logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy układ miękkiego startu do toroida 500VA/2*55V

bikermaniak 14 Lis 2007 14:34 1970 2
REKLAMA
  • #1 4479987
    bikermaniak
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Potrzebuje taki układ jak najlepszy i nie zawody który nie posiada zawodnych przekaźników które z czasem się wypalają tylko np. coś na termistorach i sprawdzone w praktyce i dokładnie przetestowane a trafo będzie zasilać wzmak jeden kanał Holton400 z baterią kondensatorów od 40 000uF wzwyż(wzmak w budowie) PS:używałem opcji szukaj ale konkretów nie znalazłem a kondensatory zastosuje na 80V bo są tańsze więc warto je zabezpieczyć przed ewentualnym skokiem napięcia z góry dzięki i czekam na
    pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 4485586
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    Rozumiem, że koledze chodzi o to że jest duża pojemność...po włączeniu ogromny prąd i ew. stany nieustalone mogą spowodować szkody...
    A ja myślę że nie tędy droga...500VA to znowu nie tak dużo...lepiej by było zrobić układzik, który przez kilka, kilkanaście sekund ładuje kondensatory przez rezystancję, a potem dopiero wszystko załącza.
  • #3 4874976
    andrew2u
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Najpostrzy układ całkujący z tranzstorem. Tranzystor jakis darlington kolektor do +, emiter do cewki przekaznika (na napiecie jak +), przekaznik do -, rownolegle z przekaznikiem oczywiscie dioda. z plusa rezystor do bazy tranzystora , R dobrac eksperymentalnie koło kilku Mohm , i jeszcze kondensator elektrlit 1000u plus do bramki minus do -, Rezystor 20 ohm w szeregu zasilania i trafo
    A przekaznik zwiera ten rezystor
    :)
REKLAMA