiast na podłodze będą panele i też mam tylko 3 cm do dyspozycji, jako materiał wygłuszający myślałem zastosować połączenie jakiegoś twardego styropianu i maty polietylenowej pod podłogi  Naturflex MA-PD. Czy mógłby ktoś zaproponować jakieś sprawdzone rozwiązanie i odpowiednie materiały. Oczywiście koszty mają znaczenie.
  • REKLAMA
  • #2 4470544
    SzymonHK
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Pomiędzy cegły możesz wtrysnąć piankę wiercąc kilka otorów aby dostać się do pustej przestrzeni między cegłami, to znacznie wytłumi komorę rezonansową, która tam powstała. Co do podłogi to najlepsza jest koncepcji podłogi pływającej, ale 3 cm to za mało - mini legary na podkładce z gumy, i wypełnienie 2-3 warstwy materiału tłumiącego, wełna, styropian, pianki poliuretanwe itp łącznie 5 cm od podłogą. Panele są pływające, ale ze względu na oszczędną "podściółkę" dudnią przy chodzeniu i raczej efekt jest odwrotny.
  • #3 4476488
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    kozli napisał:

Planuje zrobić wygłuszenie pokoju (mam głośnego sąsiada, który mieszka pode mną).

To potrzebujesz zwiększyć izolacyjność akustyczną pregrody (stropu - podłogi), a nie "wygłuszyć pokój". To zupełnie inne sprawy.
    kozli napisał:

Najgorsza jest ściana, która jest wykonana w cegły w ten sposób : cegła wolna przestrzeń cegła.

Dźwięk od sąsiada, który mieszka niżej przenika bokiem - przez ścianę?
    Napisz konkretnie jak to jest, jakie dźwięki słyszysz - stukanie czy np. rozmowy, niskie czy wysokie dźwięki itp. i którędy one przenikają do twojego pokoju.
  • #4 4491680
    kozli
    Poziom 12  
    Witam
    Przede wszystkim głośna muzyka i rozmowy to przedostaje się przez ścianę, a i jeszcze jest trzaskanie drzwiami, które przechodzi w większym stopniu przez podłogę przynajmniej takie mam wrażenie, ale ciężko to ocenić.
  • #5 4491813
    ropi
    Poziom 23  
    Ale sąsiad mieszka nie obok, tylko niżej, więc nie przez ścianę - jak to jest? Czy chodzi o innego sąsiada? Oczywiście dźwięk może dochodzić różnymi kanałami, ale właśnie ustalenie którędy i jak jest podstawą do dalszych działań.
  • #6 4492703
    kozli
    Poziom 12  
    Sąsiad mieszka pode mną a dźwięk słychać przez ścianę bo pustka, która jest w ścianie zaczyna się od fundamentu budynku a posadzki na poszczególnych piętrach jej nie zasłaniają, czyli jak zrobię dziurę w ścianie i coś do niej wrzucę to spadnie aż do piwnicy. Nawiercenie otworów i wpuszczenie pianki nic nie da bo pustka ma szerokość około 12cm i zanim pianka się rozpręży to spadnie w dół.
  • REKLAMA
  • #7 4492872
    ropi
    Poziom 23  
    Poważnie? To mi wygląda na błędy konstrukcyjne budynku. Co to za budynek? Prawdopodobnie nie uda się osiągnąć znaczącej poprawy bez poważnych inwestycji.
    Oczywiście, żaden styropian nic ci nie pomoże. Styropian w ogóle nie nadaje się do tego celu. Powinieneś zwiększyć masę ściany (im więcej tym lepiej). Przypuszczam, że w tak dziwacznym przypadku powinieneś raczej skorzystać z pomocy akustyka budowlanego, który zapozna się z planami budynku i sprawdzi na miejscu jak to wygląda, niż robić coś na wyczucie.
  • #8 5604833
    andrzeq
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam ja rozwniez mam pytanie zwiazane z wygluszeniem pokoju jest to dosyc stare budwownictwo zatem pokoje sa dosc wysokie ok 3,5 m a w tym pokoju mam dzialalnosc w ktorej czesto chodza maszyny i stkunaie motkiem jest na pozadku dziennym i te dzwieki przechodza przez sasaiednia sciane do sasiada ktorego to irytyuje i myslę nad jej wygluszeniem ale jak przeczytalem powyzej styropian nic nei daje (ja myslalem zastosowac styropian 8mm i plyty gipsowe ) jak zatem skutecznie to wygluszyc??? Jeszcze jedna wazna rzecz do tej sciany jest dostawiona jedna maszyna wiec zdaje sobie sprawe ze to robi swoje !!!
  • #9 5605185
    ropi
    Poziom 23  
    andrzeq napisał:
    (...) czesto chodza maszyny i stkunaie motkiem jest na pozadku dziennym i te dzwieki przechodza przez sasaiednia sciane do sasiada ktorego to irytyuje i myslę nad jej wygluszeniem (..) Jeszcze jedna wazna rzecz do tej sciany jest dostawiona jedna maszyna wiec zdaje sobie sprawe ze to robi swoje !!!

Po pierwsze nie "wygłuszenie". Nie o to chodzi. Są dwie drogi propagacji hałasu - "powietrzna" i "konstrukcyjna". Stukanie młotkiem, drgania maszyn mogą przenosić się na konstrukcję budynku - podłogę, sciany i powodować drgania ścian, podług, które mogą przenosić się czasem do odległych miejsc w budynku. Jedyna recepta to odpowiednia izolacja wibroakustyczna (podkładki tłumiące, masywne podstawy maszyn, odsunięcie od ścian oczywiście itp.). Jeśli ten warunek jest spełniony pozostaje stłumienie hałasu, który propaguje się drogą powietrzną. I tu też nie o "wygłuszanie" chodzi, tylko o izolacyjność akustyczną ścian, stropów itp. oraz usunięcie nieszczelności (np. w płytach stropowych). Generalnie do sąsiadów przenikają głównie składowe niskoczęstotliwościowe hałasu. Te zaś przez styropiany, pianki itp. praktycznie nie są tłumione.
  • #10 5808648
    qwer10
    Poziom 2  
    dziele dom na pol pietrami jak wygluszyc strop terriwa ale od gory bo na dole i tak sufit jest na 230cm w pokojach planuje panele a kuchnia lazienka i przedpokuj plytki:D
  • REKLAMA
  • #11 5812361
    ropi
    Poziom 23  
    qwer10 napisał:
    jak wygluszyc strop terriwa ale od gory bo na dole i tak sufit jest na 230cm

Praktycznie nie można "wygłuszyć" stropu od dołu.
  • #12 5812487
    qwer10
    Poziom 2  
    dlatego pytam co mozna dac na posadzke
  • #13 7079781
    RAFAL1102
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich

Wprowadziłem sie niedawno do bloku "z wielkiej płyty " robie remont generalny zobaczyłem że we wszystkich ścianach jest dużo wolnej przestrzeni w postaci pionowych okręgów o średnicy ok 17 cm.żeby było jaśniej to tak jak by było na ścianie pełno małych kominów jestem młody mam starszych sąsiadów chce żeby mieli więcej spokoju.Dostęp do środka jest tylko pzez nawiercenie czyli musze czegoś tam nasypać.Tylko czego ?? Trociny ?Piasek ?? drobny gruz ??pianka odpada

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #14 7125999
    RAFAL1102
    Poziom 10  
    I co tam panowie nikt nie wie? :)

A może keramzyt ?? o to chodzi że niewiem jaki efekt to przyniesie a keramzytu myśle że na wszystkie ściany pójdzie ok 4 m3 pieniędzy może nie za dużo ale ile zabawy z tym ktoś wie czy przyniesie to oczekiwany efekt??tzn zablokuje troche dżwięki wychodzące jaki i przychodzące ??

Pozdrawiam
  • #15 7127800
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Nie wiem czy gra warta świeczki. Częstotliwości wysokie i średnie-wyższe nie przebiją się przez nawet nie wygłuszoną ścianę. Być może wymieniony przez Ciebie zabieg, nieco stłumi częstotliwości średnie-niższe ale niskich to już na pewno nie.
    Wiercenie i wsypywanie w te "kominy" (pustaki?)czegokolwiek, nie ma sensu. Wsypanie piasku, może znacząco obciążyć konstrukcję budynku.
    Poczytaj, na forum jest trochę o wygłuszeniu.

Pozdrawiam.
  • #16 7129663
    RAFAL1102
    Poziom 10  
    Nie są to pustaki. Znalazłem linka na którym jest taka sama płyta tylko że w roli stropu ,,Kanałowa ściana żelbetonowa,,
    http://www.paroc.pl/channels/pl/building+insu...signs/izolacja+akustyczna+scian+i+stropow.asp

Obraz 1 i 4

wiem że można położyć płyty+ wełna ale ściane moge poszeżyć max 3 cm jak zbije tynk to może centymetr więcej

Jak widać jest tam pusta przestrzeń.Są też mostki akustyczne między jedną stroną ściany a drugą i niewiem czy będzie wogóle jakiś efekt po wypełnieniu tego pustego miejsca.Narazie myśle o nasypaniu tam keramzytu o najdrobniejszym granulacie czytałem że dobre chłonie dźwięk ze względu na porowatą budowe .co do zwiększenia masy konstrukcji to nie powinno być problemu jest to 3 piętro ale ściana jest podparta od samego dołu.Sprawa pilna robota stoi Pozdrawiam
  • #17 7135713
    ropi
    Poziom 23  
    Witam,
    RAFAL1102 napisał:
    jestem młody mam starszych sąsiadów chce żeby mieli więcej spokoju.

Na początek uwaga to jest Twój osobisty interes, a nie sąsiadów. Jeśli będziesz hałasować, to Ty będziesz ponosił tego konsekwencje prawne, a nie sąsiedzi.
    RAFAL1102 napisał:
    czegoś tam nasypać.Tylko czego ?? Trociny ?Piasek ?? drobny gruz ??pianka odpada

Liczy się masa przegrody. Im cięższa będzie przegroda tym lepiej. Przyłączam się jednak do opinii, że nie powinno się tego robić bez opinii inż. budowlańca.
    r.
  • #18 7138642
    RAFAL1102
    Poziom 10  
    Nie chodzi mi o robienie strasznego hałasu poprustu żeby nie było słychać rozmów albo jak wieczorem puszcze film na kinie domowym oczywiście też nie ma maxa.

A co do obciążenia ściany jest to 3 piętro ściana jest podparta od samego dołu

Pozdrawiam
  • #19 7157193
    RAFAL1102
    Poziom 10  
    zacząłem wypełniać ściane ma 4.5 m długości i 2.5 wysokości do zasypania jest 16 kanałów wypełniam keramzytem.Napisze czy będzie jakiś efekt bo niestety na necie nic na ten konkretny przypadek nie znalazłem.Na ściane dodatkowo pujdzie jeszcze płyta z wełny mineralnej ursa AKP1 30 mm + płyta włóknowo gipsowa 12 może 15 mm.to samo na sufit.Podłoga-pianka 15 mm na to panele.I zostaje mi jeszcze ściana (4.5 m) którą max moge poszeżyć 2 cm na nią jeszcze nie mam pomysłu.Ciekawy jestem efektu bo pare groszy na to pujdzie ale przy kapitalnym remoncie 2 tyś więcej to nie aż taka tragedia :).Pozdrawiam
  • #20 8232938
    BOSMAN1010
    Poziom 1  
    WITAM !
    No i co Rafał osiągnąłeś dobrą izoilacje dżwieku i wygłuszenie ?

Pozdrawiam!
  • #21 9008080
    arnold1412
    Poziom 2  
    Witam Panowie. Mam podobny problem, i sąsiadów nie do zniesienia.

Ściana ma 2.40 m x 5 m , jest zbudowana z pustaków. Mieszkanie mieści się na 4 piętrze, podłoga jest z mozaiki. Wszystko jest słychać w obie strony więc jej grubość nie jest duża, życia nie ma. Jestem ciekaw również ile bym musiał pokój pomniejszyć, z tego co wyczytałem mówicie że wełna elewacyjna i na to płyty ( gipsowe ? ) Wiem że są tu fachowcy, i będę wdzięczny za każdą sugestię, bo jestem w tych sprawach zielony... Pozdrawiam.
  • #22 9086274
    ropi
    Poziom 23  
    arnold1412 napisał:
    Wiem że są tu fachowcy, i będę wdzięczny za każdą sugestię, bo jestem w tych sprawach zielony... Pozdrawiam.

Fachowcy oczywiście nie zaproponują nic konkretnego, bo musieliby wiedzieć więcej. Takich rzeczy nie robi się w ciemno. Generalnie trzeba znacząco zwiększyć masę przegrody - np. wymurować ścianę z cegły. Ściana jest wadliwie zaprojektowana, więc trzeba się też liczyć z innymi wadami konstrukcji.
  • #23 9179779
    arturkop
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam forumowiczów. Proszę bardzo o poradę. Mieszkam w szeregowcu, od sąsiada dzieli mnie ściana z bloczków z betonu komórkowego o gr. 24cm + tynki gipsowe z obu stron. Najbardziej zależy mi na wyciszeniu klatki schodowej, gdyż jest to ściana o największej powierzchni, ale niestety ze względu na małą szerokość klatki interesuje mnie wyciszenie nie grubsze niż 5cm. Po wyciszeniu chciałbym ścianę pokryć tynkiem mozaikowym. Z góry dziękuję za wszystkie porady. Pozdrawiam
  • #24 9234049
    ropi
    Poziom 23  
    arturkop napisał:
    (...)od sąsiada dzieli mnie ściana z bloczków z betonu komórkowego o gr. 24cm + tynki gipsowe z obu stron. Najbardziej zależy mi na wyciszeniu klatki schodowej, gdyż jest to ściana o największej powierzchni

Znowu to magiczne "wyciszanie", czyli jak zwykle nie wiadomo o co chodzi. Wyciszyć, to można źródło hałasu, a nie pomieszczenie. Proszę napisać co jest nie tak. Radzę też przeczytać inne posty.
    r.
  • #25 9752209
    voux
    Poziom 2  
    Witam,
    planuję remont pokoju, 12m2, pomyślałem żeby odciążyć trochę sąsiadów od mojego kina domowego. Co proponujecie? Myślałem nad panelami i tapetą korkową ale nie wiem czy korek tłumi na tyle żeby to coś dało i jaką warstwę zastosować.
  • #26 10409805
    monique666
    Poziom 2  
    Witam,
    Mieszkam w środkowym szeregowcu wybudowanym w końcówce lat '80. Wszyscy sąsiedzi, przy budowie, chcąc zmniejszyć koszta pooddzielali się jedną warstwą suporexu:) I dzięki temu mając łóżko przy ścianie, z rana budzą mnie rozmowy sąsiadów (słyszę wyraźnie treść rozmowy). Cóż począć??? POMOCY
  • #28 10414302
    monique666
    Poziom 2  
    no niestety dla laika, takiego jak ja, to nie było zbyt pomocne... Oczekiwałam czegoś bardziej konkretnego. Ale dziękuję.
  • #29 10618315
    młodystasiu
    Poziom 1  
    Witam, moj problem polega na glosnym sasiedzie za sciana w bloku z plyty.

Mam pytanie czy to co planuje zrobic spowoduje, ze dzwieki dobiegajace beda cichsze?

Planuje postawic scianke w odleglosci 1 cm od sciany z plyt OSB z dwoch stron a w srodku welna. Miedzy stelaz a sciany tasma piankowa lub jakas inna izolujaca z kazdej strony tak aby plyty nie stykaly sie ze scianami, sufitem i podloga.

Wyczytalem gdzies, ze plyty OSB lepiej tlumia nia k-g dlatego taki wybor, sluszny?

Czy taka scianka ma szanse pomoc?

Dzieki za pomoc, pozdrawiam.
  • #30 10627595
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    młodystasiu napisał:
    Czy taka scianka ma szanse pomoc?

To zależy. Głosy ludzi, cichą muzykę stłumi, natomiast głośnej muzyki z dużym natężeniem niskich tonów nie stłumi.
    W pierwszym wypadku wystarczy wełna i karton-gips. Z basami już gorzej, bo wielka płyta "chętnie" przenosi rezonanse powodowane przez niskie tony. Tu może pomóc jedynie całkowite odizolowanie pomieszczenia od ścian, podłogi i sufitu.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy skutecznych metod wygłuszenia ścian i podłogi w małym pokoju, szczególnie w kontekście problemów z hałasem od głośnego sąsiada mieszkającego poniżej. Ściana ma konstrukcję z cegieł z pustą przestrzenią (około 12 cm szerokości), która jest trudna do wypełnienia, gdyż pustka sięga od fundamentu do piwnicy, co uniemożliwia skuteczne wtryskiwanie pianki. Styropian o małej grubości jest uznawany za mało efektywny, a zwiększenie masy ściany jest rekomendowane, choć ograniczone do maksymalnej grubości 3 cm ze względu na mały pokój. Proponowane rozwiązania to m.in. wypełnienie pustek keramzytem o drobnym granulacie, zastosowanie wełny mineralnej (np. Ursa AKP1 30 mm) oraz płyt włóknowo-gipsowych (12-15 mm). W przypadku podłogi, 3 cm przestrzeni jest niewystarczające do efektywnej izolacji akustycznej; zalecane są podłogi pływające z warstwą tłumiącą (wełna, pianki poliuretanowe), jednak wymagają one większej grubości (około 5 cm). Wskazano, że styropian i cienkie pianki nie tłumią skutecznie niskich częstotliwości, które dominują w hałasie sąsiedzkim. Wskazano także na konieczność usunięcia mostków akustycznych i szczelności w konstrukcji. Wskazano, że w przypadku hałasu konstrukcyjnego (np. stukanie, drgania maszyn) konieczne jest zastosowanie izolacji wibroakustycznej (podkładki gumowe, masywne podstawy maszyn). Wiele odpowiedzi podkreśla, że bez analizy konstrukcji budynku i konsultacji z akustykiem budowlanym trudno osiągnąć znaczącą poprawę. Dodatkowo poruszono temat wyciszenia ścian z betonu komórkowego i wielkiej płyty, gdzie masa i usunięcie mostków akustycznych są kluczowe. W dyskusji pojawiły się także pytania o materiały takie jak płyty OSB, tapety korkowe oraz systemowe rozwiązania izolacji akustycznej. Podsumowując, skuteczne wygłuszenie wymaga zwiększenia masy przegrody, eliminacji mostków akustycznych, zastosowania warstw izolacji akustycznej (wełna mineralna, pianki), a także odpowiedniego montażu podłogi pływającej, przy czym ograniczenia przestrzenne i konstrukcyjne stanowią istotne wyzwania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA