Mam pytanie!
Do jakiego konkretnie typu "pasuje" ta przeróbka???
Czy można zastosować to do 3004???
A co z programem, czy jest on dostępny i czy jest darmowy???
Czy ten schemat to tylko ciekawostka:?:
Pozdrawiam IjeSJot.
Przy uważnym przeglądaniu rysunku widoczny jest kontakt do autora.
A czy będzie to pasowało do tych magicznych cyferek które podajesz ???
Jeśli jest tam TDD1742 napędzane kwarcem 6,5MHz plus preskaler 40/41 (sp8793) to może zadziała.Zresztą myślę że program jest elastyczny i można go dopasować do modelu.
Witam!
Te magiczne cyferki to oznaczenie radmora z syntezą (tak ma on syntezę ze scalakiem TDD1742, ale jest napędzany generatorem 10.5MHz i innym preskalerem).
A jak nieruszy z tą syntezą to trudno, skontaktuje się z autorem tego schematu.
A jeżeli chodzi o dopasowanie programu to będzie problem bo po prostu nie potrafie pisac programów pod mikrokontrolery ATMEL.
Pozdrawiam IjeSJot.
Jeżeli hasło "Murzynek z syntezą" oznacza 3044, to tam stosowano generator 10,5 Mhz, a preskaler dzielił przez 64/65. W rtf tego typu trzeba zwrócic uwagę na wąski zakres przestrajania VCO.
Ten porąbany TDD1742 jest kapryśny względem kwarcu referencyjnego.
Chodzi o to że krok 12.5 i 25 khz nie można uzyskać z dowolnego kwarcu (-prawie) Dzielnik referencyjny ma bardzo ograniczoną kombinację podziałów. Vco rzeczywiście pracuje wąsko a trymerki dostrojcze są delikatne. Kupiłem takiego murzyna na allegro i bawie się teraz jego syntezą - ładuje ją jak na załączonym schemacie via rejestr 4094.
Docelowo w okienku po cyfrze po uprzednim rozpiłowaniu na wymiar wyświetlacza DL1414 (4 pozycje alfanumeryczne) umieszczę wspomniany wyświetlaczyk a zamiast przełącznika zainstaluje impulsator (enkoder obrotowy) Będzie całkiem sympatyczne radio z niewielkimi przeróbkami mechanicznym. Zainteresowanym podeśle bina do Atmelka.
Byłbym zainteresowany, ja też walcze z takim murzynkiem (3044), ponieważ mam zamiar uruchomić go na 430MHz, byłbym wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam IjeSJot.
Ile kanalow maksymanie obsluguje ta pamiec 24c ? bo mam w sowim yaesu 24c04 i w sumie do pamieci wchodzi wiecej kanalow , ale powyzej 16 radio jest juz martwe
Moje radio już działa. Fajnie się je przestraja "kręciołkiem". Wyświetla 4 cyfry częstotliwości np 145.250 wyświetla 4525 na takim fajnym miniaturowym wyświetlaczu DL1414. Przeróbki są minimalne w zasadzie należy zrobić jedną zworkę w PLL i podłączyć sterownik. Jak kto ma taki wyświetlacz to dopasuje program do preskalera,pasma itd i zamieszcze tutaj.
Jeśli ktoś bawi się troszeczke elektroniką to da rade sam. Udostępnie potrzebne materiały i doradzę jak będą problemy w uruchomieniu.
Koszt części nie biorąc pod uwage DL1414 niewielki. może 20pln max
Dlaczego taki DL1414 - bo jest SUPERMAŁY
Załączam fotki z warsztatu jak to wygląda -na razie poligonowa wersja
Załączniki:
fot3.jpg(39.62 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
fot2.jpg(38.28 KB)
fot1.jpg(71.65 KB)
Wracam po dłuższej przerwie do tematu. Wklejam schemat i plik HEX do procka. HEX ważny dla:
; pasmo 144-146MHz
; -raster przestrajania 12,5kHz
; -syntezer PLL TDD1742 kwarc 6,5MHz
; presc. SP7893 - 40/41
; -odbiornik:
; IF-podwojna przem. 21,4MHz/455kHz
Program obejmuje sterowanie TX/RX,skaner (ze zmianą kierunku skanowania enkoderem),autoszift -600kHz w paśmie ripiterów oraz rewers.
Częstotliwość startowa 145,250MHz
Dzięki modułowej budowie sterownika można bezproblemowo umieścić go w Murzynku bez prawie żadnych przeróbek mechanicznych.
Wklejam też fotki gotowych płytek : procesora , wyświetlacza, PROMa przed i po montażu.
Załączniki:
P8040078.JPG(56.12 KB)
P8040077.JPG(57.76 KB)
radm_v10.zip(73.55 KB)
Bardzo ciekawy projekt. A czy duzo problemu by sprawilo przystosowanie ukladu do wyswietlacza LCD np 2*8 znakow? Poniewaz nie mam dostepu do tego DLa. Jestem rowniez zainteresowany mozaika plytek
do tego sterownika poniewaz mam zamiar go wykonac
i zastosowac w swoim murzynie. Prosze o wiecej informacji, mysle ze temat zainteresuje szersze grono kolegow.
Oby nie !! Dzisiaj wykonalem niezbedne przerobki wokol ukladu TDD.. okazalo sie jednak ze PROM w moim modelu (3044/6) byl schowany wewnatrz metalowej obudowy syntezy Trzeba bedzie wyprowadzic wszystkie polaczenia na zewnatrz... powoli szykuje pilnik
SQ6ADE - a jak wyglada sprawa softu do 70cm wersji rtel (LCD 2x8)?
- dołączam sie do prośby jeśli chodzi o sterownik do 3044 , jest tych radiotelefonów naprawdę sporo więc na pewno będzie spore zainteresowanie adaptacją na 70 cm - z pozdrowieniami dla sq6ade.
Wklejam HEXa ze sterowaniem LCD 2*8 - jak na wcześniejszej fotce.
Wersja nieprzetestowana w radio ale zostało zmienione tylko sterowanie wyświetlaczem i na sprzętowym emulatorze działa tzn.wyświetla. Parametry dla radiotelefonu 2m z danymi jak w sterowniku z DL1414.
Załączniki:
RADM_LCD.rar(1.78 KB)
✨ Dyskusja dotyczy nietypowego sterowania syntezą PLL w radiotelefonach Radmor, zastępującego pamięci PROM/EPROM rejestrem przesuwanym 4094 i mikrokontrolerem Atmel (np. AT89C2051). Omówiono implementację sterownika dla syntezera TDD1742 z kwarcem 6,5 MHz lub 10,5 MHz oraz preskalerem 40/41 lub 64/65 (SP7893), stosowanego w modelach Radmor 3004, 3005, 3044, 3045, 3033, 3035 i 3745T. Projekt obejmuje wyświetlacze DL1414 (4 cyfry alfanumeryczne) oraz LCD 2x8 i 2x16 znaków, z możliwością sterowania TX/RX, skanera, autosziftu i rewersu. Przedstawiono metody przeróbek mechanicznych i elektronicznych, w tym modyfikacje filtrów helikalnych i pośrednich częstotliwości (21,4 MHz, 45 MHz), a także adaptację końcówek mocy (np. hybryda MHW720). Poruszono kwestie programowania mikrokontrolerów, dostępności i kompatybilności układów SAA1057/TSA6057 oraz problemów z zakłóceniami podczas przełączania RX/TX. Udostępniono schematy, pliki HEX i zdjęcia z realizacji. Wskazano na ograniczenia oryginalnych przełączników kanałów i zalety enkoderów obrotowych. Projekt jest rozwijany i dostosowywany do różnych modeli Radmor, w tym przestrojenia na pasmo 70 cm (430 MHz). Wskazano źródła materiałów i stronę internetową z dokumentacją. Dyskusja zawiera także porady dotyczące lutowania, blokowania zasilania wysokimi i niskimi pojemnościami kondensatorów oraz praktyczne uwagi dotyczące konstrukcji i uruchomienia sterownika. Wygenerowane przez model językowy.