logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymontować i naprawić szczotki alternatora VALEO YV1925 w Citroenie C-15?

O_L_E_K 14 Lis 2007 13:42 5065 8
REKLAMA
  • #1 4479849
    O_L_E_K
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam mam problem z ... chyba ze szczotkami w alternatorze ale nie jestem do końca pewny, kiedy jadę to czasami przy hamowaniu lub na nierównościach gasną mi wszystkie lampeczki na desce rozdzielczej i zaświeca się kontrolka od ładowania akumulatora. Próbowałem wyjąć szczotki ale po odkręceniu śróbek mocujących regulator na alternatorze to całość nie chce wyjść!!!!!!!!!!! Jak to rozebrać i co ważniejsze jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4479899
    Smilox
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Sprawdź najpierw połączenia przewodów... to gaśnięcie kontrolek wskazywałoby bardziej na jakieś niepewne połączenia...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4479905
    APISS
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Wygląda to raczej na jakieś zwarcie.Sprawdź pewność
    połączeń w obwodzie alternatora
  • #4 4479956
    O_L_E_K
    Poziom 11  
    ok sprawdziłem połączenia i są ok, to znaczy jeden przewód jest przykręcony a drugi jest na wsówkę, oba nie są zaśniedziałe i mocno się trzymają. To gaśnięcie kontrolek dzieje się czasem po dłuższej jeździe

Dodano po 37 [minuty]:

oprócz połączeń na alternatorze sprawdziłem równierz połczenia przy rozruszniku,akumulatorze,bezpieczniki, wszystkie połączenia wyglądają prawidłowo, dla pewności je podokręcałem a wsówki oczyściłem papierem ściernym
  • REKLAMA
  • #5 4480979
    APISS
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    O_L_E_K napisał:
    Witam mam problem z ... chyba ze szczotkami w alternatorze ale nie jestem do końca pewny, kiedy jadę to czasami przy hamowaniu lub na nierównościach gasną mi wszystkie lampeczki na desce rozdzielczej i zaświeca się kontrolka od ładowania akumulatora. Próbowałem wyjąć szczotki ale po odkręceniu śróbek mocujących regulator na alternatorze to całość nie chce wyjść!!!!!!!!!!! Jak to rozebrać i co ważniejsze jak to naprawić?

Czasem te objawy nie występują po najechaniu na kałużę-bądź w deszczowy dzień.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4481328
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2155
    To nie ma nic wspólnego z alternatorem , gubi się zasilanie deski i kontrolka od ładowania zaświeca się z odwrotnej strony. Sprawdzić stacyjkę.P
  • #7 4486970
    O_L_E_K
    Poziom 11  
    Jak to z odwrotnej strony,w jaki sposób mam sprawdzić stacyjkę,p.s nie jestem mechanikiem i przepraszam że zadaję banalne pytania.W deszczowy dzień nic takiego się nie działo,zauważyłem jeszcze że dzieje sie to przeważnie wtedy gdy włączam kierunkowskaz, lecz to też nie jest regułą, bo gdy jadę tak normalnie (bez używania kierunkowskazów i bez hamowania) to też potrafi się tak zrobić, zauważyłem jeszcze że kiedy gaśnie mi podświetlenie i kierunkowskazy i gdy zaświeca się kontrolka od ładowania to ta kontrolka bardzo szybko miga (tak szybko że wydaje się że świeci światłem ciągłym). Manetka od kierunkowskazów była 4-ry lata temu wymieniana bo się spaliła ale objawy były zupełnie inne (gasły światła wogóle,a teraz tak nie jest)
  • Pomocny post
    #8 4487015
    Smilox
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Kontrolka od ładowania zasilana jest w taki sposób, że z jednej strony przychodzi plus po stacyjce zasilający całą deskę, a z drugiej przychodzi plus w momencie gdy alternator się pobudzi i zacznie ładować. Kiedy po obu stronach są plusy to kontrolka gaśnie. W Twoim przypadku ginie zasilanie od strony stacyjki, dlatego gaśnie cała deska a kontrolka ładowania zapala się (ma plus od alternatora, a nie ma go od drugiej strony) Sprawdź połączenia przy stacyjce oraz to czy stałe zasilanie do niej przychodzące nie ginie czasami.
  • #9 4487031
    O_L_E_K
    Poziom 11  
    ok sprawdze, a co do tego czy pomogło napisze póżniej,narazie dzięki

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

Witam ponownie,podłubałem trochę i sprawdziłem bezpieczniki,miło się zaskoczyłem kiedy na włączonym zapłonie i kierunkowskazie poruszyłem bezpiecznikami to okazało się że bezpiecznik odpowiedzialny za kierunkowskazy,i za podświetlenie i oczywiście za stacyjkę w momencie ruszania dawał objawy jak pisałem wcześniej, więc oczyściłem papierem ściernym i ścisnełem trochę gniazdo bezpiecznika i DZIAŁA :), dziękuje wszystkim którzy sie zainteresowali moim problemem i naprowadzili mnie na problem ze stacyjką:), poczytałem trochę w instrukcji obsługi i gdy przeczytałem o bezpiecznikach to dalej już polszło łatwo:)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z gaśnięciem kontrolek na desce rozdzielczej i zapalaniem się kontrolki ładowania w Citroenie C-15 z alternatorem VALEO YV1925 początkowo sugerował uszkodzenie szczotek alternatora. Po odkręceniu śrub mocujących regulator nie udawało się go wyjąć. Wskazano na konieczność sprawdzenia połączeń przewodów w obwodzie alternatora, rozrusznika, akumulatora oraz bezpieczników. Objawy występowały nieregularnie, czasem przy hamowaniu lub nierównościach, a także podczas włączania kierunkowskazów. Analiza ukazała, że problem nie leży w alternatorze, lecz w zasilaniu deski rozdzielczej od strony stacyjki, gdzie zanika napięcie zasilające, co powoduje gaśnięcie kontrolek i miganie kontrolki ładowania. Po dokładnym sprawdzeniu i oczyszczeniu bezpieczników odpowiedzialnych za kierunkowskazy, podświetlenie i stacyjkę, a także poprawieniu ich styków, problem został rozwiązany. Wskazano, że kontrolka ładowania jest zasilana z dwóch źródeł: plus pochodzący ze stacyjki i plus z alternatora, a brak napięcia po stronie stacyjki powoduje opisane objawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA