logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć nieusuwalne pliki z dysku HDD w Windows XP SP2?

DJKompot 11 Lis 2007 22:20 2094 17
REKLAMA
  • #1 4471477
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Mam bardzo nietypowy a zarazem trudny do pokonania problem.
    Od jakiegoś czasu wyskakiwała mi ikona skanowania windowsa XP SP2 Professional i bezprzerwy nie dalo sie tego naprawic. Jest to prawdopodobnie aplikacja skanowania i naprawiania Chkdsk. Spróbowalem wiec sformatowc pc aby sie tego pozbyc i go usprawnic ale on nie moze go sformatowac wiec przelozylem dysk do innego kompa i skasowalem dane recznie ale nie mogl kilku plikow usunac postanowilem wiec uzyc steganosa destruktora 7 ale on tez te pliki pozostawil. Dysk wpielem spowrotem do PC pierwszego i ponowilem instalacje systemu lecz on widzi blad na tej partycji i ze jest uszkodzona. Probowalem formatowac i uzywac programu naprawy w dosie ale to nie pomoglo.
    Proszę o pomoc w naprawie lub usunieciu tych plikow. Sa to kilka folderow z liczbowymi nazwami oraz Flash.ocx i plik xml Bascoma ktory sie tez nie usuną.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4471534
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Na początek HD Tune i wrzuć zakładkę z Health.
    Chcesz usunąć kilka upierdliwych (używanych) plików czy sformatować HDD ?
  • REKLAMA
  • #3 4471632
    cmik
    Poziom 11  
    zawsze mozesz sprobowac usunac partycje i stworzyc na nowo
  • #4 4472131
    DJKompot
    Poziom 26  
    Witam

WojtasJD - Spróbuję ale poprostu nie da się sformatowc tej partycji ani usunąc tych plików ręcznie lub przez niszczarke steganosa 7.
    cmik - to w ostateczności spróbuję lub zainstaluje system na partycji D a C bedzie do zwyklego użytku.

Prze brak możliwości usunięcia plików nie można zainstalowac systemu na partycji C noi koło się zamyka :/.

Pozdrawiam
  • #6 4472429
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    Żeby określić przyczynę trzeba przeprowadzić testy różnymi programami np.Vivard : http://www.softpedia.com/get/System/Hard-Disk-Utils/ViVARD.shtml ładnie pokazuje "bady" i robi od razu "remap". W ostateczności możesz wykonać "zerowanie" tego dysku za pomocą tego programu, co powoduję utratę wszystkich danych na tym dysku - więc stosuj tą funkcję z rozwagą!!!
  • #7 4473553
    DJKompot
    Poziom 26  
    Zainstalowałem Unlokera i próbowałem usunac dane lecz on też nie dal sobie z nimi rady.
    Spróbuję zainstalowac Vivard i sprawdzic co sie stalo.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4473570
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4473758
    DJKompot
    Poziom 26  
    Przeskanowalem dysk Segate ST340823A Helath status : OK, a Błędy to 0.4% całości.
    Nirvanowiec -> mhdd to jakiś program? Wytłumacz mi to jaśniej jak mam to zrobic?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 4473937
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4474259
    DJKompot
    Poziom 26  
    Dziś przeniose jeszcze dane a potem przepne dysk do drugiego kompa. Jutro zrobie z nim jak masz opisane na stronie bo nie mam żadnego cd-ka aby proga wypalic. Potem wysle dane przes siec. A tak apropo to po naprawie bede mial tylko jedna partycje? Czy jeżeli jeszcze kiedys zdazy mi sie taki przypadek z tym akurat dyskiem to moge użyc operacji jeszcze raz? Co warunkuje tą możliwosc?

Pozdrawiam
  • #14 4474297
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4474908
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Przed zerowaniem możesz przeskanować twój dysk za pomocą Vivard z opcją Remap - może to tylko wystarczy. Po ściągnięciu rozpakuj i utwórz dyskietkę -jest tam odpowiedni kreator.
  • Pomocny post
    #16 4475520
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #17 4476930
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    DJKompot napisał:
    Dziś przeniose jeszcze dane a potem przepne dysk do drugiego kompa. Jutro zrobie z nim jak masz opisane na stronie bo nie mam żadnego cd-ka aby proga wypalic. Potem wysle dane przes siec. A tak apropo to po naprawie bede mial tylko jedna partycje? Czy jeżeli jeszcze kiedys zdazy mi sie taki przypadek z tym akurat dyskiem to moge użyc operacji jeszcze raz? Co warunkuje tą możliwosc?

Pozdrawiam

:arrow:Nirvanowiec Chciałem koledze przyśpieszyć i ułatwić działania z tym dyskiem. Co do zerowania tego dysku jak najbardziej sie zgadzam z tobą - zresztą w Vivard też jest funkcja erase.
  • #18 4479831
    DJKompot
    Poziom 26  
    Problem rozwiązany -> wyzerowalem i przeskanowalem dysk zrobilem partycje i zainstalowalem system wszystko dziala jak trzeba.

Pozdrawiam - Najaktywniejsi mają Pomógł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z usunięciem nieusuwalnych plików oraz błędami na partycji dysku HDD w systemie Windows XP SP2. Próby formatowania i ręcznego usuwania plików, w tym za pomocą programu Steganos Destruktor 7, nie powiodły się. Dysk wykazywał błędy i uszkodzenia partycji, co uniemożliwiało instalację systemu. W dyskusji zaproponowano użycie narzędzi diagnostycznych i naprawczych takich jak HD Tune (do sprawdzenia stanu SMART), Unlocker (do usuwania zablokowanych plików), Vivard (do wykrywania i remapowania bad sectorów oraz zerowania dysku) oraz MHDD (do zerowania i remapowania dysku). Po wykonaniu kopii ważnych danych, zalecane było wyzerowanie dysku w MHDD, co usuwało wszystkie dane i bad sektory, a następnie utworzenie nowych partycji i ponowna instalacja systemu. Po zastosowaniu tych kroków problem został rozwiązany, a dysk działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA