logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator Komfort ZPUE Elster - Dmuchawa nie wyłącza się po osiągnięciu 45°C

Pasokol 11 Lis 2007 15:52 9282 6
  • #1 4469631
    Pasokol
    Poziom 10  
    Mam pytanie dotyczące regulatora temperatury kotła c.o. '' Komfort '' firmy ZPUE Elster. Po osiągnięciu temperatury zadanej np 45 stopni regulator nie wyłącza definitywnie dmuchawy, a objawia się to tym że silnik buczy tak jak by nie mógł się "rozbujać". Proszę o sugestie.
    Pozdrawiam Andrzej

Proszę usunąć z tytułu słowo: PROBLEM - regulamin
    mirrzo
  • #2 4469908
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    Poczytaj :arrow: komfort.

Następnym razem użyj :arrow: Szukaj.

Pozdrawiam
    Adam
  • #3 4471513
    Pasokol
    Poziom 10  
    Dzięki za sugestie skorzystam. Jestem "świeży" więc się rozglądam.
    Pozdrawiam
    Andrzej
  • #4 7162639
    Ricorro
    Poziom 17  
    Ocena: 117
    Masz złe ustawienia w trybie serwisowym
    wchodzi sie tam:
    1. wyłączamy urządzenie
    2. naciskamy START i trzymamy
    3. włączamy urządzenie
    W serwisowym trybie sterownika Komfort
    -pozycja pierwsza to temperatura załączania pompy można od 30st.
    -druga to obroty dmuchawy (chyba? sprawdzcie) minimalne Uwaga przy bardzo małych obrotach możliwość spalenia dmuchawy ja ma 19 żależy od dmuchawy
    - pozycja kolejna to obroty max dmuchawy
    -kolejna to włączenie zewnętrznego zródła sterowania ustawienie "1 lub 0" uwaga jak nie jest podłączone zewnętrzne zródło sterowania wyłącza dmuchawę.
    Do trybu pracy (wyjście z awaryjnego) przechodzi się naciskając kilkakrotnie lewy dolny przycisk
    Powodzenia poświęciłem temu troszke bo sam miałem z tym problem Pozdrawiam!
  • #5 7162709
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    Kol. Ricorro myślisz, że kol. Pasokol przez blisko 2 lata nie poradził sobie z tym problemem?
    Pozdrawiam
    Adam
  • #6 7162961
    Pasokol
    Poziom 10  
    Adam-T - poradziłem sobie - kupiłem nowy programator :), a że zachowałem stary z ciekawości w chwili wolnej sprawdzę. Mimo wszystko Ricorro dzięki za info, a nuż może się komuś przydać. Pozdrawiam Andrzej

Proszę usunąć z tytułu słowo: PROBLEM - regulamin
    mirrzo
  • #7 7313444
    wicki
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam.
    mam problem z tym regulatorem. a mianowicie nie mogę ustawić temperatury zadanej na poniżej 50 stopni regulacja jest od 50st w góre a chciałbym ustawić go na np 35st.
    Nie wiem jak to zrobić, a może sterownik sie uszkodził???
    Prosze o pomoc i z góry dziękuję
    Pozdrawiam Marcin

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Regulator temperatury kotła c.o. "Komfort" firmy ZPUE Elster ma problem z wyłączaniem dmuchawy po osiągnięciu zadanej temperatury, np. 45°C. Po osiągnięciu tej temperatury dmuchawa nie wyłącza się całkowicie, a silnik wydaje buczenie, jakby nie mógł się rozkręcić. Przyczyną może być nieprawidłowa konfiguracja w trybie serwisowym regulatora, gdzie ustawiane są parametry takie jak temperatura załączania pompy, minimalne i maksymalne obroty dmuchawy oraz włączenie zewnętrznego źródła sterowania. Wejście do trybu serwisowego odbywa się przez wyłączenie urządzenia, przytrzymanie przycisku START i włączenie regulatora. Niewłaściwe ustawienia, zwłaszcza zbyt niskie obroty dmuchawy, mogą prowadzić do uszkodzenia silnika. Jeden z użytkowników rozwiązał problem wymieniając programator na nowy. Dodatkowo pojawiła się kwestia niemożności ustawienia temperatury zadanej poniżej 50°C, co może wskazywać na ograniczenia sterownika lub jego uszkodzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA