logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termometr bezprzewodowy. Czujnik temp. LM35 i moduły bezprzewodowe 433MHz.

psiocha 13 Lis 2007 15:25 3517 4
REKLAMA
  • #1 4476640
    psiocha
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam.Mam czujnik temperatury LM35 i moduly bezprzewodowe 433MHz.Chcialbym zbudowac termometr bezprzewodowy ale nie wiem jak sie do tego zabrac tzn z wykonaniem termometru w oparcciu o ten czujnik nie mam problemu natomiast nie mam zielonego pojecia jak to przeslac za pomoca tego modulu.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4486134
    magik128
    Poziom 22  
    Czy te moduły są cyfrowe? Jeżeli tak to trzeba napięcie z LM35 zamienić na wartość cyfrową (przetwornik A/C) a następnie wysłać tym modułem.
  • REKLAMA
  • #3 4486206
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    jak juz to nie termometr tylko pirometr (mierzy temperature na odleglosc za pomoca wysylanego przez cialo promieniowania)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4486305
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Michal19881 napisał:
    jak juz to nie termometr tylko pirometr (mierzy temperature na odleglosc za pomoca wysylanego przez cialo promieniowania)

zanim napiszesz tu swą "cenną uwagę", warto by najpierw sprawdzić w jakim zakresie temperatur (i z jaką niepwnością) może mierzyć czujnik typu LM35, a co może zmierzyć nawet najlepszy pirometr... :cry: ZOBACZ

:arrow: psiocha, ten czujnik daje na wyjściu napięcie związane z temperaturą współczynnikiem konwersji 10mV/1°C, a więc musisz to zamienić na jakąś reprezentację dyskretną by przesłać taką informację drogą radiową, a po stronie odbiorczej możesz pozostawić to w postaci dyskretnej, lub zamienić ponownie na wartość napięcia.
    Wszystko zależy od tego w jaki sposób ma być ta informacja wykorzystana, zobacz TAM na stronie 9, FIGURE 16.

Pozdrawiam
  • #5 4487143
    psiocha
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi o przetwornik A/C to np jaki najlepiej wykorzystać?
    Czytałem tez na temat czujnika DS1820.Z tego co wiem jest cyfrowym czyjnikiem.Wtedy nie trza by było stosować przetwornika A/C.Czy mam racje?Czy mysle w dobrym kierunku?
    Jeśli chodzi o te moduly 433MHz to mam takie:
    Załączniki:
    • Termometr bezprzewodowy. Czujnik temp. LM35 i moduły bezprzewodowe 433MHz. CIMG3944.JPG (116.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA