logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przełącznik trójkąt-gwiazda do silnika trójfazowego?

robespier 05 Mar 2007 20:52 10297 8
  • #1 3647223
    robespier
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Mam silnik trójfazowy chce do niego podłaczyc przełaczni trujkat gwiazda jednak nie wiem jak to podłaczyc ,jakby ktos mi to rozrysował to bede wdzieczy.Silnik ma wyprowadzone dwa przewody jeden poczatki a drugi końce uzwojeń a przełaczni z wyprowadzeniami L1 ,L2,L3 i W U V odpowiednio 1,2
  • #2 3647496
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 198
    napisz to jeszcze raz ale trochę dokładniej bo z tego opisu to niewiele wynika a poza tym jaki jest to silnik bo nie każdy silnik trójfazowy musi być z przełącznikiem gwiazda/trójkąt(głównie chodzi o moc tego silnika) a poza tym na elektrodzie jest dość dużo schematów podłączania silników na dwa razy choć trafiają się nieprawidłowe
  • #3 3647591
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Konia z rzędem temu, kto coś z tego postu zrozumiał. Ale po kolei:
    1. Możliwe jest wykonanie przełączenia "gwiazda" (rozruch), "trójkąt" (praca), jeśli silnik jest trójfazowy i na klamrecie posiada sześć wyprowadzonych przewodów. Wtedy dla trójkąta zakłada się trzy zwory w pionie, a dla gwiazdy dwie zwory w poziomie(łączące trzy kolejne zaciski na klamrecie). Przy takim założeniu zwór możliwe jest podłączenie silnika od razu w trójkąt lub w gwiazdę.
    2. Należy spojrzeć na tabliczkę znamionową silnika - jakie napięcie jest dla trójkąta, a jakie dla gwiazdy. Jeśli dla trójkąta jest 400V(380V), a dla gwiazdy 695V(660V) to możliwe jest stosowanie przełącznika "gwiazda" (rozruch) - "trójkąt" (praca).
  • #4 3648358
    irekub
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    robespier napisał:
    Mam silnik trójfazowy chce do niego podłaczyc przełaczni trujkat gwiazda jednak nie wiem jak to podłaczyc ,jakby ktos mi to rozrysował to bede wdzieczy.Silnik ma wyprowadzone dwa przewody jeden poczatki a drugi końce uzwojeń a przełaczni z wyprowadzeniami L1 ,L2,L3 i W U V odpowiednio 1,2

Coś ciekawy ten przełączniczek 1,2.A może ty masz silnik dwubiegowy?
    Czytaj dokładnie tabliczkę znamionową silnika.
    1) Un-230/400V dla silnika skojarzonego w Y(czyt.gwiazda)
    2) Un-400V dla silnika skojarzonego w Δ
    n-1420 lub n-2800 obr/min.Jeżeli wartości prędkości obrotowej wyglądają tak: n- 2800/1400 to to jest dwubieg.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć przełącznik trójkąt-gwiazda do silnika trójfazowego? rozruchowy_gwiazda_trojkat.jpg (29.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3648427
    irekub
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Styki tych trzech styczników potraktuj jako styki wyłącznika,i najlepiej byłoby gdybyś miał 4-ro kolorowy przewód zasilający,lub numerowany i najlepiej nowy wyłącznik Y/Δ ,bardzo ładnie opisane. Czytaj opisy.
  • #6 3649866
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    robespier napisał:

Jakiej mocy ten silnik ? Pytanie czy warto zakładac przełacznik
  • #7 3649961
    robespier
    Poziom 11  
    Dziekuje za zainteresowanie ,silnik ma 12 kw i był dołaczony przełacznik trójkat gwiazda tylko sie zepsół i niebardzo wiem gdzie podłoczyć kable do nowego przełacznika .Wiem ze do L1,L2,L3 trzeba podłaczyc fazy ale pozostaja uzwojenia silnika które trzeba podłaczyc do przełacznika.
  • #8 3651152
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    robespier napisał:
    Dziekuje za zainteresowanie ,silnik ma 12 kw i był dołaczony przełacznik trójkat gwiazda tylko sie zepsół i niebardzo wiem gdzie podłoczyć kable do nowego przełacznika .Wiem ze do L1,L2,L3 trzeba podłaczyc fazy ale pozostaja uzwojenia silnika które trzeba podłaczyc do przełacznika.

Witam. Na przełączniku powinieneś miec 9 oznaczonych zacisków do przyłączenia przewodów. Jak wspomniałeś do zacisków L1 ,L2,L3 przyłączasz zasilanie.
    Nie piszesz jak masz oznaczone pozostałe zaciski więc zacznę zgadywać.
    W silniku moze być; U (1) V(1) W(1)

Z (W2) X(U2) Y(V2)

W nawiasach jest alternatywne oznaczenie.
    Przewody z zacisków silnika UVW łączysz na przełączniku z zaciskami UVW.
    Przewody z zacisków ZXY łączysz odpowiednio do W1 U1 V1 na przełaczniku.
    Twój pierwszy post sugeruje ,że nie masz przełącznika γ/Δ , jako że podajesz tylko 6 oznaczeń
  • #9 3654165
    robespier
    Poziom 11  
    podłaczyłem działa ,dzieki za odpowiedzi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia przełącznika gwiazda-trójkąt do silnika trójfazowego o mocy 12 kW. Silnik posiada dwa zestawy wyprowadzeń: początków i końców uzwojeń. Przełącznik ma zaciski L1, L2, L3 do podłączenia faz zasilania oraz zaciski oznaczone U, V, W i 1, 2 (lub alternatywnie U1, V1, W1 oraz U2, V2, W2). Podłączenie wymaga prawidłowego skojarzenia uzwojeń silnika z zaciskami przełącznika: fazy zasilania do L1-L3, a uzwojenia silnika do odpowiednich zacisków U, V, W i 1, 2. W przypadku silnika z sześcioma wyprowadzeniami na klamrze stosuje się zwory do konfiguracji gwiazdy (Y) lub trójkąta (Δ). Ważne jest sprawdzenie tabliczki znamionowej silnika, aby potwierdzić napięcia dla połączeń gwiazda i trójkąt (np. 400V dla trójkąta i 690V dla gwiazdy). Zaleca się użycie czteroprzewodowego kabla zasilającego i nowego przełącznika Y/Δ z opisanymi zaciskami. Po prawidłowym podłączeniu przełącznik działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA