logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon Unitra Finezja M536 - zatrzymuje się po kilku sekundach odtwarzania

MBK 16 Lis 2007 19:36 2054 4
REKLAMA
  • #1 4488676
    MBK
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam. Posiadam stary magnetofon Unitry "Finezja" (wg. oldradio.pl z 1979 roku) i mam z nim następujący problem:
    Po kilku sekundach odtwarzania-przewijania magnetofon zatrzymuje się. Po ponownym wcisnięciu przycisku "start" znowu gra i się zatrzymuje. Pasek już wymieniłem. Może to być wina autostopu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4488877
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam. Mogę się mylić, ale proszę sprawdzić jak obracają się rolki i silnik. Kilka kropelek WD40 powinno uzdrowić sytuację. Chyba wirnik silniczka lubił się zacierać. Pozdrawiam old.
  • REKLAMA
  • #3 4489187
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Skoro pasek wymieniłeś to jak stanie silnik( bo jak przestaje kręcić to chyba silnik stanął) popchnij palcem czy ruszy. Jak tak to silnik do naprawy bo chyba o wymianie nie ma co myśleć. Oczywiście mam nadzieję ,że napięcia na silniku nie zanikają.
  • REKLAMA
  • #4 4489320
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    moze byc od autostopu, sprawdz styki, nie pamietam czy w tym modelu sa pod lewym talerzykiem. i styki podajace napiecie na stabilizator obrotow silnika. i podaj blizsze dane, czy jest napiecie na stabilizatorze,na silniku itp, bo przyczyn moze byc wiele, a jedną z nich nie kontaktujace styki jedne i drugie wyzej opisane
  • #5 4505361
    MBK
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    waldekg napisał:
    Witam. Mogę się mylić, ale proszę sprawdzić jak obracają się rolki i silnik. Kilka kropelek WD40 powinno uzdrowić sytuację. Chyba wirnik silniczka lubił się zacierać. Pozdrawiam old.

Dzięki za pomoc. Wziąłem rozkręciłem cały mechanizm, dokładnie wyczyściłem (smarów nie ruszałem), troszeczkę psiknąłem właśnie WD-40. Tylko wyczyścić głowice i będzie jak nówka.
REKLAMA